Beste lezers,

Dit is de laatste nieuwsbrief van 2014. Over de hele wereld en ook bij ons is het een hectisch jaar geweest. Uitdagingen zijn er overal. We worden uitgedaagd creatief en bovenal standvastig en vol vertrouwen door te gaan. Het is dan ook niet voor niets dat we deze nieuwsbrief eindigen met het prachtige homeopathische middel: Star of Bethlehem; altijd is er hoop. We wensen u heel fijne feestdagen en een goede en veilige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2015.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

– Thema avonden op Centaurea
– Radio Voorst
– Ebola
– ANNO12, een nieuwe zorgverzekering
– Knallen; adviezen en homeopathische middelen waarmee uw dier de jaarwisseling goed doorkomt
– Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand
– Chocola als homeopathisch middel, Belgische chocola van de Cacoaboom, Theobroma cacao
– De Ster van Bethlehem, Ornithogallum Umbellatum

Thema-avonden op Centaurea

De thema-avonden zijn een groot succes. Op 26 november jl. heeft Michel de Sonnaville, in de overladen wachtruimte van Centaurea, een lezing gehouden over Nieuwe inzichten in Voeding. De kernpunten van zijn lezing zijn:

– er is een tendens in voedingsonderzoek die één kant op wijst: door onze westerse voedingsstijl bevorderen we vrijwel alle belangrijke chronische ziekten van het moment, zoals hart- en vaatziekten, dementie, kanker en reuma.

– Door op een andere  manier te eten kunnen we die ziekten beperken en voorkomen.

– Eet gevarieerd, vers, liefst biologisch, ongeraffineerd, zelf klaargemaakt voedsel, vermijd voorverpakt voedsel.
– Hoofdbestanddeel dient te bestaan uit groenten en fruit, aangevuld met peulvruchten en paddestoelen.
– Elke dag een klein handje gemengde noten.
– Eet weinig dierlijke eiwitten: één keer per week 70 gram vette vis, en één keer per week 70 gram vlees.
– Eet niet de hele dag door, vast regelmatig
– Drink royaal.
– Geniet van het eten, het liefst met anderen.
– Voeding is een onderdeel van leefstijl, heb ook aandacht voor genoeg bewegen, voldoende in de zin, stresshantering en dergelijke.
In de bijlage treft u de hand-out aan van de avond.

Op 28 januari 2015 is de 2e avond over voeding. Daarin wordt ook specifiek aandacht besteed aan voeding en gedragsproblemen zoals bijvoorbeeld autisme, magnesium, fluor en voedingsupplementen. Deze avond wordt verzorgd door het team van Centaurea.

Alle avonden beginnen om 19.30 uur, we zijn om 19.00 uur aanwezig om u te ontvangen. Aanmelden kan via info@centaurea.nl of 055-3574340. De toegang is gratis, een bijdrage in de kosten is welkom.

Radio Voorst

Elke zaterdag wordt Geneeskracht, als onderdeel van het programma ‘Voorst Totaal’ (16.00 – 18.00 uur) rond 17.30 uur, uitgezonden. De herhaling is ’s zondags van 18.00 – 20.00 uur.

Radio Voorst is te ontvangen op 105.3 FM. Via internet is het op dit moment nog niet mogelijk.

De onderwerpen die de komende tijd bij Radio Voorst besproken zullen gaan worden zijn:

– chocola, als homeopathisch middel, door Michel de Sonnaville, 6 december.
– Knallen; homeopathische middelen waarmee uw dier de jaarwisseling goed doorkomt, door Liesbeth Ellinger, 13 december.
– De Ster van Bethlehem, een prachtige plant als homeopathisch middel, door Peter van Hoeve, 20 december.
– De geboorte, mogelijkheden om met homeopathische middelen de geboorte te vergemakkelijken, door Michel de Sonnaville, 27 december.
– Weer met de voeten op de grond: problemen met de vruchtbaarheid, door Jos Nieuwendijk, 3 januari.

Ebola

In de vorige nieuwsbrief berichtten we u dat een team, bestaande uit vier ervaren homeopathische artsen, onder leiding van de LMHI, de wereldorganisatie van homeopathische artsen, naar Liberia is gegaan om met homeopathische middelen Ebola te bestrijden. Om ons niet geheel duidelijke reden is het hen niet toegestaan Ebola-klinieken te bezoeken. Korte verslagen kunt u lezen via de onderstaande links. Een ieder die aan de reis en de veilige terugkomst heeft bijgedragen, o.a. donoren, wordt bedankt.

http://www.homeopathyheals.me.uk/site/latest-news/4012-liga-homeopathic-doctor-team-ebola-liberia-report

http://www.lmhi.org/home/article/november-11-update-on-lmhi-mission-to-west-africa

ANNO12, een nieuwe zorgverzekering

Sinds lange tijd heeft de Nederlandsche bank een nieuwe zorgverzekering toegelaten. Dit is een heel bijzondere; het is een coöperatieve. En bovendien een verzekering met mogelijkheden voor vergoeding van de integrale gezondheidszorg. Het 1e jaar is de vergoeding voor de integrale gezondheidszorg nog slecht, maar als er minimaal 10.000 verzekerden zijn die hiervoor een betere vergoeding willen, is daarvoor juist bij deze verzekering een goede mogelijkheid. En omdat het een coöperatieve verzekering is kunnen de eigenaren (certificaathouders) zelf gezamenlijk bepalen hoe die aanvullende verzekering er uit gaat zien. Het is een grote mogelijkheid tot echte verandering. Daarom willen wij u, namens de AVIG, Artsen Vereniging voor Integrale Geneeskunde uitnodigen kennis te nemen van de brief in de bijlage.
Binnenkort zullen we u nog informeren over de zorgverzekeraars met een redelijke aanvullende polis.

