In deze tijd van Kerstmis, waar de geboorte van het licht wordt herdacht, ligt het voor de hand te schrijven over wat een homeopathische begeleiding kan betekenen in de zwangerschap en rond de geboorte.
De periode van zwangerschap en de periode rond een bevalling wordt door veel mensen ervaren als een heel kwetsbare. Er hangt ook veel vanaf: gaat het wel goed, komt er een gezond kind, zijn er geen complicaties?

Juist in deze tijd kan een homeopathische behandeling veel voordelen geven: deze behandeling is niet schadelijk voor het ongeboren kind, is effectief, bevordert het gezonde natuurlijke verloop en voorkomt daarmee complicaties. Daar komt bij dat dit een zeer vitale fase is, waarin het vaak vrij makkelijk is om de homeopathische middelen te herkennen en ook is er meestal een snelle reactie op de middelen.

Te denken valt aan allerlei zeer verschillende klachten, afhankelijk van de fase van de zwangerschap. Om een aantal voorbeelden te geven:

Bij de moeder:

-tevoren: infertiliteit, herhaalde miskramen;
-later: misselijkheid, bekkeninstabiliteit, aambeien, spataderen, blaasontsteking en emotionele instabiliteit;
-op het eind: weeën die niet op gang komen, erg pijnlijke of niet vorderende weeën.
-na de bevalling: nabloeden, borstontsteking, postnatale depressie en borstvoeding die niet op gang komt.

Bij de baby:

– darmkrampen, overprikkeldheid en slaapproblemen.

Om dit te verduidelijken een paar korte voorbeelden:
Marita van 33 is nu 10 weken zwanger. Ze heeft al in het ziekenhuis gelegen vanwege overmatig braken en ook is ze erg moe. De misselijkheid begon in de vijfde week, is extreem en niets helpt. Ze kan dan ook niet komen op het consult, en het eerste gesprek wordt telefonisch gedaan. Ze kan bijna niets, behalve plat liggen met het raam van de kamer open. Door bijna alles wordt de misselijkheid erger! Het meest opvallend is de forse verslechtering door geuren (wat vaker voorkomt) en door geluiden. Zelfs telefoneren is al snel te veel! Dit is precies wat belangrijk is voor de homeopathisch arts: een duidelijk onderscheidend symptoom. Een van de homeopathische middelen die we kennen met deze klacht is Cocculus. Ook de rest van de symptomen die Marita heeft past bij dit middel. Ze krijgt dit middel een aantal keren en knapt dan vlot op.
Kiki van 25 is zwanger en is erg somber geworden.  Van nature is ze vrolijk en actief, maar nu ze zwanger is ziet ze het niet meer zitten. Bij het vertellen van haar klachten barst ze vrijwel meteen in huilen uit. Ze voelt zich leeg en schuldig, terwijl ze een fijne en harmonische tijd had verwacht. Alles zit ook tegen, ze vindt haar werk niet meer leuk, weet niet wat ze wil en nu heeft ze ook nog last van haar nek na een  klein ongeluk vorige week. Oh, wat voelt ze zich eenzaam!

Ze krijgt het homeopathische middel Pulsatilla. Na dit middel knapt ze in sneltreinvaart op. Bij het vervolgconsult lijkt ze een andere vrouw. Ze heeft knopen doorgehakt, neemt beslissingen en is weer zichzelf.

Later in de zwangerschap krijgt ze blaasontsteking. De Pulsatilla wordt herhaald en snel is de blaas weer rustig.

Jannie van 28 wordt er gek van: de bevalling wil maar niet op gang komen. Het ging allemaal best lekker, en ze kon zichzelf goed redden, maar nu ziet ze er tegen op, loopt de hele tijd te zuchten en heeft behoefte aan steun en gezelschap. Ook is ze een stuk kouwelijker dan in de rest van de zwangerschap. Verder houdt ze vocht vast, vooral in haar gezicht. Op grond van met name deze nieuwe symptomen krijgt ze het homeopathisch middel Silicea. Na de inname voelt ze zich al snel een stuk beter en is ze opgewekter. ’s Nachts beginnen de weeën wat aarzelend en stoppen ze weer. Daarom wordt de Silicea herhaald en na twee innames heeft ze om de vijf minuten weeën en later bevalt ze van een gezonde baby.

Een algemeen advies is om contact op te nemen met één van onze artsen (of dierenarts!) als er dingen niet vlotten rond een zwangerschap of geboorte. En uiteraard ook bij fertiliteitsproblemen.

Een homeopathische behandeling is zeer zinvol in deze periode. En niet alleen bij mensen, ook bij dieren. Zo blijken kalveren veel makkelijker en met minder complicaties geboren te worden als de moederkoe tevoren homeopathisch is behandeld, zo wees een pilot-study van onze dierenarts uit!

Michel de Sonnaville