We werken in onze praktijk samen met vier artsen en een dierenarts, te weten Ed Brink, Peter van Hoeve, Jos Nieuwendijk, Michel de Sonnaville (de artsen) en Liesbeth Ellinger (de dierenarts). Bij ons komen patiënten (mensen en dieren!) van alle leeftijden met zeer verschillende klachten. Deze keer wil ik het graag hebben over een zeer belangrijk onderwerp: het verbeteren van allerlei gedragsproblemen en stemmingsstoornissen door een homeopathische behandeling. Om een paar voorbeelden te noemen: driftbuien, concentratiestoornissen, ADHD- en PDDNOS achtige beelden, depressiviteit, slaapstoornissen en overgevoeligheid. Soms komen mensen op consult met een vraag op dit vlak, maar vaker is de aanleiding een lichamelijk probleem en blijkt dat er ook andere dingen meespelen. Als een behandeling slaagt, knapt èn het lichamelijke probleem op èn ook de andere klachten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat een homeopathische behandeling zich altijd focust op de persoon als geheel die een of meer klachten heeft. Dit in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde die zich richt op de klacht(en). Een gevolg hiervan is dat als er een goede reactie is op de homeopathische behandeling de persoon als geheel opknapt en ook de klachten verbeteren.

We zijn vaak niet gewend om zo te kijken omdat we allemaal goed getraind zijn in de reguliere kijk op de zaken. Tijdens consulten heb ik dus vaak veel uit te leggen.

Vaak hoor ik mensen na een behandeling iets zeggen in de trant van: “Mijn klachten zijn niet alleen verbeterd, ik zit ook beter in mijn vel, heb meer energie, blijf meer ontspannen en reageer soepeler in stresssituaties, weet beter wat ik wil en voel me gelukkiger.” En voor dieren geldt hetzelfde.

Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en toch: het is de werkelijkheid van elke dag in een homeopathische praktijk! En dat niet alleen: het blijkt dat klachten op dit vlak kunnen verbeteren, terwijl we vaak leren dat je er mee moet leren leven. Niet dus.

Hieronder verschillende voorbeelden om te verduidelijken wat er bedoeld wordt. Ook geven de voorbeelden aan hoe je als homeopathisch arts kijkt, en wat er allemaal belangrijk is. De voorbeelden zijn anoniem gemaakt en sterk ingekort, de namen zijn fictief.

Driftige Suzanne

Suzanne is bijna twee, en erg lastig volgens moeder. Ze huilt veel, tot een half jaar geleden ook ’s nachts, en ze is driftig. Eigenlijk doet ze alles intens, zo is ze ook ècht vrolijk als ze vrolijk is en niet een beetje. Daarbij is ze eindeloos aan het snotteren en hoesten. Haar oren zijn in orde, en ook haar longen zijn schoon.

Als ik moeder vraag meer over haar gedrag te vertellen zegt ze dat Suzanne zich supersnel heeft ontwikkeld. Misschien wel omdat ze zich geen strobreed in de weg laat leggen! Als ze bijvoorbeeld iets niet mag, dan kan ze ontzettend boos worden, zich op de grond laten vallen, huilen, schoppen, slaan en dingen van schappen rukken. En zo’n bui kan wel een half uur duren. Als ze boos is wordt ze rood en krijgt ze natte haren. Ook is ze erg ongeduldig. En als ze iets niet wil, dan krijg je het niet voor elkaar, zoals haren kammen, of zwemmen.

Als baby was ze al een handenbinder: ze huilde en huilde maar en was alleen maar stil te krijgen door met haar rond te lopen. Dit huilen leek met haar buik te maken te hebben: ze was winderig en poepte vaak en veel, en eigenlijk heeft ze dat nog. Een echte oorzaak is hier niet voor gevonden.
Ze slaapt slecht en is veel wakker, en haar ouders moeten dan naar haar toe.
Dit type kind is een kind dat Cina nodig heeft, en dat kreeg ze dan ook in een 200K potentie.

Na 10 dagen doet moeder telefonisch verslag: de avonden en nachten zijn veel beter: ze huilt ’s avonds even, valt in slaap en slaapt dan door, soms wel 10 uur! Ook rolt ze niet meer zo met haar hoofd ’s nachts. De afgelopen week is ze niet echt driftig geweest, alles lijkt rustiger. Verder is opvallend dat haar ontlasting dunner is geworden en dat ze meer snottert.

Na een maand is het “een ander kind”: de nachten zijn bijna allemaal goed, ze is een stuk rustiger geworden, ze heeft zelfs een keer een week helemaal niet gehuild. Haar buik is rustiger, de ontlasting komt nu 1 keer per dag. Ook het gesnotter is stukken minder. Uiteraard kan het allemaal nog wat wisselen, maar er is nog steeds een stijgende lijn. Soms neuriet ze voor zich uit, en dat is nieuw.