 

Knallen; adviezen en homeopathische middelen waarmee uw dier de jaarwisseling goed doorkomt

Op de website van Centaurea https://www.centaurea.nl/vuurwerkangst-bij-dieren/ kunt u lezen hoe u uw dier het beste kunt begeleiden als uw dier angstig is bij vuurwerk; over homeopathische en kruidengeneesmiddelen die de angst doen verminderen en zelfs over inbakeren. Een aantal van de producten die hiervoor worden aangeraden zijn deze maand met korting te verkrijgen in de webshop.

 

Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand

In de maand december zijn de volgende producten in de aanbieding in onze webshop, te vinden op http://www.centaurea.vetpet-shop.eu/.

De Thundershirts zijn een soort “inbakerpakjes” voor de angstige hond. Vuurwerk wordt dan ineens minder eng! Ook Adaptil en Feliway moeten ervoor zorgen dat de hond en kat makkelijker de Oud- en Nieuwviering doorkomen. Op onze website staan nog meer tips hoe u het beste uw dier kan begeleiden in deze stressvolle tijd.

 

Thema Assortiment Leverancier Actiekorting
Accessoires Dogmaze Kruuse 5%
Kalmering Thundershirts Thundershirts 10%
Kalmering Adaptil en Feliway Ceva Sante Animale B.V. 5%
Diervoeders Royal Canin geselecteerde artikelen Royal Canin 5%
Diervoeders Vet-Concept geselecteerde artikelen Vet-Concept 10%

 

Chocola als homeopathisch middel

Van allerlei stoffen zijn homeopathische middelen gemaakt, zo ook van Belgische chocola! In deze tijd van het jaar, met Sinterklaasletters en bonbons, lijkt het ons leuk om dit middel te bespreken.

In dit geval is het dus niet de pure cacao die als uitgangsstof is genomen, maar een mengproduct met als hoofdbestanddelen cacao, cacaoboter en suiker. Officieel heet de cacaoboom Theobroma cacao, theo-broma betekent voedsel van de goden. De boom groeit in tropische gebieden, tot 10 graden van de evenaar, vaak in de jungle.

In Midden Amerika was het een middel dat ritueel werd gebruikt, onder andere om in verbinding met de goden te komen. Een restant hiervan vinden we bij Harry Potter, die in een shock van Perkamentus chocola te eten krijgt om te herstellen. Bij de Azteken was cacao zeer belangrijk, cacaobonen waren er als betaalmiddel belangrijker dan goud.

Cacao bevat allerlei interessante stoffen, onder andere caffeine en theobromine, een verslavende stof die werkt als caffeine maar vooral op spieren, nieren en hart en minder op de hersenen. Daarnaast bevat het phenylethylamine, een stof die bij euforie en extase door de hersenen meer wordt aangemaakt en minder bij bijvoorbeeld liefdesverdriet. Deze stof zou ook gemaakt worden bij baby’s aan de borst.

Voor dieren kan cacao giftig zijn. Zo at een hond een groot stuk 70% chocolade. Hij begon rondjes om de tafel te rennen, rende toen naar buiten en had een hartaanval. Of: meeuwen aten van vuilnisbelt chocola (na Valentijnsdag) en vielen dood uit de lucht t.g.v. een hartaanval. Dit is voornamelijk een effect van theobromine.

Opvallend is dat je tegenwoordig overal chocola kan kopen en dat veel mensen grote behoeft hebben aan chocola. Vaak heeft het eten van chocola een emotionele lading.

Het homeopathische middel Chocola is nog niet zo lang bekend, het is ruim tien jaar geleden beproefd en wordt sinds die tijd gebruikt. De kern van het middel is dat het homeopathisch gezien past bij mensen met een probleem met relaties, met als basis de moeder-kind relatie, vaak uitgedrukt in tegengestelde woorden als: leegte of gevoed worden, eenzaamheid of erbij horen, geliefd voelen of onverschilligheid ervaren. Aan deze spanning zit vaak een somber of paniekerig randje. Vaak is ook vrijheid en beperkt worden een thema. Nu zijn dit thema’s die bij veel mensen spelen. Om te weten te komen of het specifiek Chocola is wordt gekeken naar allerlei bijkomende klachten en verschijnselen. Zo past bij dit middel de neiging om je thuis terug trekken, liefst alleen en rust te zoeken in de natuur. Ook is het een middel dat past bij allerlei hormonale klachten. Vaak is er een grote behoeft aan licht en een verslechtering bij donker weer, zoals in de winter. Het wordt vaker aan vrouwen dan aan mannen gegeven.

