GENEESKRACHT

 

Deze nieuwsbrief gaat over de uitzending op Radio Voorst met thema: leer- en gedragsproblemen bij kinderen.

Uitzending op Radio Voorst

Dinsdag 14 mei 2013 is weer de radio-uitzending Geneeskracht, van 19.00 tot 20.00 uur. Het programma wordt herhaald op vrijdag 17 mei van 13.00 tot 14.00 uur.

Radio Voorst is te ontvangen op de volgende frequenties: Ether 105.3 FM, (in de hele stedendriehoek, Deventer-Zutphen-Apeldoorn)

Kabel 93.1, (UPC, uitsluitend in de Gemeente Voorst)

103.7 FM, (Glasvezelkabel)

Website-stream,

Ga naar:http://www.rtvvoorst.nl/en druk daarvoor op het rechthoekje ‘ON AIR’ linksboven in dat scherm

In deze uitzending staan leer- en gedragsproblemen bij kinderen centraal. Ook hebben we het over dieren met afwijkend gedrag.

Er zijn veel soorten problemen die hier toe horen. Kinderen met slaapproblemen, kinderen die altijd boos zijn of woede uitbarstingen hebben, extreem rusteloos zijn, zich niet kunnen concentreren, heel moeilijk contact met anderen maken, enzovoort. De termen ADHD, PDD-nos en autisme komen dan naar voren. Het lijkt dat deze problemen tegenwoordig vaker voorkomen. Sommigen zeggen dat het alleen zo lijkt, omdat tegenwoordig overal een etiket op wordt geplakt. Een druk jongensgedrag is tegenwoordig al snel niet meer acceptabel en heet dan ADHD. In de klas zorgt dat gedrag voor onrust en worden de ouders geadviseerd of gedwongen rustgevende medicijnen aan hun kind te geven.

Wij weten niet of het vaker voorkomt maar wij zien wel dat er in de afgelopen 25 jaar veel meer kinderen met zulke problemen in onze praktijk komen.

Hoe ontstaat het?

We spreken hier over veel verschillende soorten problemen. Het is dan ook onmogelijk om een bepaald ontstaansmechanisme te noemen. Daarover is trouwens nog niet zoveel bekend. Wel wordt er langzamerhand meer duidelijk. Bij elk gedragsprobleem functioneert een bepaald deel van de hersenen niet optimaal.

 

Heel vaak is er een erfelijke component; gebeurtenissen en problemen in de zwangerschap (schrik of een hoge bloeddruk) en geboorte (vroeg geboorte, zuurstofgebrek, vastzitten, narcose of pijnstillers voor moeder) kunnen belangrijk zijn; voedselintolerantie of –allergie (suiker, kleurstof, gluten) speelt soms een belangrijke rol; vaccinaties. Dat vaccinaties oorzaak zijn van een gedragsprobleem is wetenschappelijk nog niet bewezen, maar soms vertellen ouders over een dramatische terugval in de ontwikkeling van hun kind kort nadat het gevaccineerd is.

Wat is er aan te doen?

Een liefdevolle opvoeding met veiligheid en structuur zowel thuis als op school staan voorop. Wij zullen ons beperken dat de mogelijkheden binnen de homeopathie. Laten we voorop stellen dat de kans klein is dat ADHD of autisme geneest. Bij concentratie- of slaapproblemen hebben we die ervaring wel. Leerprestaties kunnen spectaculair vooruit gaan. We zullen in de uitzending daarvan een aantal voorbeelden geven.

Rhus-toxicodendron

Eén van de belangrijkste middelen voor rusteloze kinderen is gemaakt van Rhus-toxicodendron. Een andere naam is gifsumak.

De gifsumak (in het engels: Poison Ivy) is een plant uit de pruikboomfamilie (anacardiaceae). Het is een struik die 30 cm. tot 1 m. hoog wordt. De plant is berucht om het sap, dat sterk sensibiliserend is en bij veel mensen een ernstige allergische huiduitslag kan veroorzaken.

De plant heeft koordachtige stengels die uit wortels opschieten. De stengels zijn rechtopstaand of meer kruipend afhankelijk van de hoeveelheid licht, grondsoort en vocht waarin ze groeien. Ze kunnen kruidachtig of houtachtig zijn. De kleur is groen of meer roodachtig. Alle variaties kunnen in één plant voorkomen.

Aan het einde van elke stengel staan drie bladeren. Twee daarvan staan tegenover elkaar. Het derde blad staat er haaks op en heeft een duidelijk langere bladsteel dan de twee andere. Dit is een onmiskenbaar kenmerk van gifsumak.

De bladeren zijn ovaal tot eirond, variërend van 5-15 cm lang en de breedte is 2/3 van de lengte. De bloemetjes zijn groen-wit en groeien aan stengeltjes die naast de nieuwe loten uitgroeien. Het vruchtje is klein, rond en droog, vaalwit tot groenig en bevat een hard benig zaadje. De stengel, bladeren en bladstelen hebben tussen de cellen openingen zitten waaruit de actieve stof urushiol komt. Die stof oxideert aan de lucht bij vochtige omstandigheden en maakt een zwarte plakkerige stof op het oppervlakte van de plant. De oxidatie vermindert de giftigheid niet. De inktachtige stof op de plant gaat niet meer uit linnen of katoen en is wel oplosbaar in ether. De plant komt over de hele aarde voor.

In de homeopathie gebruiken we gifsumak voor vele soorten klachten; lichamelijk en emotioneel. Een centraal thema hierbij is steeds rusteloosheid.

Michel de Sonnaville zal u er van alles over vertellen.

 

Actualiteiten

Recente ontwikkelingen in de geneeskunde zullen we eventueel de revue laten passeren.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze aankondiging of naar aanleiding van deze radio-uitzending: mail dan uw vragen naar geneeskracht@rtvvoorst.nl of naar info@centaurea.nl. Ze zullen dan rechtstreeks aan u of in de (volgende) uitzending beantwoordt worden.

Hartelijke groeten,

Het team van Centaurea.

Homeopathisch artsen en -dierenarts

Orderparkweg 5
7312 EN Apeldoorn
tel: +31 (0)55-3574340
fax: +31 (0)55-3574341
e-mail: info@centaurea.nl
website: www.centaurea.nl