Beste lezers,

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

-Thema avonden op Centaurea

-Radio Voorst

-Week Chronisch Zieken

-Ebola

Lezing EHBO en homeopathie door Liesbeth Ellinger bij de Lelymare Academy op woensdag avond 5 november

-Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand

-Het succes van Colocynthis (kolokwint of wijnstok van Sodom); de plant van de maand

-BTW, stand van zaken

 

Thema-avonden op Centaurea

De thema-avonden zijn weer begonnen. Op 15 oktober heeft Rita Mulder, onder grote belangstelling, het spits afgebeten met een zeer interessante voordracht over “Hoogsensitiviteit als kwaliteit”. In de volle wachtruimte van Centaurea, met getemperde verlichting wegens de ‘hooggevoeligheid’, hebben de belangstellenden veel kenmerken van hoogsensitiviteit bij zichzelf, in hun omgeving en bij hun kinderen, herkend. De bezoekers zijn gul geweest door hun vragen en persoonlijke ervaringen te delen.

Doordat hoogsensitieve mensen een gevoeliger zenuwstelsel dan andere mensen hebben, nemen ze veel waar en hebben intense gevoelens. Vaak voelen hooggevoelige mensen zich onbegrepen en eenzaam en hebben ze grote moeite om zich staande te houden. In hun kinderjaren hebben ze zich vaak afgewezen gevoeld en voor gek weggezet.

Vrijwel altijd reageren we op actuele situaties op basis van de oude ‘verwondingen’ uit onze kindertijd. Onze reacties met ‘frustraties’ zijn dus eigenlijk kinderlijke reacties vanuit kinderlijke ‘pijn’. Door dat te realiseren kunnen we als volwassene het kind in ons troosten en het kind beloven dat we het als volwassenen nooit in de steek zullen laten. Een mooie avond.

De volgende avond is woensdag 26 november: voeding en gezondheid, door Michel de Sonnaville.

Op verzoek herhalen we de eerste avond over voeding, zij het enigszins gewijzigd. Deze avond geeft een basis voor meer inzicht in de enorme verwarring en tegenstrijdigheden over wat nu wel en geen gezonde voeding is. Wat is gezonde voeding? Wat is een gezonde manier van eten? Hoe houden we het gezellig?

Er komt steeds meer wetenschappelijke informatie beschikbaar, informatie die veel bevestigd wat al bekend is en waar ook al lang ervaring mee is. Zo wordt het koren van het kaf gescheiden: er worden grote lijnen zichtbaar.

We eten vaak de verkeerde dingen. Wat in de supermarkt ligt is lang niet altijd gezond. Ook eten we te veel dierlijke eiwitten.

We eten te veel. We eten te vaak, zodat ons lichaam geen rust krijgt en zichzelf niet kan reinigen. Het gaat niet zozeer om het aantal calorieën maar om het aantal aaneengesloten uren per dag dat we niet eten.

Door beter te eten kun je weer gezonder worden. Bijvoorbeeld suikerziekte type 2 is vaak te genezen door een gezonder dieet. Dat is overigens een ander dieet dan dat van de suikerziektepatiëntenvereniging. Dat is heel wat anders dan het voorgeschreven krijgen van medicijnen (die je niet genezen). Op deze avond passeren al deze punten de revue, grote lijnen worden zichtbaar en praktische handvatten om gezonder met voeding om te gaan worden gegeven.

Op 28 januari 2015 is de 2e avond over voeding. Daarin wordt ook specifiek aandacht besteed aan magnesium, fluor en voeding bij mensen met gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld autisme. Deze avond wordt verzorgd door het team van Centaurea.

Alle avonden beginnen om 19.30 uur, we zijn om 19.00 uur aanwezig om u te ontvangen. Aanmelden kan via info@centaurea.nl of 055-3574340. De toegang is gratis, een bijdrage in de kosten is welkom.
Radio Voorst

Elke zaterdag wordt Geneeskracht, als onderdeel van het programma ‘Voorst Totaal’ (16.00 – 18.00 uur) rond 17.30 uur, uitgezonden. De herhaling is ’s zondags van 18.00 – 20.00 uur.

Radio Voorst is te ontvangen op 105.3 FM. Via internet is het op dit moment nog niet mogelijk.

De onderwerpen die de komende tijd bij Radio voorst besproken zullen gaan worden zijn:

-Week Chronisch Zieken; Duurzame Geneeskunde, door Liesbeth Ellinger, 8 november (zie Week Chronisch Zieken)

-Hersenletsel, door Michel de Sonnaville, 15 november Zie:  https://www.centaurea.nl/patienten-met-hersenletsel/.

-Diergeneeskunde; met röntgenfoto aangetoonde genezen artrose, door Liesbeth Ellinger, 22 november.