Een patiënt als voorbeeld:

Een vrouw van in de dertig komt met menstruatieklachten. Ze ligt in scheiding en ze is somber. Ze benadrukt dat de scheiding niet ten koste van de kinderen mag gaan. Voor de menstruatie is ze erg kribbig en voelt ze zich leeg en moe. Ze trekt zich dan terug en wil eigenlijk niets van de kinderen weten. Ook heeft ze dan een grote behoefte aan zoet, vooral chocola. Verder is ze erg onzeker en onrustig  ze doet enorm haar best om alles goed te doen. Ze heeft veel krampen bij de menstruatie en nog een aantal andere lichamelijke klachten.

Op basis van deze thematiek en de andere symptomen krijgt ze Chocola 200K.

Na een maand vertelt ze dat ze veel rustiger is, minder pieken en dalen heeft, bij de menstruatie veel minder somber is en dat de menstruatie korter duurt. Ook staat ze meer in haar kracht en voelt ze zich beter. Deze verbetering zet door en ze slaat zich goed door deze lastige periode in haar leven heen.

Mooi en bijzonder om te zien dat voeding in homeopathische vorm zo’n sterk genezend effect heeft!
De Ster van Bethlehem, Vogelmelk, Ornithogallum Umbellatum

Deze plant behoort tot de lelieachtigen en is het meest verwant aan de ui en knoflook. Het is dus een bolgewas, maar alle delen van deze plant zijn giftig. Ze wordt 10-30 cm hoog. Ze vormt een schermvormige tros met tien tot twintig bloemen, waarbij de onderste bloemstelen sterk verlengd zijn en zo een scherm vormen. De bloem bestaat uit twee trio’s van binnen witte kroonbladen. De bloem heeft een doorsnede van 30-50 mm. De  kroonbladen zijn aan de buitenkant groen met een witte rand die tot aan het einde van het kroonblad loopt. De bloem sluit zich bij slecht weer en ook bij zon in de loop van de middag. De plant vermeerdert zich zowel door zaad als  vegetatief door bolletjes. Gewone vogelmelk komt voor op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op matig vochtige, matig voedselrijke grond. Groeiplaatsen zijn grasland, bermen, rivierdijken, spoorbermen, open loofbossen en parken, binnenduinen en begraafplaatsen.

Het verspreidingsgebied is West- en Midden-Europa, het Middellandse Zeegebied en Voor-Azie. In het oosten van de Verenigde Staten is de plant ingevoerd. De beschermde plant komt in Nederland en België vrij algemeen voor.

In de homeopathie is het een vrij onbekend middel, maar als Bach remedie is het beroemd. Het is ook een onderdeel in de Bach Rescue. Het wordt wel de Grote Trooster genoemd, Balsem voor de Ziel, of Raadgever van de Ziel. Daaruit is ook het ‘homeopathisch beeld’ af te leiden. Er is een onvermogen om traumatische gebeurtenissen te verwerken. De betrokkene verkeert in een geestelijke sluimering, die misschien het beste kan worden beschreven als ‘innerlijke verdoving’. De persoonlijkheid trekt zich terug voor de dingen die zij niet wil ervaren. Er is vaak sprake van een diepe depressie die met waardigheid wordt gedragen. De Ster van Bethlehem is dan meer de vlam van een kaars in de verte, maar er is hoop.

Op lichamelijk vlak is er vaak een volledige uitputting. Een (chronische) verharding van de maag en darmen. Het werkt bij een verkramping van de uitgang van de maag, waardoor het voedsel niet doorstroomt. Ook kan het een goed middel zijn bij een maagzeer en bij maagkanker.

Een patiënt als voorbeeld:

Een man, achter in de vijftig, heeft heftige pijn in de bovenbuik. Hij heeft kanker van de alvleesklier. Het is ver doorgegroeid; een operatie heeft geen zin en ook wordt chemotherapie door de specialist afgeraden. Met Ornithogallum umbellatum 12K, 3 maal daags, is de pijn, zonder andere pijnstillers heel goed te verdragen. Als de korrels onverhoopt op zijn, is de pijn in volle hevigheid terug en verdwijnt weer snel met de inname. Ondanks de slechte prognose bleef hij vertrouwen hebben op genezing. Door zijn grote vertrouwen en doorzettingsvermogen heeft hij een jaar langer geleefd dan de verwachting was. Mogelijk hebben ook de diverse homeopathische middelen daarbij geholpen.

Hij kon niet meer genezen, maar dit is een mooi voorbeeld van pijnstilling bij ernstig zieke. Pas in de laatste dagen van zijn leven was morfine nodig om de pijn te onderdrukken. Hierdoor bleef hij heel lang helder van geest.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar info@centaurea.nl. We zullen dan rechtstreeks aan u of in de volgende nieuwsbrief antwoorden.
Hartelijke groet,

Het team van Centaurea Homeopathisch artsen en -dierenarts

Orderparkweg 5
7312 EN Apeldoorn
tel.: +31(0)55-3574340
mail: info@centaurea.nl
website: www.centaurea.nl