Balsem en mirre

In het najaar komt Willem Witteveen een voordracht houden over o.a. de piramide van Sakkara en Imhotep.

De voordracht gaat niet over balsemen. Onderstaand stuk gaat over balsem en mirre en het gebruik van mirre in de homeopathie.

Balsem.

Balsem is een verzamelnaam voor een flink aantal dun- en dikvloeibare plantaardige producten die doorgaans een sterke karakteristieke geur hebben. Alle bevatten zij harsen en etherische oliën, veelal uit de familie van de balsembomen (Burseraceae), die het geheel vloeibaar maken.

De naam komt van balsam, wat welriekend in het Arabisch betekent, en van balsamum, Latijn voor ‘balsemboom’. [wikipedia]

Mirre

De balsemboomfamilie is het meest bekend als leverancier van reukstoffen, zoals mirre, olibanum en wierook. En het verbaast ons niet dat van deze stoffen ook homeopathische middelen zijn gemaakt. Een van die middelen wordt hier kort besproken: mirre, bekend als gift van de koningen aan het kindje Jezus. Het woord mirre is afgeleid van het Arabische murr en betekent bitter. Het werd gebruikt om koningen en profeten te zalven, doden te balsemen en ook medicinaal en in parfums. Het werd al 4000 jaar voor Christus gebruikt. Als medicijn werd het gezien als panacee, een wondermiddel dat alles kon genezen.

Als homeopathisch middel past het bij  sensitieve mensen met oog voor het lijden van anderen. Ze zijn behulpzaam, hebben pure intenties, geven makkelijk en ontvangen moeilijk. Thema is vaak: zuiverheid-onzuiverheid. Vaak vinden ze het lastig bij hun eigen emoties te komen en zich bewust te zijn van hun eigen behoeften. Dit kan zover gaan dat ze zichzelf terugtrekken en isoleren. Doordat ze veel geven en weinig ontvangen kunnen ze verbitterd raken.

In de praktijk wordt het gebruikt bij met name ontstekingen van mond-, keel- en maagslijmvlies en bij menstruatieproblemen en witte vloed. Andere indicaties zijn overgeven, diarree en algemene zwakte.

Typisch voor dit middel is uitputting bij een ziekte met een enorme slijmproductie.

[met dank aan Enna Stallinga]