Heeft u een dier met angst voor vuurwerk, dan kunt u het beste al in de zomer een cursus volgen, waarbij het dier minder angstig voor geluid gemaakt wordt.
Daarvoor is het nu al te laat, maar gelukkig zijn er nog een aantal dingen die u kunt doen om de stress te verlagen.

Als de hond schrikt van een knal, kunt u dat het beste negeren. Er aandacht aan besteden of zelfs troosten, vat de hond op als beloning, dus een volgende keer zal het schrikken nog erger kunnen worden. Hoe moeilijk ook, negeren is de beste optie!

Als er veel vuurwerk afgestoken wordt, is het fijn als de gordijnen dicht zijn, het licht aan is en er ander geluid is, dus bijvoorbeeld wat muziek opzetten. Dan merkt de hond of kat minder wat er buiten gebeurt. In de Oudejaarsnacht even luisteren wanneer er het minst geknald wordt, dat is vaak rond etenstijd, of tegen 22.00 uur. Dan kan de hond het beste uitgelaten worden.

Met behulp van homeopathische en kruidengeneesmiddelen kunt u ook de angst verminderen. Is de hond of kat “zomaar” bang, dan kunt u het volgende doen.

U kunt nu al dagelijks Phytonics Strezz of rustcompositum geven. Half december wordt daar dan nog Phytonics Nervositeit aan toegevoegd. En voor het ergste geknal, de dagen rond Oudjaar, kunt u Rescue van Bach erbij gaan geven.

Zylkene is een stof die uit melkeiwit gehaald wordt en een rustgevende invloed op het dier heeft, zonder dat het er duf van wordt.

En wat ook weer helemaal in is, ook bij dieren: het inbakeren! Vroeger werden onrustige babies ingebakerd, dus strak in een laken gewikkeld. Het blijkt, dat angstige dieren ook baat hebben bij “een strak pak”. Waarschijnlijk kalmeert de stevige druk de hond, zodat hij beduidend minder bang voor knallen is. Dit zogenaamde “Thundershirt” is via onze webshop http://www.centaurea.vetpet-shop.eu/ te bestellen, deze maand met 10 % korting. Ook Phytonics produkten en Zylkene zijn rechtstreeks via de webshop te bestellen. Werkt de link niet? Kijk dan op onze website https://centaurea.nl/ en klik op de button van de online shop.

Ook maken wij zelf een samenstelling van beproefde homeopathische middelen. Zeker als wij het dier kennen, heeft dit vaak nog meer effect dan bovenstaande middelen.

Is er een reden voor de angst, bijvoorbeeld het dier is een keer enorm geschrokken van een knal, dan kunt u het beste gericht een homeopathisch middel geven. De homeopathisch werkende dierenarts schrijft een middel voor op basis van de vervelende gebeurtenis en de reactie van het dier hierop. Aconitum, Gelsemium, Opium en andere middelen kunnen het dier de schrik uit het verleden doen vergeten, zodat ze aanzienlijk kalmer de Feestdagen doorkomen!

De standaardmiddelen kunt u gewoon bij de balie afhalen, mocht het dier meer gericht op de klachten een middel nodig hebben, dan kunt u het beste een afspraak maken met de homeopathisch werkende dierenarts Liesbeth Ellinger.