Beste lezers,

 

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

-Thema avonden op Centaurea

-Radio Voorst

-Introductieavond Homeopathie bij paarden, door Liesbeth Ellinger

-Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand

-Het succes van Gnaphalium polycephalum; de plant van de maand

-BTW, stand van zaken

-Resolutie in de Senaat van de VS

-Rita Mulder, coach en trainer, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, stelt zich voor

 

 

 

Thema avonden op Centaurea

Ook de komende tijd worden er weer thema avonden georganiseerd. Op verzoek van de deelnemers van de avonden in het voorjaar komen de volgende onderwerpen aan bod:

-15 oktober:           “Hoogsensitiviteit als kwaliteit.” Over hoogsensitieve kinderen, door Rita Mulder, praktijk voor training en coaching bij Hoogsensitiviteit en

Bewustzijnsontwikkeling

-26 november:       “Voeding I”, door Michel de Sonnaville

-28 januari:            “Voeding II”, door het team.

 

Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel dan andere mensen. 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. Hooggevoelige mensen zien veel, nemen veel waar en hebben intense gevoelens. Daardoor raken ze sneller overprikkeld en verliezen ze snel het contact met zichzelf. Vaak voelen hooggevoelige mensen zich onbegrepen en eenzaam en hebben ze grote moeite om zich staande te houden. Hoewel hooggevoeligheid vooral ook een talent is wordt het in eerste instantie vaak ervaren als een probleem.

Rita Mulder vertelt vanuit eigen ervaringen hoe je trouw kunt blijven aan jezelf en je hoogsensitiviteit in kunt zetten als kwaliteit.

Ze is Coach en Trainer en werkt op vrijdag op Centaurea. In het laatste hoofdstukje van deze nieuwsbrief stelt Rita Mulder zich voor.

 

Voeding I: is een enigszins aangepaste versie van de lezing die eerder dit jaar is gehouden. Het blijkt dat veel welvaartsziekten met een goede voeding voor een groot deel voorkomen en ook verminderd kunnen worden. Niet iedereen is hiervan op de hoogte. De grote lijnen worden toegelicht en er worden ook veel praktische tips gegeven.

 

Voeding II: gaat hierin verder. Ook wordt er specifiek aandacht besteed aan magnesium, fluor en voeding bij mensen met gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld autisme.

 

 

Radio Voorst

Radio Voorst heeft een doorstart gemaakt en vanaf zaterdag 13 september kunt u ons weer beluisteren. Elke zaterdag wordt Geneeskracht, als onderdeel van het programma ‘Voorst Totaal’ (16.00 – 18.00 uur) kort na 17.30 uur uitgezonden. De herhaling is ’s zondags van 18.00 – 20.00 uur.

 

Radio Voorst is te ontvangen op 105.3 FM. Via internet is het op dit moment nog niet mogelijk.

 

De onderwerpen die de komende tijd bij Radio voorst besproken zullen gaan worden zijn:

-Hersenletsel, door Jos Nieuwendijk (er staan een paar mooie casussen op onze website)

-Dieren en homeopathie, door Liesbeth Ellinger

-Jicht en andere gewrichtsklachten, door Michel de Sonnaville (zie het succes van Herfsttijloos)

-Griep, griepvaccinatie en homeopathische alternatieven, door Ed Brink.

-Ischias en spit, door Peter van Hoeve

 

 

 

Introductieavond Homeopathie bij paarden (door Liesbeth Ellinger) op 22 oktober 2014

Homeoapthie geniet een brede belangstelling bij paardeneigenaren en veel internetwinkels spelen hier handig op in. Toch heeft alles wat als “homeopathisch” verkocht wordt, vaak weinig met homeopathie te maken. En dat is jammer, want met homeopathie is heel veel meer mogelijk wanneer het correct toegepast wordt.

Een homeopathische dierenarts heeft een heel eigen aanpak die wezenlijk verschilt van de behandeling van een reguliere collega. Deze introductieavond wordt georganiseerd door de Lelymare Academy van Fenna Elzinga, een bekende Westernruiter (ze is verschillende keren Europees kampioen geworden) en is bedoeld om meer inzicht te krijgen in het wezen van de homeopathie. Met voorbeelden wordt getoond wat de mogelijkheden bij paarden zijn.

Principes van de homeopathie. Homeopathische geneesmiddelen, homeopathische potenties, dosering, snelheid van genezen, bijwerkingen, doping(?), wetenschappelijk onderzoek en uw vragen over homeopathie zullen aan de orde komen op deze avond.

