Dit jaar beginnen we met een prikkelend middel. Cantharis vesicatoria, de Spaanse vlieg.

Het is een middel wat heel snel verlichting geeft en ook genezing bij brandwonden, blaren, branderige pijn en blaasontsteking met branderige pijn bij plassen.

De prikkelende werking van de Spaanse vlieg, een kever, op de geslachtsdrift is door de 16e eeuwse arts-chirurg Amboise Paré, lijfarts aan het Franse hof, ontdekt. Voor medicinaal gebruik worden de kevers gedroogd en tot poeder vermalen. Het zware gif werkt sterk op de urinewegen en geslachtsorganen. Onoordeelkundig gebruik heeft nogal eens tot fatale afloop geleid.

Het is gebruikt als blaartrekkend middel. Om d.m.v. blaarvorming kwade sappen naar de huid te trekken inwendige ziektes te verlichten (jicht). U ziet hier het homeopathisch principe. Het is een middel dat in onverdunde vorm blaren veroorzaakt, in gepotentieerde vorm geneest het blaren.

De specifieke acute toepassing van cantharis betreft de behandeling van verbrandingen met snelle pijnlijke blaarvorming. Ondanks de branderige pijn verbetert deze door warmte.

Daarnaast komen alle plotseling opkomende ontstekingen die met een scherpe, brandende pijn gepaard gaan voor dit middel als eerste hulp in aanmerking.

Blaasontsteking zonder duidelijke aanleiding/oorzaak; met brandende pijnen vóór, tijdens en na het plassen. Veelvuldig, hevige aandrang, maar druppelsgewijze lozing. Vaak zien we in de praktijk dat een blaasontsteking die na meerder antibioticakuren toch steeds terug komt na cantharis wegblijft. N.B. Cantharis is niet het enige (homeopathisch) middel dat in aanmerking komt bij blaasontsteking. Het blijft altijd belangrijk achterliggende oorzaken te vinden.