Weer een maand later zegt moeder dat het goed gaat. Hoewel het een vrij heftig kind is, is ze veel plooibaarder geworden. De klachten zijn verleden tijd. Ze ontwikkelt zich heel vlot, en durft nu zelfs te zwemmen.

Maartje kan niet leren

Ik ken haar van vroeger, toen ze kwam in verband met hoofdpijn. Die is toen verdwenen dankzij Sepia officinalis in verschillende potenties. Inmiddels studeert ze, maar dat gaat niet zo goed. Ze neemt zich voor hard te werken en wil graag haar jaar halen, maar komt er niet toe. Het lijkt of ze blokkeert. Ze gaat zich dan afleiden, of stelt zich gerust met dingen als: “morgen gaat het beter”. En als ze dan eindelijk aan het werk is, dan blijkt op een tentamen dat ze “niets” meer weet. Verder vindt ze haar leven heel leuk, ze doet van alles en vliegt van hot naar her. Ze beseft dat ze sowieso moeilijk kan stilzitten, zeker vlak voor een tentamen. Ook heeft ze weer geregeld hoofdpijn. Van het studeren? Het wordt duidelijk dat ze erg faalangstig is. Bijvoorbeeld: op haar rijexamen had ze echt black outs. Ze krijgt het middel Gelsemium.

Na een maand geeft ze aan dat het een slag beter gaat. Ze heeft minder hoofdpijn en het leren gaat iets beter. Ook was ze rustiger tijdens de toets, al haalde ze er niet uit wat erin zat. Als ik haar zo meemaak, dan vind ik haar nog steeds erg onrustig. Ook blijkt haar concentratie nog steeds te wensen over te laten. Ze dwaalt snel af met haar gedachten, zowel tijdens colleges als tijdens studie. Ze heeft nog niet veel toetsen gehaald. Deze reactie op Gelsemium is onvoldoende, als homeopathisch arts verwacht je een sterkere verbetering. Daarom wordt er gezocht naar meer informatie om meer zicht te krijgen op haar probleem. Ze blijkt onder andere eigenlijk altijd gehaast te zijn, te veel te willen en vaak te laat te komen. Ze is impulsief. Ook is ze als de dood voor kleine ruimten. Ze krijgt ze een ander middel: Argentum nitricum 200K.

Nu is het wel raak: ze heeft al haar tentamens gehaald! Het is een enorm verschil ze kan van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat met school bezig zijn, haar concentratie was veel beter, en ook haar geheugen. Het is een openbaring voor haar dat ze 10 uur op een dag kan leren, en dat zonder hoofdpijn te krijgen! Ze merkt het goed als het middel is uitgewerkt: dan wordt ze weer onrustig, passief en komt tot weinig. Als ze dan weer het de Argentum nitricum inneemt is ze binnen twee dagen weer in balans. Het gaat goed met haar.

Ook vertelt ze een detail dat voor mij als homeopathisch arts goud waard is (wat had ik dit graag eerder geweten!): Tijdens de hoofdpijn doet ze een strakke doek om haar hoofd, dat is prettig. Dit detail bij dit type patiënt wijst direct naar het middel Argentum nitricum.

Roos is somber en gespannen

Ze kan nergens meer tegen. Ze is al misselijk van de spanning als ze ’s morgens wakker wordt. Zeker ’s morgens komt ze tot niets, ze ziet overal tegenop, is somber en huilerig. Ze maakt zich overal zorgen om, trekt het niet meer en voelt zich eigenlijk alleen wat beter als haar man thuis is. Het kost haar heel veel inspanning om te kunnen werken (ze werkt in de ouderenzorg), en is erg onzeker geworden over alles. De hele dag spookt het door haar hoofd: “Doe ik het wel goed?” Bij een evaluatiegesprek ervoer ze alles als kritiek en kwam ze huilend thuis. Eigenlijk wil ze een andere baan, maar heeft niet de moed om te solliciteren.
Voor de menstruatie is alles nog erger. Dan is ze ook kouwelijk.

Ze beschrijft zichzelf als een twijfelaar met grote behoefte aan harmonie, ze kan niet tegen ruzie of spanningen, is iemand die moeite heeft met veranderingen en het gevoel heeft het niet alleen aan te kunnen. In een team voelt zich nog onzekerder, alsof ze door iedereen bekeken wordt.
Verder valt op dat ze al jong last spataderen had en dat ze diarree krijgt van boter en vet eten.

Na Pulsatilla pratensis 200K knapt ze een beetje op. Daarom krijgt ze een maand later Pulsatilla pratenssis MK, en weer een maand later Pulsatilla pratensis 10MK. Deze hoge potentie geeft een omslag. Na een maand vertelt ze dat ze zich veel beter (alleen) kan redden, dat ze vrolijker is, en minder kwetsbaar. Ook heeft ze veel minder stemmingswisselingen. Ze solliciteert met succes naar een nieuwe baan. Het gaat zo goed met haar dat ze de behandeling afrondt.

