Feiten en fabels: het duurt lang voordat je wat merkt van een homeopathische behandeling.

Vaak wordt gedacht, dat het lang duurt voordat een homeopathische behandeling aanslaat. Mensen zijn vaak al langer ziek als ze bij een homeopaat komen, daardoor heeft het lichaam soms wat langer nodig om te herstellen. Toch kan de reactie op een homeopathische ook snel optreden, ook bij aandoeningen die al langer bestaan. Bij dieren is dat vaak het geval.

Een paar praktijkvoorbeelden:

Cairn terrier pup

Een fokker van Cairn terriers heeft een probleem met één van de pups. De pup staat continu “in de vechtmodus”.  Als je hem oppakt, is hij gelijk wakker, en is hij niet ontspannen, maar staat gelijk op scherp: “ik moet drinken”. Hij reageert overdreven op prikkels. De geboorte verliep niet helemaal volgens plan. De andere pups waren normaal geboren, maar op de laatste pup, deze dus, moest de moeder enorm persen, “keihard”. Toen hij geboren werd, was duidelijk waarom: hij had dubbel geklapt in het geboortekanaal gelegen, en hij kwam er dubbel geklapt, “als een garnaal” uit in plaats van dat hij mooi gestrekt was. De eerste minuut moest hij met goed wrijven tot leven gewekt worden, toen hikte hij en begon hij te ademen. De eerste dag snotterde hij tijdens het drinken, hij had wat vocht in de neus. Dat werd verholpen door Aloe Vera te druppelen. Hij heeft ook 3 x vocht onder de huid gespoten gekregen, en Nutridrops als extra voeding gehad, desondanks was hij toch als enige wat afgevallen. Hij is nu 4 weken oud, en nu blijkt hij dat “vecht gedrag” te hebben. Bij deze pup is het de vraag wat overheerst: de moeilijke geboorte, of het feit dat hij waarschijnlijk te weinig zuurstof heeft gekregen tijdens de geboorte. We besluiten dat het extreme persen van de moeder toch een flinke impact gehad moet hebben, dus we beginnen de behandeling met Arnica 200K. Na een paar dagen belt de fokster op. De pup heeft 1 x Arnica gehad. De volgende ochtend gedroeg de pup zich volledig normaal, net als de andere pups. Hij was heel ontspannen, sliep door als je hem oppakte en als hij wakker werd, bleef hij ook rustig. Hij sliep dieper dan hij deed en was niet meer zo op drinken gefixeerd. Gisteren waren de pups gechipt, en hij gaf als enige heel erg verzet en gilde alles bij elkaar. Omdat de fokster begreep dat dit blijkbaar een erg stressvolle situatie voor de pup was, heeft ze de Arnica nog een tweede keer gegeven.

Freija, Golden Retriever teef

Een incontinente oudere hond Freija, een 8 jaar oude Golden Retriever teef, heeft al 3 maanden blaasproblemen. Ze lekte urine, en bij nader onderzoek bleek ze een blaasontsteking te hebben. Haar dierenarts heeft antibiotica voorgeschreven. De blaasontsteking verdween, maar het lekken bleef. Enurace, het gebruikelijke medicijn bij dit probleem hielp maar gedeeltelijk. Daarom zoekt de eigenaar nu homeopathische hulp, ook omdat de hond vervelende bijwerkingen heeft van de Enurace. Freija is een gezellige hond. Ze is gesteriliseerd, en juist dan zie je vaak incontinentie bij honden. Omdat ze al een dagje ouder is, en omdat ze een vriendelijke hond is met een enorme hekel aan ruzie (dan springt ze ertussen), krijgt ze Causticum 30K. Na 2 innames met een tussentijd van 12 uur is ze droog! Dat blijft ze een paar dagen. Dan komt er bezoek en is ze heel opgewonden: dan lekt ze weer wat urine. De eigenaar geeft het middel nog een derde keer, dan gaat het weer goed. Waarschijnlijk moet de hond het middel nog af en toe blijven gebruiken, omdat bij oudere honden toch vaak af en toe een terugval gezien wordt bij incontinentie-klachten. En fijn dat de Enurace niet meer nodig is! Het hoeft dus niet lang te duren voordat je wat merkt van een homeopathische behandeling. Dieren met zowel acute als chronische aandoeningen kunnen snel reageren op een homeopathische behandeling!

Het kan snel gaan!

Liesbeth Ellinger