Week voor de homeopathie van 10-16 april 2010

 

Ook dit jaar is er weer een internationale Week voor de Homeopathie. Deze week, van 10 tot 16 april, zal in het teken staan van Mental Health.

In onze eigen taal betekent dit dat er aandacht besteed wordt aan problemen als Burn-out, ADHD, angsten, depressies, rouwverwerking, eet- en slaapstoornissen etc.

De KVHN( Koninklijke Vereniging ter bevordering van de Homeopathie in Nederland) zal via de media de nodige aandacht geven over de mogelijkheden van de homeopathie op de geestelijke gezondheidszorg.

 

 

Vrij inloopspreekuur op 15 april 2010 van 10.00 tot 18.00 uur

 

 

In het kader van de week voor de homeopathie zal in Centaurea te Apeldoorn op donderdag 15 april van 10.00 tot 18.00 uur de mogelijkheid zijn van een vrij inloopspreekuur.

 

Een van de artsen zal beschikbaar zijn om geheel vrijblijvend advies te geven. Dus heeft u vragen en wilt u weten of er homeopathisch iets aan uw klacht te doen is dan kunt u donderdag 15 april in ons centrum terecht. Weet u iemand die kennis met homeopathie wil maken zegt het voort.

 

Hierna volgen een aantal artikelen die door de KVHN gebruikt worden voor de publiciteit. Wij dachten dat het voor u ook interessant is om kennis te nemen van de informatie.

Dat homeopathie ook werkt bij geestelijke problemen is voor velen niet bekend. Vandaar de aandacht voor deze mogelijkheden

 

 

“Bijwerkingen antidepressiva verzwegen“, “De Meeste Anti-depressiva Geven Ernstige Bijwerkingen “, “Arts onderschat bijwerking antidepressiva 

 

Een beetje googelen op antidepressiva en bijwerkingen, om te zien dat deze middelen niet zonder  gevaren zijn. Dat wisten we natuurlijk al langer, maar gezien hun grote belangen hebben pharma-producenten geen behoefte om hier aandacht aan te besteden. Onder andere door programma’s als Radar komt er nu steeds meer naar buiten.

 

Burn out, ADHD, angsten, anorexia, slaapstoornissen, rouwverwerking, we praten er liever niet te veel over, maar het kan ons allemaal overkomen en wel morgen.

De reguliere geneeskunde houdt ons voor dat een pilletje de oplossing kan bieden. Met alle gevolgen van dien, tot aan zelfmoord toe.

 

Kan dit niet anders? Ja, dat kan en wel met homeopathie. Daar worden die pharma-jongens financieel niet gezond van, maar voor de mensheid kan het een zegen zijn.

 

De mediacampagne die de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland dit jaar in april voert, doet daar wat aan.

In een radio-interview geven een arts en een klassieke homeopaat een uitleg dat het dus ook anders kan.

Homeopathie en Angsten

Ieder jaar wordt wereldwijd de Homeopathy Awareness Week, de week van de homeopathie, gehouden. 2010 staat in het teken van de Mental Health of geestelijke  gezondheidszorg. Een veelvoorkomende klacht is angststoornissen. Er zijn veel verschillende soorten angsten. Bekende voorbeelden zijn hoogtevrees, faalangst, angst in nauwe ruimtes, angst voor dieren, vliegangst, angst voor het donker, maar ook angst voor de dood of voor een ernstige ziekte. Angsten kunnen zich uiten in paniekaanvallen of in een constante vrees, zoals smetvrees of pleinvrees. Angsten kunnen ook een oorzaak zijn van vage en onbegrepen lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen en slaapproblemen.

Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van angsten. De kracht van de homeopathische geneeswijze is gelegen in de individuele benadering van de patiënt. Ons lichaam heeft van nature een zelfherstellend vermogen; zo weert het mogelijke ziekmakende invloeden af en blijft u gezond. Bij klachten is dat zelfherstellend vermogen ontregeld en hebben lichaam en geest hulp nodig om weer in balans te komen. De homeopaat biedt u deze hulp met natuurlijke geneesmiddelen. Een homeopathisch recept is niet voor elke patiënt met een angststoornis gelijk. De homeopaat kijkt namelijk naar zowel de specifieke uiting van de angst als naar de persoonlijke kenmerken van de patiënt. De homeopathie stemt het geneesmiddel, de dosis en de frequentie van inname zorgvuldig af. De homeopaat werkt waar nodig samen met andere zorgverleners.

Homeopathische behandeling                         
Een vrouw van 32 jaar komt op consult. Er heerst Mexicaanse griep en ze is doodsbang om besmet te raken. Ze waste al regelmatig haar handen, maar nu kan ze er niet meer mee ophouden. Na bezoek boent ze het hele huis om alle bacteriën weer kwijt te raken. Ze is heel bang voor een ernstige ziekte en heeft steeds haar man nodig voor geruststelling. Ze heeft ook maagproblemen en kan slecht slapen. Ze krijgt het homeopathische geneesmiddel Arsenicum album waarna haar angst afneemt en de maagklachten verdwijnen.

 
Homeopathie en Eetstoornissen

Een veelvoorkomende klacht is eetstoornissen. Eetstoornissen kunnen worden onderverdeeld in drie groepen. Niet meer willen eten en zo afvallen tot onder een normaal gewicht (anorexia nervosa), buitensporig eten en daarna overgeven of laxeren (boulimia nervosa) en buitensporig eten zonder overgeven of laxeren (vreetbuienstoornis).

Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van eetstoornissen. De kracht van de homeopathische geneeswijze is gelegen in de individuele benadering van de patiënt. Ons lichaam heeft van nature een zelfherstellend vermogen; zo weert het mogelijke ziekmakende invloeden af en blijft u gezond. Bij klachten is dat zelfherstellend vermogen ontregeld en hebben lichaam en geest hulp nodig om weer in balans te komen. De homeopaat biedt u deze hulp met natuurlijke geneesmiddelen. Een homeopathisch recept is niet voor elke patiënt met een eetstoornis gelijk. De homeopaat kijkt namelijk naar zowel de specifieke uiting van de angst als naar de persoonlijke kenmerken van de patiënt. De homeopathie stemt het geneesmiddel, de dosis en de frequentie van inname zorgvuldig af. De homeopaat werkt waar nodig samen met andere zorgverleners.

Homeopathische behandeling        
Een mooi jonge vrouw van 23 jaar komt op consult. Ze komt omdat ze zich niet goed in haar vel voelt zitten. Ze zegt: ‘Ik vind mijn lichaam heel erg lelijk. Verder vind ik het heel belangrijk wat andere mensen van mij vinden. Ik wil heel graag alles goed doen. Dat lukt soms niet en dan voel ik me heel schuldig. Dan ga ik heel veel eten, alles wat in de kast staat. Daarna walg ik nog meer van mijzelf. Ik wil ook niet aangeraakt worden.’ Deze patiënte krijgt het homeopathische geneesmiddel Thuja. Na verloop van tijd voelt ze zich veel gelukkiger en verdwijnen de eetbuien.


Homeopathie en Slaapstoornissen

Ieder jaar wordt wereldwijd de Homeopathy Awareness Week, de week van de homeopathie, gehouden. 2010 staat in het teken van de Mental Health of geestelijke gezondheidszorg. Een veelvoorkomende klacht is slaapstoornissen. Slaapproblemen kunnen worden veroorzaakt door spanningen en emoties, maar ook door lichamelijke ongemakken en door verstoringen van het dag/nachtritme. Als een slaapprobleem langer gaat duren en als het functioneren overdag er onder gaat lijden, spreken we van een slaapstoornis. Slaapstoornissen tasten het vermogen aan om in slaap te vallen, een aantal uur achtereen te slapen of juist om wakker te blijven. Ook kunnen slaapstoornissen leiden tot nachtelijke angsten of slaapwandelen.

Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van slaapstoornissen. De kracht van de homeopathische geneeswijze is gelegen in de individuele benadering van de patiënt. Ons lichaam heeft van nature een zelfherstellend vermogen; zo weert het mogelijke ziekmakende invloeden af en blijft u gezond. Bij klachten is dat zelfherstellend vermogen ontregeld en hebben lichaam en geest hulp nodig om weer in balans te komen. De homeopaat biedt u deze hulp met natuurlijke geneesmiddelen. Een homeopathisch recept is niet voor elke patiënt met een slaapstoornis gelijk. De homeopaat kijkt namelijk naar zowel de specifieke uiting van de angst als naar de persoonlijke kenmerken van de patiënt. De homeopathie stemt het geneesmiddel, de dosis en de frequentie van inname zorgvuldig af. De homeopaat werkt waar nodig samen met andere zorgverleners.

Homeopathische behandeling        
Een mevrouw van 65 jaar komt op consult. Twee jaar geleden is haar man aan kanker overleden. Hij heeft een lang ziekbed gekend en ze heeft hem 1,5 jaar thuis verzorgd. In die tijd is haar slaapprobleem begonnen. Ze ligt te draaien in bed en kan de slaap niet vatten. Ze voelt zich zo moe dat ze staat te draaien op haar benen. De homeopaat schrijft het homeopathische geneesmiddel Cocculus voor. Na twee weken slaapt ze voor het eerst weer een nacht rustig door.

 

Homeopathie en Burn-out

Ieder jaar wordt wereldwijd de Homeopathy Awareness Week, de week van de homeopathie, gehouden. 2010 staat in het teken van de Mental Health of geestelijke gezondheidszorg. Een veelvoorkomende klacht is burn-out. Een burn-out wordt gekenmerkt door het gevoel opgebrand, uitgeblust en emotioneel uitgeput te zijn. Een hoge werkdruk vormt de belangrijkste risicofactor. Vaak speelt een te hoge belasting in de privésfeer ook een rol. Het niet tijdig herkennen is het grootste gevaar van de ontwikkeling van een overmatige stresssituatie naar een burn-out. De belangrijkste waarschuwingssignalen zijn: concentratieproblemen, vergeetachtigheid, prikkelbaar, besluiteloosheid, meer fouten maken, cynisme, toenemende onzekerheid, slaapproblemen, lichamelijke klachten krijgen en daarvan niet of moeizaam herstellen, nergens meer zin in hebben.

Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van een burn-out. De kracht van de homeopathische geneeswijze is gelegen in de individuele benadering van de patiënt. Ons lichaam heeft van nature een zelfherstellend vermogen; zo weert het mogelijke ziekmakende invloeden af en blijft u gezond. Bij klachten is dat zelfherstellend vermogen ontregeld en hebben lichaam en geest hulp nodig om weer in balans te komen. De homeopaat biedt u deze hulp met natuurlijke geneesmiddelen. Een homeopathisch recept is niet voor elke patiënt met een burn-out gelijk. De homeopaat kijkt namelijk naar zowel de specifieke uiting van de angst als naar de persoonlijke kenmerken van de patiënt. De homeopathie stemt het geneesmiddel, de dosis en de frequentie van inname zorgvuldig af. De homeopaat werkt waar nodig samen met andere zorgverleners.

Homeopathische behandeling        
Een man van 49 jaar vertelt: ‘Ik kon een jaar geleden promotie maken op mijn werk. Ik wilde die nieuwe baan graag dus ik heb lange dagen gemaakt. Na acht maanden was het op; ik dronk sloten koffie om op de been te blijven. Thuis kon ik van de kinderen niets meer hebben. In het weekend had ik last van hoofdpijn. Ik kon niet meer slapen; ik piekerde over mijn projecten. Nu zit ik thuis met een burn-out.’ Het verhaal van deze patiënt past bij het homeopathische geneesmiddel Nux Vomica. Na inname neemt zijn energie weer toe en kan hij beginnen aan re-integratie.

