Column uitgesproken op 12 oktober 2011, Radio Voorst

 

Goeden avond,

 

In mijn eerste column wil ik u vertellen over mensen met een ernstig bloedvatlijden waarbij de tenen zwart worden en afsterven, zoals vaak voorkomt bij suikerziekte en ernstige vernauwing van de slagaders door andere ziekten.

Het zwart worden en afsterven van delen van een ledemaat noemen we ook wel gangreen. Het zal u duidelijk zijn dat dit vooral op oudere leeftijd voorkomt. Met het homeopathisch middel Secale cornutum, de Nederlandse naam is moederkoren, zijn er mogelijkheden om dit te behandelen.

 

We beginnen met een paar voorbeelden.

 

Een man van 48 jaar met een sterke, dynamische persoonlijkheid is een straffe roker en hij heeft suikerziekte. U begrijpt dat dit een slechte combinatie is. Na jaren kreeg hij heftige brandende pijnen in beide onderbenen wat verergerde na een wandeling, dus als hij tot rust kwam. Daarbij kreeg hij ook nog kramp in zijn onderbenen en zijn benen rilden en werden koud. Ondanks dat zijn benen zo koud werden, kon hij geen bedekking daarop verdragen. Warmte verergerde zijn klachten.

Na uitvoerig onderzoek waaruit bleek dat de bloedvaten van zijn onderbenen dicht zaten, werd hem geadviseerd om beide benen onder de knieën te laten amputeren. Met het middel Secale verbeterde de doorbloeding van zijn benen zo goed dat de amputatie niet meer nodig was.

 

Een andere man van 60 jaar is ook een stevige roker en heeft tintelingen in zijn vingertoppen en in zijn onderbenen. Zijn handen zijn altijd koud. Hij heeft ’s nachts heftige krampen in zijn onderbenen die dragelijker worden als er ijs op wordt gelegd. Hij heeft het gevoel dat zijn tenen in brand staan maar bij aanraking blijken ze steenkoud. Elke verwarming verergert de klachten. Zijn onderbenen voelen aan alsof ze van hout zijn. Lopen is moeilijk omdat hij niet goed weet hoe hij zijn voeten moet neer zetten. Dat is een coördinatieprobleem. Doordat zijn bloedvaten zijn aangetast werkt ook zijn zenuwstelsel niet goed. Daarnaast heeft hij ook nog emotionele klachten doordat zijn hersenen niet voldoende bloed krijgen. Hij is vaak boos, en daarbij heeft hij buikkrampen waarbij hij voorover moet buigen.

Hij is erg achterdochtig en heel ontevreden. Hij moppert altijd op zijn vrouw en kinderen. Hij heeft al jaren de angst dat huizen instorten. Dit is zo erg geweest dat over opname in een psychiatrisch ziekenhuis is gedacht. Als jonge man vocht hij vaak met de politie. Op 55-jarige leeftijd werd een eerder opgetreden hartinfarct, een aneurysma (dat is een ballonachtige verwijding in de grote buikslagader) en aderverkalking door het hele lichaam ontdekt. Het aneurysma in de buik werd geopereerd. Met het middel Secale verbeterden geleidelijk zijn lichamelijke en geestelijke klachten tot grote tevredenheid.

 

Bij deze patiënten staan problemen met het bloedvatstelsel op de voorgrond. Bloedvaten komen in het hele lichaam voor. Allerlei klachten die ontstaan doordat de bloedvaten niet goed werken, kunnen door het middel Secale worden genezen.

Bekende klachten zijn migraine maar ook hallucinaties en wanen, angstige dromen, dromen over dieren en de waan dat iemand anders een heks is. Daarnaast ook nog heftige menstruatiebloedingen, enzovoort.

 

Als coassistent heb ik meegemaakt dat een vrouw van 40 jaar van een neuroloog een medicijn tegen haar migraine had gekregen. In dit middel zat ook Secale. Deze vrouw was zwanger, de neuroloog wist dat niet en zij kreeg een miskraam.

 

Als u de columns van Manon heeft gevolgd, weet u dat we in de homeopathie met de gelijkheidsregel werken. De similiaregel. Daarmee bedoelen we dat een homeopathisch middel de klachten geneest die bij een gezond proefpersoon door dit middel juist zijn ontstaan. Bij bovengenoemde patiënte veroorzaakte het onverdunde Secale een miskraam dat betekent dat het homeopathische Secale, dus verdund en geschud, juist een miskraam of heftige baarmoederbloedingen kan voorkomen.

 

Nu wil ik vertellen over de geschiedenis van Secale cornutum, het moederkoren. Ouderen onder ons zullen het nog wel weten.

Moederkoren is een schimmel op rogge en soms ook op tarwe. Voor het eerst is het beschreven in 600 voor Christus door Assyriërs. Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, gebruikte het als middel bij bloedingen na een bevalling. De naam is afgeleid van het gebruik door vroedvrouwen om weeën op gang te brengen met behulp van dit middel.

 

Moederkoren is dus een schimmel die op de aren van rogge en tarwe groeit. Vochtig weer, zachte temperaturen en een late oogst bevorderd de ontwikkeling van de schimmel. Een besmette aar wordt zwart. Hierdoor kunnen hele velden graan verloren gaan, waardoor voedsel schaarste en hongersnood kan ontstaan. Door het gebruik van ontsmet zaaizaad komt de aantasting bijna niet meer voor.

Wegens de hongersnood eten mensen toch het besmette voedsel. Het eten van het met moederkoren besmette rogge leidt bij mens en dier tot ernstige klachten. Vooral in gebieden waar de bevolking afhankelijk was van rogge kwamen epidemieën voor. De eerst beschreven epidemie dateert uit 857 na Christus en werd beschreven als: “een grote plaag met opgezwollen blaren, verteerde de mensen door een walgelijke rotting, zodat hun ledematen loszaten en afvielen voordat ze stierven”.

In 949 stierf in een gebied in Frankrijk de halve bevolking (2.000 mensen).

In de zeventiger jaren zijn er epidemieën in India en Ethiopië geweest.

In 1951 was er nog een uitbraak van de ziekte in de vorm van een acute psychose met diverse lichamelijke klachten in de Zuid Frankrijk waarbij 50 personen in een psychiatrisch ziekenhuis werden opgenomen.

 

LSD, de bekende drug uit de jaren 80 van de vorige eeuw, is gemaakt van het moederkoren. De farmacoloog wilde een medicijn maken om de ademhaling en bloedsomloop te stimuleren. Het bleek een sterk hallucinogeen middel te zijn met fantastische beelden, maar ook angsten, het idee dat de buurman een heks was, het idee te kunnen vliegen enzovoort.

 

In de Middeleeuwen zijn er veel mensen, vooral vrouwen, als heks berecht en terechtgesteld. Ze werden in de ‘waag’ gewogen. Eén van de kenmerken van de ziekte die ontstaat door het eten van de schimmel moederkoren, als je het overleeft, is dat de plotselinge vermagering nooit meer genas. Je bleef dus mager. Ook het achterdochtige en rare psychische klachten kunnen een hekserig gedrag veroorzaakt hebben.

Andere kenmerken zijn de grote woede, de waan dat de ander een heks is, de waan dat het huis instort, de behoefte om in een waan je partner te doden.

 

De Middeleeuwen waren wreed. Zou het kunnen zijn dat deze wreedheid en achterdocht ook te maken heeft met het eten van beschimmeld graan? Bij deze gedachte krijg ik een meelevend gevoel. Het is niet aan ons te oordelen, laat staan oordelen over andere tijden.

 

Ik dank u voor uw aandacht.