December is een maand vol met feesten.

Van oudsher is dat het feest van de Zonnewende: het licht dat na een donkere tijd weer terugkomt. Later is dit gekerstend en werd het Kerstmis, het feest van de geboorte van Jezus, met een vergelijkbare strekking: de geboorte van het licht. Tegenwoordig is december de  maand van Sinterklaas, van al dan niet zakelijke Kerstdiners en van familiebijeenkomsten. En als het goed is, is er tussen de drukte door nog tijd voor bezinning.

Het kan een ook een dubbele maand zijn. Natuurlijk is er de warme, leuke, liefdevolle kant. Maar het jaar loopt ten einde, overledenen worden extra gemist,  eenzaamheid extra gevoeld, gemiste kansen betreurd.

Voor deze nieuwsbrief hebben we gekozen om het te hebben over eten en snoepen. Wat dat betreft is het voor velen zelfs een maand om tegen op te zien!

Een van de toppers als het over snoepen gaat, is chocola: dat begint al bij de chocoladeletters met Sinterklaas en vindt zijn hoogtepunt in de chocolade Kerstkransjes en de after dinner bonbons.

Het opvallende van chocola is dat het tegenwoordig overal te krijgen is en dat veel  mensen het eten. Vaak is er behoefte aan op lastige momenten: voor een menstruatie, bij een dip of vermoeidheid. Het blijkt dan ook dat er serotonineachtige stoffen in zitten. Chocola is dan ook een van onze grote “troosters”, een liefde vervanger.

Er is ook een homeopathisch middel gemaakt van chocola. Chocola als middel is nog niet zo lang bekend, het is ongeveer 15 jaar geleden beproefd en wordt sinds die tijd gebruikt. Het middel is gemaakt van Belgische chocola, het dus niet de pure cacao die als uitgangsstof is genomen, maar een mengproduct met als hoofdbestanddelen cacao, cacaoboter en suiker. Officieel heet de cacaoboom Theobroma cacao, theo-broma betekent voedsel van de goden. De boom groeit in tropische gebieden, tot 10 graden van de evenaar, vaak in de jungle.

In Midden Amerika was het een middel dat ritueel werd gebruikt, onder andere om in verbinding met de goden te komen. Een restant hiervan vinden we bij Harry Potter, die in een shock van Perkamentus chocola te eten krijgt om te herstellen. Bij de Azteken was cacao zeer belangrijk, cacaobonen waren er als betaalmiddel belangrijker dan goud.

Cacao bevat allerlei interessante stoffen, onder andere caffeine en theobromine, een verslavende stof die werkt als caffeine maar vooral werkt op spieren, nieren en hart en minder op de hersenen. Daarnaast bevat het phenylethylamine, een stof die bij euforie en extase door de hersenen meer wordt aangemaakt en minder bij bijvoorbeeld liefdesverdriet. Deze stof zou ook aangemaakt worden bij baby’s aan de borst.

Voor dieren kan cacao giftig zijn. Zo at een hond een groot stuk 70% chocolade. Hij begon rondjes om de tafel te rennen, rende toen naar buiten en had een hartaanval. Of: meeuwen aten van vuilnisbelt chocola (na Valentijnsdag) en vielen dood uit de lucht t.g.v. een hartaanval. Dit is voornamelijk een effect van theobromine.

Chocolate

Chocolate, zoals het middel genoemd wordt, behoort tot de malvales, een plantengroep waarbij het idee van loskomen uit de eenheid nog heel beangstigend is. De kern van het middel is dat het homeopathisch gezien past bij mensen met een probleem met relaties, met als basis de moeder-kind relatie, vaak uitgedrukt in tegengestelde woorden als: leegte of gevoed worden, eenzaamheid of erbij horen, geliefd voelen of onverschilligheid ervaren. Aan deze spanning zit vaak een somber of paniekerig randje. Vaak is ook vrijheid en beperkt worden een thema. Nu zijn dit thema’s die bij veel mensen spelen. Om te weten te komen of het specifiek Chocola is wordt gekeken naar allerlei bijkomende klachten en verschijnselen. Zo past bij dit middel de neiging om je thuis terug trekken, liefst alleen en rust te zoeken in de natuur. Ook is het een middel dat past bij allerlei hormonale klachten. Vaak is er een grote behoefte aan licht en een verslechtering bij donker weer, zoals in de winter. Het wordt vaker aan vrouwen dan aan mannen gegeven. Ook is het een belangrijk middel voor kinderen. Het past onder andere bij kinderen die erg aan hun moeder gehecht zijn, moeilijk afscheid nemen, erge heimwee hebben. Het zijn vaak verlegen kinderen. Als baby hebben ze vaak of problemen met borstvoeding, of het zijn juist gulzige drinkers die geen afscheid willen nemen van borstvoeding.

Een patiëntenvoorbeeld:

Een vrouw van in de dertig komt met menstruatieklachten. Ze ligt in scheiding en ze is somber. Ze benadrukt dat de scheiding niet ten koste van de kinderen mag gaan. Voor de menstruatie is ze erg kribbig en voelt ze zich leeg en moe. Ze trekt zich dan terug en wil eigenlijk niets van de kinderen weten. Ook heeft ze dan een grote behoefte aan zoet, vooral chocola. Verder is ze erg onzeker en onrustig,  ze doet enorm haar best om alles goed te doen. Ze heeft veel krampen bij de menstruatie en nog een aantal andere lichamelijke klachten.

Op basis van deze thematiek en de andere symptomen krijgt ze Chocola 200K.

Na een maand vertelt ze dat ze veel rustiger is, minder pieken en dalen heeft, bij de menstruatie veel minder somber is en dat de menstruatie korter duurt. Ook staat ze meer in haar kracht en voelt ze zich beter. Deze verbetering zet door en ze slaat zich goed door deze lastige periode in haar leven heen.

En met kerst uiteraard ook een baby als patiënt:

Alwin had in de eerste maanden geen noemenswaardige problemen tot het gezin op vakantie gaat en hij niet meer in eigen bedje slaapt. Klokslag 12 uur ‘s nachts wordt hij wakker, overstuur , brullen. Moeder krijgt hem alleen maar kalm door hem de borst te geven. Hij valt dan vlot in slaap, maar 2 uur later is hij er weer en dat gaat zo de rest van de nacht door. Overdag gedraagt hij zich alsof er helemaal niets aan de hand is: vrolijk, blij, speels.

Hij is een goedmoedig knulletje met een ongelooflijk goede eetlust , als je hem ziet eten herken je al de kleine gourmand.

Zijn trommelvliezen zijn wat rood en bol, alsof er wat vocht achter zit, maar hij lijkt er geen last van te hebben, en hij heeft geen koorts.

Moeder wordt steeds radelozer en uitgeputter, en Alwins gedrag wordt erger: hij zuigt verwoed op zijn duim en aan de borsten van moeder, gaat op moeder liggen, wil bijna in haar kruipen, haakt zich met zijn beentjes aan haar vast.

Na Chocolate 200 slaapt hij de hele nacht door, en mist zelfs de avondvoeding.

 

Mooi en bijzonder om te zien dat voeding in homeopathische vorm zo’n sterk genezend effect heeft!