Merendeel stemmers Telegraaf positief over homeopathie

(en vindt dat dit kabinet een hetze voert)

Eind juni jl. vond er een peiling plaats onder de lezers van de Telegraaf met de stelling: “Het kabinet voert een hetze tegen homeopathie.” Maar liefst 72% van de stemmers was het eens met deze stelling!

De aanleiding voor de peiling was het verbod van minister Schippers om nog langer op het etiket of op bijsluiters van homeopathische zelfzorgmiddelen aan te geven waarvoor het middel kan helpen. Zij vindt dat er eerst (uitgebreid en/of nog meer) wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan (dat heel veel geld kost) voordat deze informatie op een homeopathisch zelfzorgmiddel mag worden gezet.

Al snel na haar aantreden in het gedoogkabinet uitte minister Schippers (VVD) haar afschuw over de vele homeopathische zelfzorgmiddelen die te koop zijn bij drogisten en apotheken. En een van haar eerste afspraken was met de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), waarmee zij duidelijk affiniteit voelt. Deze vereniging staat niet bekend om haar genuanceerde uitspraken: de VtdK probeert letterlijk alles te bestrijden dat buiten hun beperkte denkkader past. Dat doen de leden van deze vereniging niet alleen door hun mening zonder enige vorm van onderzoek luid te verkondigen maar ook door wetenschappers die serieus onderzoek doen naar complementaire geneeswijzen op grove wijze door het slijk te halen en fatsoenlijk onderzoek te blokkeren.

Volgens de Europese richtlijnen heeft minister Schippers het recht om wetenschappelijke onderbouwing van de geneeskrachtige werking van geneesmiddelen te vragen, maar iedere lidstaat wordt vrijgelaten daar naar eigen goeddunken in te handelen. Het verbod om nog langer informatie over het gebruik te vermelden is dus niet nodig en heeft zij genomen terwijl zij demissionair is.

Het gevolg van deze beslissing is dat mensen niet langer de nodige informatie krijgen over deze middelen.

Populair en effectief

Ongeveer zestig procent van de stemmers maakt gebruik van homeopathische zelfzorgmiddelen en vrijwel iedereen gaf bij de peiling aan er baat bij te hebben.

Deze zelfzorgmiddelen zijn bedoeld voor onschuldige kwalen als verkoudheid, spier- en gewrichtspijn, griep, hoesten, huidirritatie en nervositeit. Uit alle onderzoeken die gedaan zijn naar bijwerkingen van homeopathische geneesmiddelen blijken deze middelen zelden bijwerkingen te geven. (2)

75% van alle respondenten is van mening dat deze middelen werkzaam zijn. En de meeste vinden verdere bewijsvoering niet nodig.

Overigens is er wel degelijk wetenschappelijk bewijs voor de werking van veel (bestanddelen) van deze middelen!

VVD staat toch voor Vrijheid, Veilig en minder Duur?

Terwijl de VVD altijd bekend stond als een partij die welwillend was tegenover complementaire geneeswijzen – onder andere omdat zij de keuzeVrijheid van de mens (ook als patiënt) hoog in het vaandel heeft staan – kiest deze minister ervoor de mening van ‘de Nederlanders’ te negeren en deze impopulaire maatregel er door te drukken.

Terwijl er jaarlijks zo’n 1.200 doden vallen door (bijwerkingen van) reguliere medicatie blijkt uit alle onderzoeken dat homeopathie een zeer Veilige methode is. Wil deze minister dat alle mensen die nu tevreden zijn over homeopathische zelfzorgmiddelen andere middelen gaan gebruiken, die meestal een veel grotere kans geven op bijwerkingen?

Of wil minister Schippers dat deze mensen vaker de huisarts en/of specialist bezoeken (en dan werk verzuimen)?

Een van de speerpunten van de VVD is toch dat er verder bezuinigd moet worden?

Net zoals uit onderzoek is gebleken dat huisartsen die ook CAM (homeopathie, acupunctuur en/of antroposofie) toepassen zo’n 15% goedkoper zijn dan gemiddeld (1), zullen ook homeopathische zelfzorgmiddelen goedkoper zijn, doordat zij het zelfgenezend vermogen stimuleren en niet louter de symptomen onderdrukken. In het algemeen zal de gezondheidszorg goedkoper worden als mensen eerst zelf kijken hoe ze hun gezondheid kunnen verbeteren.

Blijkbaar vindt minister Schippers haar eigen mening belangrijker dan die van haar partij en van de mensen die haar (partij) gekozen hebben.

Mensen hebben – gelukkig – hun eigen wijsheid

Gelukkig hebben mensen hun eigen wijsheid en veel mensen zullen deze middelen blijven gebruiken. De meeste mensen weten wel dat Valeriaan rustgevend is, dat Echinacea de weerstand kan verbeteren en dat Arnica een heel goed geneesmiddel is bij valpartijen en kneuzingen. Zelfs plastisch chirurgen maken graag gebruik van Arnica – ook in privéklinieken – om de zwelling na operaties te verminderen.

Maar goede, objectieve informatie over onschuldige middelen voor onschuldige kwalen heeft onze voorkeur!

P. Kooreman, E.W. Baars(2011), Patients whose GP knows complementary medicine tend to have lower costs and live longer, Eur J Health DOI 10.1007/s10198-011-0330-2

Miek C. Jong, Mats U. Jong and Erik W. Baars, Adverse drug reactions to anthroposophic and homeopathic solutions for injection: a systematic evaluation of German pharmacovigilance databases, Pharmacoepidemiology and drug safety (2012)