Het success van Gnaphalium polycephalum

Gnaphalium polycephalum of konijnentabak is een grijs-wit wollig behaarde, ongeveer 30 cm hoge plant. Gnaphalium is een geslacht van bloeiende planten dat tot de familie van de Asteraceae (samengesteldbloemigen) behoort. Tot deze familie horen ook Arnica montana, Bellis perennis, Chamomilla en Echinacea. Het bevat ongeveer 120 soorten. Ze worden meestal gevonden in regio’s met een gematigd klimaat, hoewel sommige te vinden zijn op tropische bergen of in de subtropische gebieden van de wereld. Gnaphalium polycephalum is nauw verwant met Ganaphalium leontopodium, edelweiss. In de homeopathie is het verschil in werking of indicatie tussen beide middelen nog onduidelijk. Het is een middel wat we niet vaak voorschrijven, maar als het voor die situatie het juiste middel is kan het wonderbaarlijk snel werken.

In de homeopathie is het vooral bekend als middel bij ischias en spit

Het past bij mensen met een intense pijn langs de baan van de heupzenuw (ischias zenuw), tegelijk of afgewisseld met een doof gevoel. Bij menstruatieklachten is er een zeer pijnlijke eerste dag van de menstruatie.

Opvallende symptomen: Ischias met of in afwisseling met een doof gevoel, spit met een doof gevoel en zwaarte, menstruatie op de eerste dag het pijnlijkst, diarree ’s morgens, reumatische pijn. De klachten worden erger door kou, vochtigheid, lopen en liggen en ze verbeteren door zitten op een stoel en buigen van de ledematen.

 

 

 

 

 

Gnaphalium polycephalum                                                                                  Gnaphalium leontopodium, edelweiss

Voorbeeld:

Henk, 60 jaar, voelt op een zondagochtend, zonder dat hij een speciale beweging maakt, een scherpe pijn opkomen in zijn rechter bil die naar boven en naar beneden in zijn been trekt. Tot aan zijn knie. Als hij rustig op een stoel zit, een beetje met zij armen op de tafel leunt heeft hij weinig last maar lopen is een hilarische bezigheid. Hij kan alleen lopen met zijn knieën uit elkaar, diep gebogen en steunend met zijn handen op zijn knieën. Dan nog is het heel pijnlijk. Liggen gaat alleen met zijn knieën opgetrokken tot tegen zijn borst. Hij maakt een moeilijke tijd door; hij onderdrukt zijn boosheid en hij ziet als een berg tegen het dagelijks leven op. Als 1e middel krijgt hij Colocynthis, een belangrijk middel bij ischias en boosheid. Hij neemt het een aantal keren in, maar de pijn verbeterd weinig. Hij verbijt de pijn en belt ‘s morgens vroeg dat hij nauwelijks heeft geslapen en vandaag gewoon moet werken. De enige houding waarbij de pijn dragelijk is als hij aan tafel zit. Dat is heel typisch voor Gnaphalium. Tien minuten na 1 dosis Gnaphalium polycephalum MK is de pijn 80% beter. Twee uur later stapt hij, bijna soepel lopend,  zijn kantoor binnen. In de jaren daarna komt de pijn af en toe terug. Uiteindelijk is er toch een ander homeopathisch middel nodig om het helemaal te genezen.