Bijna-doodervaringen.

Op 10 december organiseren we op Centaurea een avond over bijna-doodervaringen. Dat lijkt misschien wat wonderlijk zo net voor Kerstmis, als we juist stilstaan bij geboorte en nieuw begin. Het geeft echter in deze tijd waarin we zo gegrepen worden door allerlei praktische zaken een goede manier om stil te staan bij waar het om gaat in dit leven.

Doordat we het zo vaak druk hebben en bezig zijn is er nauwelijks meer tijd voor reflectie. Daardoor lopen we het gevaar belangrijke zaken te missen, dingen waar we ons vaak niet bewust van zijn. Zo blijkt het dat bij mensen op hun sterfbed vaak drie dingen naar voren komen waar ze spijt van hebben:

  • dat ze te weinig tijd hebben doorgebracht met – en aandacht besteed hebben aan familie en vrienden
  • dat ze zich teveel hebben aangepast en te weinig zichtzelf zijn geweest
  • dat ze onvoldoende gedaan hebben wat ze echt hadden willen/moeten doen

Dit komt overeen met wat wij in de praktijk zien. Mensen beseffen daarbij dat hun diepste behoeften vaak het materiële overstijgen: ze willen hun liefde tot uiting brengen, hun licht brengen in deze wereld, zich verbinden (met zichzelf en met anderen)en hun verantwoordelijkheid nemen. Steeds weer komt het beeld naar voren dat we in essentie licht en liefde zijn. Als we dat kunnen leven zijn we gelukkig.

Er wordt een video getoond van drie kwartier van een man die een auto-ongeluk ternauwernood overleefde. Dit ongeluk had grote invloed op zijn leven, niet alleen vanwege verlies van geliefden en gezondheid maar juist door de ervaringen rondom het ongeluk die zijn kijk op het leven totaal veranderde.

Het zien van deze video geeft ons de mogelijkheid extra open stil te staan bij vragen als: hoe zit het leven in elkaar, houdt het op na dit leven, waarom zijn we hier, ben ik meer dan materie of niet, zo ja: hoe leef ik dat?

Na de pauze is er tijd om naar aanleiding van deze video onderling van gedachten te wisselen en eventuele ervaringen te delen.

 

Dinsdagavond 10 december 2019, 19.30 – 21.30 uur, vanaf 19.00 uur zijn we aanwezig om u te  ontvangen.

Centaurea, Orderparkweg 5, 7312EN Apeldoorn

aanmelden via info@centaurea.nl of 055-3574340, gratis toegang