Anneke, 48 jaar, met psoriasis en artritis

Met behulp van krukken strompelt Anneke naar binnen. Ze heeft al lang klachten en zit sinds een half jaar in de ziektewet.

De psoriasis (een schilferende chronische huiduitslag) begon ongeveer vijftien jaar geleden op haar hoofd. Vier jaar later kreeg ze de eerste gewrichtsontstekingen. Nu heeft ze vooral last van haar rug, bekken, handen en voeten. Haar spieren verkrampen van de pijn. De gewrichten in haar voeten zijn ontstoken, dik, rood en pijnlijk. Werken lukte niet meer: de klachten werden dan veel erger en ’s nachts lag ze dan wakker van de pijn en de krampen. Haar man moet haar aan- en uitkleden.

Anneke is heel kouwelijk, heel precies en wordt zelden boos. Eigenlijk is alles haar momenteel te veel. Warmte is heerlijk en doet haar goed. Zeker aan zee, zoals op een Grieks eiland. In de winter voelt ze zich slechter.

Naast deze klachten heeft ze een chronische tandvleesontsteking, waardoor haar tanden los gaan zitten.

Vroeger had ze geregeld het gevoel heel groot te zijn en dat de omgeving heel klein en ver weg was.

Ze krijgt in de acute fase Nux vomica 200K, waardoor de acute gewrichtsontstekingen tot rust komen. Daarna krijgt ze voornamelijk Phosphorus in verschillende potenties. Al snel gaat het beter met haar. In samenwerking met de reumatoloog worden de reguliere medicijnen afgebouwd.

Na ruim een jaar gaat het goed met haar. Anneke loopt 10 kilometer zonder problemen, voelt zich lekker en ze geeft haar leven een andere richting door ontslag te nemen en een eigen bedrijf te beginnen. De psoriasis is rustig en haar gebit is weer helemaal in orde. Af en toe gebruikt ze Phosphorus 10MK.