Het hooikoortsseizoen is al weer even bezig.

Hooikoortsklachten zoals jeukende, al dan niet tranende en rode, ogen, jeukende neus met niesen en soms ook een jeukende keel, verhemelte en oren zij het meest bekend. Ook komt benauwdheid door de pollenallergie vaak voor. De naam hooikoorts komt van de allergie voor bloeiend gras (graspollen). Graspollen en bloempollen bloeien vanaf mei, maar vanaf eind januari bloeien de bomen en ook daarop kunnen allergische ‘hooikoortsklachten’ ontstaan.

De huisarts geeft antihistaminica tabletten, oog- en neusdruppels al naar gelang de belangrijkste klacht. Bij de drogist zijn ook dit soort middelen, maar dan minder sterk, in de handverkoop.

Zijn er nog andere mogelijkheden om minder last te krijgen van de pollen?

U kunt natuurlijk binnen blijven als het prachtig mooi zonnig en droog weer is en de ramen dicht houden of een pollen werende raamhor aan te schaffen.

In de homeopathie worden veel verschillende middelen gebruikt om de hooikoortspatiënten minder last te laten hebben van de pollen in de lucht, zodat ze géén óf veel minder reguliere medicatie nodig hebben.

Een paar voorbeelden van middelen die kunnen werken:

Allium cepa, de ui. Die kennen we ook als hulp bij een verkoudheid met een forse neusloop die de huid onder de neus rood en kapot maakt. Bij dit laatste kenmerk is er een grotere kans dat de ui als homeopathisch middel zal werken. De neus is sowieso heel gevoelig; voor de geur van bloemen en ook treedt niesen op bij het betreden van een warme ruimte. De ogen zijn héél gevoelig voor licht. In de keel is een soort ‘wondgevoel’ met heesheid. Ook geestelijke klachten zoals verdrietig voelen, huilerig zijn, minder geconcentreerd zijn en zich sloom voelen en dan in het werk spellingfouten maken, horen hier bij.

Een ander middel is Euphrasia, ogentroost. Dit past als de oogklachten meer op de voorgrond staand met forse lichtgevoeligheid en de oogleden kunnen ook gezwollen zijn. De ogen zijn rood en ook de huid onder de ogen is rood omdat de tranen de huid etsen. Mensen dragen bij de hooikoortsklachten vaak een zonnebril. De neusloop is mild en irriteert de huid onder de neus niet. Kijken we naar de geestelijke aspecten: Euphrasia betekent vreugde. Vaak zijn het mensen die voor anderen zorgen en vreugde brengen.

Sabadilla is Sabadilkruid of luizenkruid. Bij dit middel staan brandende ogen en neus én jeuk aan het verhemelte op de voorgrond. Typisch is de overgevoeligheid voor bloemengeuren en de keelpijn bij het slikken dat verbetert door drinken van warme dranken. De hoofdpijn die optreedt bij de neusloop verbetert bij het inademen van warme lucht. Geestelijk is er iets bijzonders aan de hand; de mensen die dit middel nodig hebben ervaren een rare beleving van hun lichaam. Alsof delen veel kleiner of groter aanvoelen. Vaak zijn ze dan heel rusteloos en actief en kunnen ze nerveus zijn of angstig voor erge of ongeneeslijke ziekten.

Gelsemium is jasmijn. Dit middel kan helpen bij hooikoortsklachten waarbij ze héél moe en zwak zijn en zich grieperig en heel koud voelen.

Zo zijn er nog veel meer middelen, maar deze zijn heel bekend.

Bij het lezen van het klachten patroon van bovenstaande middelen zult u merken dat we veel kleine symptomen meewegen bij de diagnose om tot het meest passende homeopathisch middel te komen. Er zijn veel gidsjes met waardevolle informatie, daarmee kunt u een eind komen om een goed middel voor uzelf te vinden. Vaak is het ingewikkelder en dan kunt u toch beter een homeopathisch arts raadplegen.

Als het homeopathisch middel werkt kunnen de hooikoortspatiënten veel meer genieten van het mooie voorjaarsweer en kunnen ze zich ook geestelijk beter gaan voelen.

Een andere benadering is van de pollen een homeopathische potentie te maken en dit in het hooikoortsseizoen te nemen. Een aantal mensen reageert hierop met vermindering tot verdwijnen van de klachten.

Jos Nieuwendijk