 

 

 

 

Homeopathie en Depressie

 

De laatste getallen over de aantallen mensen, die leiden aan een vorm van depressie zijn gigantisch. Dit komt mede doordat onder de diagnose depressie een grote verscheidenheid aan patiënten voorkomt. De kracht van de homeopathie zit hem in de individuele benadering van de patiënt. Van oudsher af is in de homeopathie geen patiënt hetzelfde. Juist het eigene van de patiënt, van de manier waarop hij of zij met iets omgaat, bepaalt de therapiekeuze van de behandelaar. Ook het eigene van dat wat de patiënt heeft meegemaakt, kan de keuze beïnvloeden. Een patiënt met een depressie na het overlijden van een dierbare, waar hij of zij lang voor gezorgd heeft, is een heel andere patiënt dan diegene, die iemand door een ongeval verliest en van daaruit depressief wordt. Andere aanleidingen kunnen zijn: een verhuizing of verlies van werk, geplaagd worden of als kind veel geplaagd zijn. Allerlei individuele aanleidingen zijn voor ons richtlijnen in het kiezen van de juiste therapie.

Behandelaars, die werken vanuit de Homeopathie zijn gewend om een totaalplaatje te maken van de persoon, die tegenover hem of haar zit en moeten zich bij het maken van dat totaalplaatje ook weer richten op dat wat uniek is voor deze persoon. Bovendien is het voor de mensen, die werken met de homeopathie heel normaal om te kijken naar voedingspatronen en bewegingspatronen.

Tot slot, de homeopathie maakt de laatste twintig jaar bijzondere ontwikkelingen door en heeft enorm veel meer mogelijkheden gekregen om tot een goede individuele middelkeuze te komen.

 
Homeopathie en ADHD

ADHD is de afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Kenmerken zijn aandachts- of concentratieproblemen, en er is sprake van impulsiviteit en hyperactiviteit. Kinderen en volwassenen met deze stoornis zijn gemakkelijk afgeleid, hebben er moeite mee iets te organiseren en vermijden langdurige mentale inspanning. Andere symptomen zijn veel praten, niet kunnen wachten, zich aan anderen opdringen, niet lang kunnen concentreren, steeds in beweging zijn.

Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van een ADHD. De kracht van de homeopathische geneeswijze is gelegen in de individuele benadering van de patiënt. Ons lichaam heeft van nature een zelfherstellend vermogen; zo weert het mogelijke ziekmakende invloeden af en blijft u gezond. Bij klachten is dat zelfherstellend vermogen ontregeld en hebben lichaam en geest hulp nodig om weer in balans te komen. De homeopaat biedt u deze hulp met natuurlijke geneesmiddelen. Een homeopathisch recept is niet voor elke patiënt met ADHD gelijk. De homeopaat kijkt namelijk naar zowel de specifieke uiting van de angst als naar de persoonlijke kenmerken van de patiënt. De homeopathie stemt het geneesmiddel, de dosis en de frequentie van inname zorgvuldig af. De homeopaat werkt waar nodig samen met andere zorgverleners.

Homeopathische behandeling        
Een moeder komt met haar dochter van 13 jaar op consult. Moeder vertelt: ‘Ik word soms gek van mijn dochter. Ze kan niet stilzitten; moet steeds met haar handen friemelen. Ze is thuis heel dominant. Ze heeft faalangst en maakt moeilijk contact met andere kinderen. In de klas kan ze zich slecht concentreren. Ze heeft het snel warm. In de winter loopt ze het liefs in T-shirt.’ Ze krijgt het homeopathische geneesmiddel Lycopodium. Hierop wordt ze rustiger en is het thuis weer gezellig. Als ze na zes maanden een terugval heeft krijgt ze ook Tuberculinum voorgeschreven.