Jasper heeft ADD

Eczeem is zijn grootste klacht. Het zit her en der op zijn lijf. Het jeukt en hij vindt het vervelend. Vroeger was hij allergisch voor melk, daar kreeg hij ook eczeem van, maar in de loop van de tijd is dat verbeterd. Al gauw komt er nog een probleem boven tafel: hij vind geen aansluiting in de klas, is daar zelf erg rustig en zal niet gauw iets zeggen. Hij vindt het vervelend als ze zo druk zijn in de klas (hij zit op de middelbare school). Op ander momenten is hij zelf ook onrustig, maar volgens zijn moeder is dat maar af en toe. Hij is eerder traag en weinig communicatief. Zo kan hij ’s morgens beneden komen en zonder iets te zeggen gaan ontbijten en daarna weggaan.

Hij heeft forse dyslexie. Lezen gaar goed, daar houdt hij ook van, maar schrijven is een ramp: hij maakt allerlei spellings- en grammaticafouten, vergeet bijvoorbeeld letters, of schrijft foute letters.
Buitenlandse talen horen en spreken gaat goed, schrijven niet. In rekenen is hij goed.

Hij is een dromer, zit in een eigen wereld. Zijn moeder noemt hem een wijs mens, een denker die diep doordenkt. Ook heeft hij humor en kan hij goed relativeren. Hij is precies en voorzichtig en kan niet tegen heftige beelden, die blijven lang hangen. Hij kan heel zorgzaam zijn, bijvoorbeeld voor zijn muizen. Hij kan gefascineerd zijn door dieren: prachtig!
Hij praat onduidelijk, soms stottert hij iets.

Na twee middelen die niet veel doen krijgt hij Opium 200K, later gevolgd door hogere potenties. Na de eerste dosis was hij heel erg moe, had hoofdpijn en was hij misselijk. Daarna is hij in de loop van een half jaar ongelooflijk opgeknapt: hij communiceert veel meer, zegt “goede morgen” als hij ‘s morgens beneden komt, geeft beter aan wat hij wil, belt als hij later komt dan verwacht. De uitslag werd eerst erger (zoals we vaak zien, en dat is meestal een goed teken) en is nu een stuk beter en in zijn gezicht zelfs helemaal weg. Ook het schrijven van bijvoorbeeld een boekverslag gaat beter.

In de loop van de tijd neemt hij nog af en toe een dosis van het middel in. Het gaat goed met hem. Dat merkte ik zelf bijvoorbeeld toen ik hem op straat tegen kwam: hij begroette me open en hartelijk! Een wereld van verschil.

Wammes bijt!

Wammes is een 6 jaar oude Welsh Springer spaniel. Toen hij 2 jaar oud was, is hij bij deze baas gekomen. Hij kwam van een gezin. Wammes was een heftig baasje, en de mensen gingen niet goed met hem om. Als hij iets fout was, werd hij niet gewoon gecorrigeerd, maar hij werd echt gestraft en doorgestraft als hij zich overgaf. Met het gevolg dat Wammes wel een dominant, maar ook erg onzeker hondje geworden was.

Zodra hij zich bedreigd voelt, gromt hij. Als je hem een lekkere borstelbeurt wil geven, kan hij je grijpen. Oren schoonmaken lukt niet. Als hij gebeten heeft, is hij de kluts kwijt, dan heeft hij een rare blik in de ogen. Hij kan ook heel enthousiast zijn, hij springt spontaan op schoot! Voor andere honden is hij bang, die ontloopt hij. Hij is dol op alles wat eetbaar en oneetbaar is, hij eet steentjes die hoorbaar met de ontlasting mee naar buiten komen: je hoort de ontlasting tikkend op de grond vallen.

Wammes krijgt op basis van deze symptomen Lycopodium 200K. Na de eerste dosis valt hij in een diepe slaap. Daarna wordt hij opgewekt wakker en merkt de eigenaar dat hij relaxter is. Hij krijgt het middel nog 2 keer toegediend. Dan is Wammes een heel andere hond geworden. Hij speelt met andere honden, en voelt zich veel minder bedreigd, waardoor je hem nu prima kan benaderen en je niet meer bang hoeft te zijn voor zijn tanden!

En zo kan ik doorgaan, het klinkt bijna te fantastisch. En toch: zo werkt het in een homeopathische praktijk bij goed ingezette middelen. Zelf vind ik het zo bijzonder dat naast het verdwijnen van de klachten de mensen die behandeld zijn meer en meer zichzelf worden, hun eigen leven beter kunnen leiden en opbloeien. Soms op een ongelooflijke manier.

Michel de Sonnaville
Centaurea
055-3574340