Nederland voor zesde keer uitgedaagd om zorg beter te maken

Inschrijving het ‘Beste Zorg Idee’ geopend

De inschrijving voor het ‘Beste Zorg Idee’ is geopend. Het is de zesde keer dat heel Nederland wordt uitgedaagd om mee te denken hoe de zorg beter kan worden gemaakt. Winnende ideeën van voorgaande jaren worden inmiddels in de praktijk toegepast, zoals het idee uit 2011 om medicijnen te sealen met een thermometer waardoor ze kunnen worden hergebruikt. De winnaar ontvangt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee te realiseren.

Het Beste Zorg Idee is de eerste en enige wedstrijd waar patiënten, zorgverleners en consumenten zélf wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. In vijf jaar tijd werden duizenden innovatieve ideeën ingestuurd. Elk jaar kiest een jury uit alle inzendingen vijf finalisten. Het publiek bepaalt door te stemmen via Facebook en de website van het Beste Zorg Idee (www.hetbestezorgidee.nl) welk idee wint.

“Ideeën die bijdragen aan verbetering van zorg zijn meer dan welkom”, zegt Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter ONVZ Zorgverzekeraar, initiatiefnemer van de innovatiewedstrijd. “Niet alleen deskundigen hebben goede ideeën, het zijn juist ook mensen die regelmatig zelf met zorg in aanraking komen die uitstekende ideeën hebben om de zorg beter te maken. Met het Beste Zorg Idee willen wij die ideeën faciliteren, zoals we gedaan hebben met het idee van Anja Vissers uit 2011. Deze maand is in Nijmegen een pilot gestart om op deze manier verspilling van medicijnen tegen te gaan. Hopelijk zijn er ook dit jaar weer zulke ideeën die de zorg beter maken.”

Winnaars van de afgelopen jaren

·      Afgelopen jaar (2012) won Philip Boerebach met zijn idee om niet alleen huisartsen maar ook specialisten bedlegerige patiënten thuis te laten bezoeken. Dat is niet alleen voor de patiënt prettiger, het scheelt ook ambulanceritten.

·      In 2011 won Anja Vissers met haar idee om medicijnen te sealen en te voorzien van een thermometerchip, waardoor ongebruikte medicijnen kunnen worden hergebruikt. Deze week is een apotheek in Nijmegen een pilot gestart.

·      Het idee van John Rietman uit 2010 voor zorg-tv is inmiddels gerealiseerd.

·      Het boodschappenpakket, een idee van Renate Rammeloo uit 2009, dat patiënten bij ontslag uit het ziekenhuis meekrijgen, heeft in diverse ziekenhuizen navolging gevonden.

·      De zorgcoach van Marian van der Hoeven (2008) is in Nederland inmiddels gemeengoed.

Criteria

De jury van het Beste Zorg Idee beoordeelt jaarlijks duizenden inzendingen. De jury bestond afgelopen jaar onder andere uit prof. dr. Niek Urbanus (oud-voorzitter Raad van Bestuur AMC Amsterdam en commissaris ONVZ Zorgverzekeraar) en Pieter Hasekamp (directeur Zorgverzekeraars Nederland). De jury beoordeelt de ideeën onder andere op toepasbaarheid, originaliteit en praktische uitvoerbaarheid en kiest vijf finalisten. De  criteria zijn te vinden op hetbestezorgidee.nl. Het Nederlandse publiek kiest de winnaar.

Over het Beste Zorg Idee

Het Beste Zorg Idee is de eerste en enige wedstrijd waarbij heel Nederland wordt uitgedaagd om de zorg beter te maken. De wedstrijd wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. Het Beste Zorg Idee is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar. Met de wedstrijd wil de zorgverzekeraar de zorg beter, toegankelijker en efficiënter te maken.