Insectenbeten komen veelvuldig voor. In de homeopathie hebben we ook mogelijkheden om insectensteken te behandelen. Voor de eenvoudige insectensteken kunnen de volgende middelen gebruikt worden:

Ledum: Ledum is vooral geschikt voor heftige steken en ook steekwonden. Er treedt een bleke zwelling op die koud kan aanvoelen. Koude erop geeft verbetering van de klachten.

Apis mellifica (bij)

Apis mellifica: Hierbij is er na de steek als bij een bijensteek een heftige zwelling met roodheid en warmte. Een hevige branderige pijn is aanwezig.

Urtica urens: hevig branderige jeukplekken. Ter plekke is weinig zwelling. Er is meer wat blaasvormig uitslag als bij brandnetels.

Arnica montana: bij de steek kan een bloeduitstorting ontstaan en de plek voelt beurs aan. Vooral bij paardenvliegen is het een goed middel.

Bij een steek mag in het eerste uur het middel om de 10 minuten gegeven worden. Daarna kan het afgebouwd worden en herhaald worden bij een verergering van de klacht. De potenties die gangbaar zijn, zijn d30, d200 of 30k en 200k.

Verder zijn er natuurlijk allerlei geurproducten om de insecten af te schrikken. De meeste muggen worden actief tijdens de schemering. Dan is het raadzaam om de huid te bedekken om steken te voorkomen.
Bij heftige reacties op insectensteken is het raadzaam om een arts te raadplegen. Met name bijen- en wespensteken kunnen zelfs levensbedreigende situaties geven als er ook een allergie in het spel is. Er kunnen dan algehele opzwellingen optreden waarbij de keel dicht kan gaan zitten.

Vaak hoor je de opmerking hoe komt het toch dat de één eerder gestoken wordt dan de ander? Hoe kan dat? Dit kan te maken hebben met de toestand waarin de betreffende persoon zich bevind. Een mooi verhaal is dat insectensteken vooral voorkomen bij mensen die recent of op langere termijn met verdriet geconfronteerd zijn geworden. Een jonge vrouw vertrok van huis en ging naar Zuid-Amerika. Ze woonde alleen en haar vertrek was rustig verlopen. Ze was niet emotioneel vertrokken. Ze verbleef een aantal maanden in het oerwoud en had van geen insectensteken last. Op de laatste avond van haar vertrek terug naar Europa was een afscheidsfeest. Ze was sterk geroerd en had moeite met het afscheid. Aan het eind van het feest liep ze even alleen het oerwoud in. Direct werd ze van alle kanten bestookt door wespen. Ze had een heftige reactie op de beten en overleefde het maar net. Kennelijk was ze nu plots aantrekkelijk geworden voor de wespen. Of dit voor personen die veel gestoken worden ook geld weet ik niet. Het geeft alleen aan dat je eigen gestel invloed heeft op het wel of niet aantrekkelijk zijn voor insecten.

Als je veel gestoken wordt door insecten kan het zinvol zijn om te zoeken naar een constitutioneel middel, opdat de aantrekkingskracht op insecten vermindert. Hiervoor is een homeopathisch arts nodig.