Inleiding Zen op woensdag 16 oktober

DEZE LEZING GAAT HELAAS NIET DOOR I.V.M. TE WEINIG AANMELDINGEN

Hoe krijg je meer ZEN in je leven?!

Zen wordt tegenwoordig bijna standaard geassocieerd met rust. Tijdens een proefles zenmeditatie bij Zen.nl Apeldoorn wordt vooraf altijd aan de deelnemers gevraagd wat hun motivatie is om de proefles bij te wonen. Het merendeel antwoord met: ‘ik zoek meer rust’. Bij verder doorvragen gaat het dan hoofdzakelijk om meer rust in je hoofd. Het zijn de constante gedachten, meningen, oordelen, ideeën en overtuigingen die door ons hoofd spoken en ons in de weg zitten. Om nog maar niet te praten over alle angsten en zorgen die ons ook regelmatig plagen. Het probleem is niet perse deze stroom van inhoud in de geest maar het feit dat we er op één of andere manier helemaal geen grip op hebben. Ze komen op momenten dat we ze niet kunnen gebruiken. Juist als ik met aandacht wil luisteren naar de ander, houden ze me weg van echte aandacht en betrokkenheid. Juist als ik rustig in slaap wil vallen houden ze me bezig. Veel mensen ervaren dit als zeer frustrerend en al gauw komt het verlangen: ‘had ik maar meer rust in mijn hoofd’.

Bovendien zit er een grote paradox in ons huidige leven. De welvaart is aanzienlijk gestegen, niemand hoeft meer honger te lijden en we hebben een rijk gevuld leven waarin we bewust kunnen kiezen wat we willen. De ander kant is echter dat ons hoofd vol zit met to do lijstjes die moeten worden afgehandeld, deadlines die gehaald moeten worden op het werk en volle weekenden met sportactiviteiten en andere sociale verplichtingen. Kortom: we leven jachtig en voelen ons gestrest.

Tegenwoordig zijn er veel technieken die bijdragen aan meer rust in je hoofd: mindfulness en yoga zijn misschien wel de bekendste voorbeelden. Bij yoga ligt tegenwoordig vooral het accent op de bewegingsoefeningen, de zogenaamde ‘asanas’. Door je grenzen op te zoeken in de houdingen, wordt je je meer bewust van je lichaam en je adem en draagt dit uiteindelijk ook bij aan meer rust in je hoofd. Helaas zie je bij de meeste scholen dat de kers op de taart en dat is het mediteren na de reeks van oefeningen, wordt overgeslagen.

Dit neemt niet weg dat de yogabeoefeningen zeer zinvol zijn. Ons lichaam terugbrengen in de fabriekstand is geen overbodige luxe met de manier waarop we ons lichaam tegenwoordig gebruiken. We zitten uren achter elkaar op een stoel met leuning met onze nek vooruit naar een scherm te staren wat onze rug- en nekspieren niet ten goede komt.  Deze vaak ‘blijvende’ spanning die je opbouwt in je rug en nek hebben ook weer invloed op je geest en zorgen in die zin voor nog meer onrust. Het lichaam heeft juist een bepaalde graad van stress nodig om gezond te blijven en onze manier van comfortabel leven draagt hierin vaak niet bij.

Het gaat dus om het complete plaatje: gezond en fit zijn van lichaam en geest. Een gezond lichaam met een rustige geest zorgt ervoor dat je meer energie hebt en met meer aandacht in het leven kunt staan, wat weer direct invloed heeft op de manier waarop je je bewust bent van jouw leven en hoe je het vorm wilt geven.

Dit is mooi gezegd maar nu nog de motivatie om hier mee aan het werkt te gaan. De introductiecursussen zenmediatie bij Zen.nl Apeldoorn geven de mogelijkheid om gezamenlijk de discipline op te bouwen om met regelmaat thuis te mediteren. Het is juist de kracht van de groep die hierin faciliteert. We verschillen niet zoveel van elkaar en lopen min of meer tegen dezelfde zaken aan, dit gezamenlijk besef geeft ook de ruimte om de oefening thuis te gaan doen. Langzaam wordt mediteren een onderdeel van je dag. Hoe je dit doet, wordt in de lessen veel tijd aan besteed.

Er zijn veel positieve effecten die deelnemers teruggeven gedurende de cursus, zoals makkelijker beslissingen kunnen nemen, uitgeruster wakker worden, meer energie, betere concentratie voor studie en weer met plezier naar het werk gaan. Dit is waar het om te doen is, indien je op deze manier steeds steviger in het leven komt te staan, verandert de wereld om je heen.

Naast de zenmeditiecursus worden er ook yogalessen gegeven, gedurende de zencursus kunt je hiermee gratis meedoen. Zie Zen.nl Apeldoorn voor meer informatie.

De inleiding wordt gehouden door Dieter Fett, bekend zencoach en -trainer in Apeldoorn.

 

Woensdag 16 oktober 2019, 19.30 – 21.30 uur, vanaf 19.00 uur zijn we aanwezig om u te ontvangen.

Centaurea, Orderparkweg 5, 7312EN Apeldoorn

aanmelden via info@centaurea.nl of 055-3574340, de toegang is € 10,–