Uit het buitenland wordt gebeld voor de tienjarige hengst Friso. Hij heeft nu al drie keer een voorhoofdsholte-ontsteking gehad.

Op het consult blijkt, dat Friso een dikke, groene, stinkende neusuitvloei aan de linkerkant heeft. Bij kloppen op de holte links onder zijn oog reageert hij gevoelig. Hij heeft koorts, 39.2° C.

Ook heeft hij een slijmerige uitvloei uit zijn linkeroog. Hij hoest en dat is erger als het koud weer is en het verslechtert ook na een vaccinatie. Hij moet regelmatig bekapt worden, anders gaat zijn knie op slot zitten. De hengst struikelt sowieso vaak, is wat slap en is niet zo handig. Hij is zelfs wel lomp te noemen! Het paard krijgt Calcium carbonicum 200K, twee keer daags voor maximaal vijf dagen.

Na ruim een week belt de eigenaresse op. Na de eerste inname zag ze al een verandering aan Friso. Na een uur begon hij enorm te speekselen, en het snot liep eruit “alsof het een waterkraan was”. Ze heeft het middel toch nog een tweede keer gegeven en is toen gestopt. Het snot is nu waterig en geurloos in plaats van dik en stinkend. De laatste paar dagen heeft hij ook niet meer gehoest en de koorts is over.

De hengst is veel vrolijker en heeft veel meer looplust gekregen. Hij beweegt zich ook veel lekkerder, maakt ruimere passen en is niet meer echt gestruikeld. Friso straalt veel meer kracht uit!