Van journalisten verwacht je een kritische houding: onderzoek of het wáár is wat er gezegd/geschreeuwd wordt.

Helaas gebeurt dit niet als het onderwerp “homeopathie” aan de orde is. Als gezegd wordt “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt”, weet dan dat dit een leugen is. Er is zelfs veel wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt. Zelf hebben we een overtuigend dubbelblind onderzoek gedaan naar het voorkómen van diarree bij biggen.

Het idee dat homeopathie alleen werkt als je erin gelooft, is onzin. Als dierenarts, gespecialiseerd in homeopathie, behandel ik dagelijks honden, katten en paarden, vaak met al jarenlange, zogenaamd ongeneeslijke klachten. Als die binnen een week gaan opknappen, is dat dan geloof van het paard in homeopathie? Of geloof van de eigenaar, die ziet dat zijn kreupele paard plots weer goed loopt? Geloof van de dierenarts, die ziet dat de arthrose verdwijnt op de rӧntgenfoto?

Met veehouders werken we hard om het antibiotica-gebruik terug te dringen. Door homeopathische middelen te gebruiken, lukt het een aantal veehouders om antibioticum-vrij te werken. Enorm belangrijk, omdat we steeds meer problemen krijgen met antibioticum-resistentie.

Het is dan ook enorm frustrerend dat journalisten/columnisten zonder enige kennis van zaken zich negatief mogen uitlaten over homeopathie, en dat het positieve nieuws over homeopathie stelselmatig genegeerd wordt door de media.

Liesbeth Ellinger, dierenarts en onderzoeker, gespecialiseerd in homeopathie