Homeopathische middelen kunnen worden gemaakt van allerlei stoffen. Bijvoorbeeld het middel kalium carbonicum is gemaakt uit de verbinding van de chemische elementen kalium en een carbonaat, K2CO3. Bellis perennis is gemaakt van een plant, het madeliefje, Coccus cacti, gemaakt van een diertje, de cochenille-luis, en ga zo maar door.

Ambra grisea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waterleven/Living water van Hiske Loomans-de Sonnaville

 

Ambra grisea is een middel gemaakt van een “product” van een potvis. Onverteerbare elementen van de grote inktvissen die hij eet, vermengd met galstoffen en andere lichaamssappen vormen een “massa”, die hij uiteindelijk oprispt. Deze massa kan tijden op de oceanen drijven en spoelt dan aan. Amber zoals het vaak wordt genoemd was een zeldzame stof die door de eeuwen heen zeer waardevol werd gevonden. Er zijn tijden geweest dat het waardevoller was dan goud. Het meest bekend is Amber geworden door de parfum-industrie. Het wordt vooral gebruikt als basismiddel en bevordert de intensiteit en de duur van de geur van de toegevoegde stoffen. Vroeger werden al allerlei geneeskrachtige werkingen toegekend aan Amber. Het zou met name een sterk vitaliserende invloed hebben. Het is bekend dat het door Engels koningen werd gebruikt.

De potvis is een soort oerwalvis. Van oudsher worden de walvissen de hoeders van de oceanen genoemd, zoals de olifanten over de aarde waken. In de Islam wordt de walvis gezien als het fundament van de aarde. In allerlei mythologische verhalen spelen walvissen een rol, zoals dat van Jonas, die zijn roeping ontvluchtend door de walvis werd uitgespuugd en op het juiste pad gezet, een soort wedergeboorte. Dit thema zien we bij Ambra grisea als geneesmiddel ook terug. Een van de indicaties om aan dit middel te denken is een sterk verstoord begin van het leven zoals ongewenst zijn en misbruikt zijn. In die zin is het verwant aan een middel als Lac humanum, gepotentieerde moedermelk.

Een ander thema is een te sterke en te vroege veroudering. Te denken valt aan bijvoorbeeld dementie en aan hartklachten.

Toch wordt het niet alleen aan kinderen en volwassenen gegeven, het is een middel voor alle leeftijden en kan, mits aangewezen, een breed scala aan klachten helpen genezen.

Vaak betreft het klachten van sensitieve mensen die zeer meelevend zijn, betrokken zijn op de natuur, dieren en het milieu, gevoelig zijn voor onrecht en de hardheid van het bestaan en opvallend gevoelig zijn voor lawaai en muziek. Ze hebben in het algemeen een grote behoefte aan privacy.

Opvallend is dat de magische attributen van de walvis binnen de Islam met name zijn: de zee, muziek, lang leven, vriendschap en vertrouwen, en ook telepathische eigenschappen en het vermogen om met muziek en geluid de wereld en de mensen in balans te brengen en te genezen. Allemaal thema’s die we bij patiënten die Ambra nodig hebben terug kunnen vinden.

Klachten kunnen variëren van moeheid tot epilepsie, van onverwerkt verdriet tot hartklachten, van slapeloosheid tot spijsverteringsproblemen.

Bij patiënten is het, zoals bij alle middelen, soms het levensverhaal van de patiënt waardoor de keuze van het middel wordt bepaald, soms door specifieke aspecten van een klacht, vaak juist door beide.

Hieronder een paar korte voorbeelden van patiënten die goed op Ambra grisea hebben gereageerd:

1:

Een man kan ’s nachts absoluut niet meer slapen ten gevolge van grote financiële problemen op zijn zaak: hij dreigt failliet te gaan. Soms dommelt hij overdag even weg. Hij is volkomen overprikkeld en heeft het gevoel gek te worden. Hij maakt zich erge zorgen over hoe het verder moet met zijn gezin, schaamt zich dood voor alle problemen en wil er niet over praten. Na Ambra knapt hij snel op en kan hij zijn problemen veel beter aan.

2:

Het verhaal van deze patiënt is in de homeopathische literatuur zeer bekend: Een vrouw was net bevallen en had problemen met de stoelgang. Haar buik zwol op van alle opgehoopte gassen en ontlasting, maar de stoelgang bleef uit. Ze werd er zeer onrustig en gespannen en gaf aan dat ze helemaal alleen wilde zijn om tot rust te komen omdat ze niet tegen mensen om zich heen kon. De homeopathisch arts realiseerde zich dat Ambra het passende middel was en dat de min of meer altijd aanwezige kraamhulp voor deze vrouw averechts werkte. Na Ambra en meer privacy kwam de stoelgang vlot op gang.

3:

Een kat was dement, plaste en poepte steeds op dezelfde plek in de woonkamer achter wat planten en sliep de hele dag. Na Ambra gaat de kat weer op de kattenbak.

4:

Een zeer gevoelige vrouw op leeftijd heeft een verleden van langdurig seksueel misbruik op jonge leeftijd. Ze komt in verband met vermoeidheid, onverwerkt verdriet en hartkloppingen. Ze is fragiel, gereserveerd, precies, gevoelig en kritisch. Ze heeft een enorm gebrek aan zelfvertrouwen en zit vol zelfverwijten. Ze kan niet tegen ruzie en hierdoor kan ze zich moeilijk begrenzen en verdedigen. Belangrijk voor de keuze van het middel is verder het feit dat ze graag uren tegen de stormwind in loopt, vooral langs de zee, en dat ze tot voor kort nog in de zee zwom. Dit waren de doorslaggevende kenmerken om haar Ambra te geven. Na de Ambra knapt ze geleidelijk op, haar hartkloppingen verdwijnen en ze geeft aan zich nog nooit zo goed te hebben gevoeld.

Wat heerlijk dat homeopathische middelen mensen zo in balans kunnen brengen en ze weer op de goede route zetten!

Michel de Sonnaville