GENEESKRACHT

 

Deze nieuwsbrief gaat over onze uitzending op Radio Voorst met als onderwerpen:

-Zwangerschap, geboorte en kraamtijd

 

Als bijlage vindt u een mooie column van Ivan Wolffers in Medisch Contact.

Uitzending op Radio Voorst

Dinsdag 13 augustus 2013 is weer de radio-uitzending Geneeskracht, van 19.00 tot 20.00 uur.

Het programma wordt herhaald op vrijdag 16 augustus van 13.00 tot 14.00 uur.

 

Radio Voorst is te ontvangen op de volgende frequenties:

Ether 105.3 FM,

(in de hele stedendriehoek, Deventer-Zutphen-Apeldoorn)

Kabel 93.1,

(UPC, uitsluitend in de Gemeente Voorst)

103.7 FM,

(Glasvezelkabel)

Website-stream,

Ga naar: http://www.rtvvoorst.nl/ en druk daarvoor op het rechthoekje ‘ON AIR’ linksboven in dat scherm

 

 

Deze uitzending gaat over de begeleiding van zwangerschap, geboorte en de kraamtijd.

 

Veel mensen weten niet dat in deze periode met homeopathie veel positiefs gedaan kan worden. Bijvoorbeeld als het niet lukt om vanaf het allereerste begin zwanger te worden, bij allerlei problemen die in de zwangerschap op kunnen treden zoals misselijkheid, braken, jeuk en bekkeninstabiliteit, een geboorte die niet op gang komt of niet goed verloopt. Of bijvoorbeeld bij een stuitligging, weeënzwakte, overmatig veel pijn of onrust. En ook na de bevalling bij overmatig veel bloedverlies, naweeën, wondgenezing, borstvoeding die niet goed gaat of borstontsteking. Maar natuurlijk ook bij een postnatale depressie en psychose. Ook aan de pasgeborene kan veel hulp geboden worden, bijvoorbeeld bij veel huilen, benauwd zijn, erg geel worden.

We hebben ervaring met dit soort problemen bij mensen en, dankzij onze dierenarts, ook bij dieren. Zij heeft op dit vlak allerlei onderzoek gedaan.

 

Het homeopathische middel dat besproken wordt is Caulophyllum: vrouwenwortel. Een middel dat veel ingezet wordt om problemen rond de zwangerschap te voorkomen.

 

 

 

De plant groeit nabij dampige moerassen in de buurt van beekjes, en vaak het liefst in de hooggelegen regionen. De vrouwenwortel komt elk jaar vanuit de wortelstok weer omhoog. Ze kunnen niet meer dan 1 meter groeien. De stengel en bladeren kleuren heel mooi paars/blauw, een zeer felle kleur: dit duidt vaak op giftigheid en dit blijkt dan ook te kloppen. De Caulophyllum is een zeer open bloem.

De indianen gebruikten de plant al. De indicaties waren toen grotendeels hetzelfde als nu in de kruidengeneeskunde en de homeopathie.

 

In de homeopathie kennen we Caulophyllum als middel voor vrouwen met herhaalde vroege miskramen, voor vrouwen bij wie de bevalling niet op gang komt of die lang na de bevalling blijven vloeien, én als middel voor reuma van de gewrichten van pols en vingers.

Een rode draad van het middel lijkt vasthouden en loslaten te zijn. Zo zou het ook een middel kunnen zijn voor mensen met een “lege nest syndroom” waarbij het loslaten van de kinderen in “de grote enge wereld” het probleem is.

Rond de bevalling is het niet goed op gang komen van de geboorte een hoofdthema. Zwakke, wisselende weeën, pijn die dan hier en dan daar zit (en soms erg heftig is), uitputting al vroeg in de bevallingsperiode met inwendig trillen, en een baarmoedermond die niet opent zijn dan belangrijke aanwijzingen voor dit middel.

De ervaring heeft geleerd dat dit een middel is dat ook tevoren gegeven kan worden om de bevalling te vergemakkelijken. Niet alleen bij mensen maar ook bij dieren. Onze dierenarts heeft hier veel ervaring mee. Koeien en geiten bevallen sneller en makkelijker als ze dit middel van te voren krijgen. Juist ook die dieren waarvan de eigenaar weet dat ze moeilijk bevallen. En dan gaat niet allen de geboorte makkelijker, ook problemen erna zijn dan minder.

 

Actualiteiten

Recente ontwikkelingen in de geneeskunde zullen we eventueel de revue laten passeren.

 

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze aankondiging of naar aanleiding van deze radio-uitzending: mail dan uw vragen naar geneeskracht@rtvvoorst.nl of naar info@centaurea.nl. Ze zullen dan rechtstreeks aan u of in de (volgende) uitzending beantwoord worden.

 

Hartelijke groeten,

 

Het team van Centaurea.
Homeopathisch artsen en -dierenarts

 

Orderparkweg 5
7312 EN Apeldoorn
tel: +31 (0)55-3574340
fax: +31 (0)55-3574341
e-mail: info@centaurea.nl
website: www.centaurea.nl