Calcium carbonicum is een van de meest gebruikte middelen in de homeopathie. Het is gemaakt van de kalklaag in de schelp van de oester. Het is dus een mineraal van dierlijke afkomst. Een nauwkeuriger naam is Calcarea carbonica ostrearum.

Andere homeopathische middelen die uit de oester zijn gemaakt:

  • Oester als weekdier (Crassostrea gigas)
  • Conchiolinum (de parelmoerlaag die de binnenbekleding vormt van de schelp van de oester)
  • Parel

Al deze middelen hebben kenmerken die passen bij de oester, ieder op z’n eigen specifieke manier.

Als weekdier is de oester onbeschermd. Het beschermt zich met de schelp die dicht zit, voedsel naar binnen filtert en hoofdzakelijk leeft van plankton. De schelp open zetten is levensgevaarlijk. De oester zet zich vast op een stevige bodem, meestal een rots. Daardoor kan die niet zomaar wegspoelen maar kan ook niet weg zwemmen, zoals b.v. de St. Jacobsschelp. Vluchten gaat dus niet. De verdediging moet dus volledig door een stevige schelp gebeuren. Een aantal van de kenmerken van het middel calcium carbonicum kunt u hieruit afleiden.

Van oudsher kennen we een homeopathisch middel aan de symptomen (lichamelijk en emotioneel, gevoeligheden voor b.v. temperatuur, geluid enz.) die ontstaan bij gezonde proefpersonen die een bepaald homeopathisch middel innemen. Dat heet een proving. Per middel zijn dat vaak lange opsommingen symptomen waar niet altijd snel een logische lijn in te herkennen is.

Een andere manier om een middel te (her)kennen is de indeling in “rijken”. Het dieren-, planten- en het mineralenrijk. Bij elk rijk horen specifieke kenmerken. Specifiek voor het dierenrijk is ‘aanvaller’ en ‘prooi’, ‘slachtoffer’. ‘De ander doet mij iets aan’ of ‘ik moet aanvallen om niet gegeten te worden’. In het mineralenrijk is specifiek het idee dat je iets tekort komt, dat je iets niet kunt; het gaat om structuur en die is niet stevig, daarin ontbreekt iets en dat moet je oplossen.

In calcium carbonicum komen allebei de aspecten naar voren. Calcium carbonicum is een belangrijke bouwstof. Bij de weekdieren zien we het ontstaan van een skelet, eerst uitwendig (schelp), later inwendig zoals bij een inktvis (wat we terugvinden in de kanariekooi). Bij de gewervelden is een volledig uit botten bestaand inwendig skelet ontstaan.

Calcium carbonicum is één van de belangrijkste middelen voor kinderen. Ze moeten groeien en zich ontwikkelen. Zowel het idee ‘niet te kunnen’ als de ‘boze buitenwereld’ zijn duidelijk. Vooral in de perioden waarin het kind de overgang moet maken van de beschermde wereld thuis naar de buitenwereld. Van thuis naar school en bij elke verandering kan het middel nodig zijn. Het middel versterkt het kind in de moed om beslissende stappen te zetten. Het kind kan dan uit zijn schulp komen.

Het kind dat calcium carbonicum nodig heeft is wat zwaarder gebouwd en zweet gemakkelijk op z’n hoofd en vooral tijdens de slaap in z’n nek. Het ontwikkelt zich zowel motorisch als geestelijk wat langzaam. Vaak ziet het er blozend uit als ‘hollands welvaren’, maar het immuunsysteem is zwak . Het heeft vaak chronische verkoudheden, oorontstekingen en eczeem. Het is vaak zwak, soms kun je het zelfs week noemen (een oester is een weekdier). Het kijkt de kat uit de boom, houdt afstand. Op school is het rustig, en doet zijn best (wilt niet opvallen), maar heeft wat meer tijd nodig om de leerstof te verwerken. Als het te snel moet ondermijnt dat het zelfvertrouwen, maar als het allemaal lukt groei dat stevig. Het zorgt voor zekerheid en dat is essentieel. Daarom wil ‘het calcium carbonicum kind’ alles weten, wat het kan verwachten, maar ook b.v. ‘moeilijke vragen’ over het leven. Het middel calcium carbonicum kan deze kinderen helpen om zelfvertrouwen, zekerheid en dus stevigheid te krijgen, zowel in karakter, immuunsysteem en in botten zoals (vroeger) bij rachitis (engelse ziekte).

Ook bij volwassenen en op hogere leeftijd is het een belangrijk middel; overal waar gepresteerd moet worden kan de vraag komen: ‘doe ik het wel goed, wat vinden de anderen van mij’? Kritiek ondermijnt het zelfvertrouwen en dan is de nijging om zich terug te treken,  dan gaat de schelp dicht. Calcium carbonicum is een belangrijke bouwsteen van botten. In dit kader kun je aan b.v. osteoporose denken. We hebben daarmee enige ervaring. Daarbij komen ook ander calcium verbindingen als calcium phosphoricum en calcium fluoricum in beeld.

Calcium carbonicum is een zeer uitgebreid beschreven middel. Een mooie inleiding daarvan kunt u lezen in de boekjes van Frans Kusse: ‘Wat voor type is mijn kind’ en ‘Wat voor type bent u’?

Peter van Hoeve