-Chronische buikpijn door IBS, Irritable Bowel Syndrom, geïrriteerde dikke darm, door Jos Nieuwendijk, 29 november (zie Het succes van Colocynthis).
Week Chronisch Zieken 2014

De Week Chronische Zieken is dit jaar van vrijdag 7 tot en met donderdag 13 november. Het thema is INNOVATIE.

Op allerlei terreinen in de geneeskunde en gezondheidszorg worden plannen ontwikkeld om de kwaliteit van leven van de chronisch zieke te verbeteren. Een enkele keer is er een initiatief om een methode te ontwikkelen om en ziekte bij de basis aan te pakken. Maar ook dan moeten er doorgaans blijvend medicijnen worden gebruikt.

Wij hebben erover nagedacht wat werkelijke innovatie inhoudt. Zoals één van onze homeopathische artsen zei: innovatie betekent niet dat je het zinken teiltje onder een lekkend dak vervangt door een zilveren teiltje. Innovatie betekent dat je anders gaat kijken en in dit geval dus het dak gaat repareren. Werkelijke innovatie betekent een hele nieuwe manier van kijken in de geneeskunde.

Voor de chronisch zieke patiënt kan je dit voorbeeld doortrekken: innovatie betekent dat je werkelijk geneest, in plaats van de symptomen onderdrukt.

Deze manier van genezen noemen wij DUURZAME GENEESKUNDE. Deze geneeskunde staat in een breed perspectief, duurzame ontwikkeling in het algemeen.

DUURZAME ONTWIKKELING is een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien, in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987.

Deze ontwikkeling kan je zien op makro-niveau (wereldniveau), en ook op microniveau. Hoe ga je als individu om met je lichaam (en geest), zodat je ook in de toekomst gezond kan blijven?

Duurzame geneeskunde is een geneeskunde die toekomstbestendig is. Een geneeskunde die de mens respecteert als een wezen in zijn totaliteit en die het zelfgenezend vermogen van de patiënt aanspreekt, waardoor hij kan genezen. Duurzame geneeskunde bestrijdt geen ziektes, maar bevordert herstel.

Nadat we genoten hebben van de welvaart van de industriële revolutie en de landbouwrevolutie, komen we tot het besef dat we niet ten koste van alles gebruik kunnen maken van de aarde. Een groene, duurzame industrie en een duurzame landbouw moeten het antwoord zijn op milieuvervuiling en het leegroven van de aarde: de aarde beheren op zo’n manier dat er ook wat overblijft voor de volgende generaties.

Dan wordt het thema van de Week Chronisch Zieken: Van INNOVATIE naar DUURZAME GENEESKUNDE.

Het hele artikel over DUURZAME GENEESKUNDE kunt u vinden op onze website: https://www.centaurea.nl/duurzame-geneeskunde-de-geneeskunde-van-de-toekomst/.
Ebola

In de vorige nieuwsbrief berichten we u dat een tweetal teams homeopathische artsen, onder leiding van de LMHI, de wereldorganisatie van homeopathische artsen, klaar staan om naar Liberia te gaan om met homeopathische middelen Ebola te bestrijden. Het 1e team, bestaande uit vier artsen, is sinds maandag 20 oktober in Monrovia aan het werk. Momenteel trachten ze in relatieve rust te werken. Resultaten zijn bij ons nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de LMHI onvoldoende fondsen heeft om deze hele organisatie te bekostigen.

Daarom vragen wij u om een donatie. Het is tijd dat deze epidemie gestopt wordt. Elke bijdrage is welkom! U kunt uw geld storten via:

Liga Medicorum Homeopathica Internationalis

Belfius Bank Brussels, NV
Avenue Pacheco 44
B – 1000 Brussels
Belgium

IBAN:BE 90 0882 6177 7632

BIC: GKCCBEBB

Hartelijk dank!

 

Lezing EHBO en homeopathie door Liesbeth Ellinger bij de Lelymare Academy op woensdagavond 5 november

Homeopathie geniet een brede belangstelling bij paardeneigenaren en veel internetwinkels spelen hier handig op in. Toch heeft alles wat als “homeopathisch” verkocht wordt, vaak weinig met homeopathie te maken. En dat is jammer, want met homeopathie is heel veel meer mogelijk wanneer het correct toegepast wordt.

Een homeopathische dierenarts heeft een heel eigen aanpak die wezenlijk verschilt van de behandeling van een reguliere collega. Deze avond over EHBO en homeopathie wordt georganiseerd door de Lelymare Academy van Fenna Elzinga, een bekende Westernruiter (ze is verschillende keren Europees kampioen geworden) en is bedoeld om meer inzicht te krijgen in het wezen van de homeopathie. Met voorbeelden wordt getoond wat de mogelijkheden bij paarden zijn.

