Het thema van de Week van de Homeopathie 2018 is “zwangerschap en bevalling” en ik wil graag beschrijven hoe het middel Natrium muriaticum hierbij kan helpen.

Rond de zwangerschap en bevalling kunnen er problemen zijn zoals ongewenste kinderloosheid, zwangerschapsbraken en moeilijkheden bij de bevalling. Eén van de middelen die ik regelmatig gebruik bij ongewenste kinderloosheid is Natrium muriaticum. De thema’s die bij dit middel horen, zijn “teveel of te weinig zorg geven of krijgen”, “langdurig diep verdriet, wat vaak is weggestopt waarbij de tranen niet meer willen komen”.

In de situatie van onvervulde kinderwens, past dit thema heel goed. Om het middel te verantwoord te kunnen geven het ook belangrijk dat het past bij de emotionele en lichamelijke kenmerken van de vrouw.

De vrouwen die goed op dit middel reageren zijn vaak wat magerder in hun bovenlijf en nek. Ze kunnen de zonnewarmte slecht verdragen. Ze zijn niet dorstig en zweten weinig en hebben vaak verstopping, zeker op reis. Ze zijn gek op zout of hartige voeding en meelproducten zoals pizza en spaghetti. Van karakter zijn ze héél zachtaardig, loyaal en trouw en zorgzaam. Ze lijken open en goedlachs en babbelen vaak gemakkelijk, maar hun diepste gevoelens laten ze niet snel zien. Als ze gekwetst zijn geraakt bouwen ze vaak een muur om hun gekwetste hart, trekken zich emotioneel terug en huilen alleen en ze kunnen zelfs verbitterd en bits worden; het verdriet zet zich vast.

De symptomen zijn afhankelijk van de mate van onbalans (ziekte) en dit kan individueel een afkeer of juist voorkeur zijn voor bepaalde voeding en niet of wel zweten bijvoorbeeld.

Natrium muriaticum is natrium chloride (Na-Cl), zout.

Natrium muriaticum komt in de natuur vaker voor dan welke andere substantie dan ook. In de zee is zout het belangrijkste bestanddeel. In ons lichaam vinden we het voornamelijk in lichaamsvocht. Zout trekt water aan. Zo kan weinig transpireren of alleen transpireren op bepaalde plekken wijzen op het middel Natrium muriaticum.

Voorbeeld 1: Een jonge vrouw van 29 jaar komt voor een 1,5 jaar bestaande kinderwens. Bij gynaecologisch onderzoek bij haar en haar partner zijn geen afwijkingen gevonden. Ze voldoet aan alle kenmerken van Natrium muriaticum en ze houdt héél erg van zout. Net als haar moeder en opa en ze is heel zorgzaam, wat bij haar beroep in de zorg past. Haar moeder is na 7 jaar pogingen zwanger geworden van haar eerste kind. Verdriet blijft lang hangen en ze belt haar moeder bij verdriet. Haar moeder is ook heel zorgzaam.

De maand na de eerste inname van Natrium muriaticum is ze zwanger. Tijdens deze zwangerschap wordt ze steeds misselijker, dag en nacht. Natrium muriaticum verbeterd het niet, maar na het middel Sepia officinalis (octopus), ook een “zee-middel” is ze na 1 dag veel minder misselijk. Ze blijft de sepia innemen tot de misselijkheid helemaal weg is.

Voorbeeld 2: Een jonge vrouw met dezelfde emotionele en lichamelijke kenmerken is 4 jaar in een traject van IVF en ze zoekt aanvullende emotionele en lichamelijke ondersteuning i.v.m. onrust, slecht slapen en moeheid. Natrium muriaticum dat ze ‘s avonds voor het slapen inneemt vindt ze heel fijn, ze merkt dat ze rustiger wordt en slaapt. De IVF gaat na een rustperiode verder. Bij de pijnlijke punctie voor het oogsten van de eitjes geef ik Arnica montane en Bellis perennis om de pijn sneller weg te laten gaan.
Natrium muriaticum gebruik ik regelmatig met succes, in deze specifieke situaties maar ook in andere situaties.

Jos Nieuwendijk