Principes van de homeopathie, homeopathische geneesmiddelen, homeopathische potenties, dosering, snelheid van genezen, bijwerkingen, doping(?), wetenschappelijk onderzoek en uw vragen over homeopathie zullen aan de orde komen op deze avond.

Plaats: Lelymare Academy, Beginweg 35 in Lelystad, tijd: 19.30 – 21.00 uur. Kosten: € 32,50 p.p. incl. BTW

Opgeven kan via: http://www.lelymarehorses.com/academy/intoductie-homeopathie-bij-paarden of via ons secretariaat: 055-3564340.

 

Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand

In onze Vetpet-shop kunt u diverse producten aanschaffen die niet altijd via de praktijk te verkrijgen zijn.

Deze maand geldt nog een fantastische introductie-korting: op de praktijk liggen bonnen, waarmee u 25% korting kunt krijgen op het gehele assortiment van de Vetpet-shop!

In de maand november zijn er weer kortingsacties voor de volgende producten:

Thema                                         Assortiment

Petfood                                           Hill’s Pet Nutrition

Petfood                                           Royal Canin

Petfood                                           Vet-Concept volumekorting

Accessoires                                     Dogmaze

Veiligheid/zichtbaarheid             Veiligheidslampjes Orbiloc

Divese Phytotreat producten       o.a. Mellodermal honingzalf, Ecopets geur en vlekverwijderaar

Ecopets kooireinigers en Ecopets shampoos van Phytotreat

 

Het succes van Colocynthis (kolokwint of wijnstok van Sodom); de plant van de maand

Citrullus colocynthuis, ook wel kolokwint, kwintappel, bitterappel of wijnstok van Sodom genoemd, is een woestijnplant die algemeen voorkomt in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten (onder meer in Turkije en Israël). De gele vruchten lijken op kleine pompoenen, maar de pulp is bijzonder bitter en zeer giftig. De oude botanische naam is Colocynthis citrullus, maar de huidige aanduiding is Citrullus Colocynthis.

In de homeopathie is het colocynthis een middel waarbij klachten ontstaan na opgekropte woede. De plant is onderdeel van de curcubitaceae familie. Dit is de familie waarin kalebassen en pompoenen horen. Het kenmerk van deze familie is het opslaan van grote hoeveelheden vocht. In het homeopathische beeld vertaalt dit zich tot het opkroppen van emoties en bij colocynthis vooral woede en irritatie. Dit kan zich dan vertalen in heftige krampachtige klachten.

De patiënt is rusteloos en kan het uitschreeuwen van de pijn. Door zichzelf dubbel te vouwen en door harde druk treedt verbetering op. Heftige explosieve diarree kan optreden. Het zijn kruip- en klimplanten dat zich in het homeopatisch beeld uit in vasthouden en dus moeilijk loslaten.

Voorbeeld:

Een jonge vrouw van 22 jaar en heeft altijd wel last van buikkrampen gehad, maar de laatste weken zijn het heel heftige krampaanvallen. Ze kan dan niet anders dan heel erg voorover buigen om het aan te kunnen of ze moet op bed op haar rug gaan liggen. Dan trekt het weg. Voeding heeft geen invloed. Ze houdt haar ergernis vaak in tot het echt teveel wordt.

Ze is de helft van een tweeling en doet een HBO opleiding dat veel tijd neemt. Hiernaast was haar relatie 6 weken verbroken maar is het weer “aan” en het geeft veel gedoe, zoals ze omschrijft.

Na inname van colocynthis 200K heeft ze veel minder last en zijn de heftige aanvallen weg. Een jaar later vraagt ze om herhaling van de korrels. Uiteindelijk is de relatie echt helemaal verbroken, maar ze kan moeilijk los komen.
BTW, stand van zaken

In de vorige nieuwsbrief meldden we dat op 16 september jl. de rechtbank een uitspraak heeft gedaan: Artsacupuncturist is vrijgesteld van BTW. Dit was een heel bemoedigende uitspraak. De Staat is in hoger beroep gegaan.

In een andere uitspraak betreffende Engelbert Valstar, bekend orthomoleculair arts, die ook door een gerechtelijke uitspraak vrijgesteld is van BTW-betaling is de Staat niet in hoger beroep gegaan.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief mail dan naar info@centaurea.nl. We zullen dan rechtstreeks aan u of in de volgende nieuwsbrief antwoorden.
Hartelijke groet,

het team van Centaurea
Homeopathisch artsen en -dierenarts

Orderparkweg 5
tel: +31 (0)55-3574340
fax: +31 (0)55-3574341
e-mail: info@centaurea.nl
website: www.centaurea.nl