 

Plaats: Lelymare Academy, Beginweg 35 in Lelystad, tijd: 19.30 – 21.00 uur. Kosten: € 32,50 p.p. incl. BTW

Opgeven kan via: http://www.lelymarehorses.com/academy/intoductie-homeopathie-bij-paarden of via ons secretariaat: 055-3564340.

 

Liesbeth Ellinger geeft op 5 november een lezing over EHBO en homeopathie. Ook bij de Lelymare Academy. Zelfde tijd, zelfde prijs.

Beide lezingen samen kunnen gevolgd worden voor € 60,00

 

 

Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand

Door gebruik te maken van de webshop, de vetpetshop, kunnen we u een veel groter assortiment aanbieden, zonder dat we een enorme voorraad hoeven aan te leggen. Droogvoeders, dieetvoeders, handige borstels, wormkuren, (complex) homeopathische middelen: heel veel artikelen zijn nu rechtstreeks te bestellen. U kunt kiezen voor thuisbezorging of voor bezorging op de praktijk. Voor thuisbezorging wordt een kleine bijdrage in de verzendkosten gevraagd, en boven de € 65,- is bezorging zelfs gratis!

Als u naar onze website gaat: https://www.centaurea.nl/ en dan op de button van de “online shop” klikt, komt u direct in de winkel en kunt u zien welke aanbiedingen er in september zijn.

Maandaanbiedingen in de Vetpetshop:

Thema                                     Assortiment

Petfood                                    Vet-Concept diervoeding en snacks*

Petfood                                    Royal Canin

Veiligheid/zichtbaarheid             Veiligheidslampje Orbiloc

Accessoires                               Toys | The Company of Animals

Flexibiliteit en mobiliteit             4CYTE – Kortinscoupon**

 

**Wilt u 4CYTE producten met 25 % korting kopen, dan kunt u code 4CIntro gebruiken.

*Op de praktijk hebben we kortingsbonnen voor Vet-Concept. Met deze bon ontvangt u maar liefst 50 % korting op uw eerste online Vet-Concept bestelling! (Maximale bestelwaarde €500. Beperkt geldig.) Wilt u liever eerst het voer proberen? Op de praktijk hebben we een beperkte hoeveelheid proefzakjes en –blikjes van Vet-Concept voor hond en kat!

 

 

Het success van Gnaphalium polycephalum, de plant van de maand

Gnaphalium polycephalum of konijnentabak is een grijs-wit wollig behaarde, ongeveer 30 cm hoge plant. Gnaphalium is een geslacht van bloeiende planten dat tot de familie van de Asteraceae (samengesteldbloemigen) behoort. Tot deze familie horen ook Arnica montana en Bellis perennis. Het bevat ongeveer 120 soorten. Ze worden meestal gevonden in regio’s met een gematigd klimaat, hoewel sommige te vinden zijn op tropische bergen of in de subtropische gebieden van de wereld. Gnaphalium polycephalum is nauw verwant met Ganaphalium leontopodium, edelweiss. In de homeopathie is het verschil in werking of indicatie tussen beide middelen nog onduidelijk. Het is een middel wat we niet vaak voorschrijven, maar als het voor dat moment het juiste middel is wonderbaarlijk snel kan werken.

 

In de homeopathie is het vooral bekend als middel bij ischias.

Het past bij mensen met een intense pijn langs de baan van de heupzenuw (ischias zenuw), tegelijk of afgewisseld met een doof gevoel. Bij menstruatieklachten is er een zeer pijnlijke eerste dag van de menstruatie.

Opvallende symptomen: Ischias met of in afwisseling met een doof gevoel, spit met een doof gevoel en zwaarte, menstruatie op de eerste dag het pijnlijkst, diarree ’s morgens, reumatische pijn. De klachten worden erger door kou, vochtigheid, lopen en liggen en ze verbeteren door zitten op een stoel en buigen van de ledematen.

 

Voorbeeld:

Henk, 60 jaar, voelt op een zondagochtend, zonder dat hij een speciale beweging maakt, een scherpe pijn opkomen in zijn rechter bil die naar boven en naar beneden in zijn been trekt. Tot aan zijn knie. Als hij rustig op een stoel zit, een beetje met zij armen op de tafel leunt heeft hij weinig last maar lopen is een hilarische bezigheid. Hij kan alleen lopen met zijn knieën uit elkaar, diep gebogen en steunend met zijn handen op zijn knieën. Dan nog is het heel pijnlijk. Liggen gaat alleen met zijn knieën opgetrokken tot tegen zijn borst. Hij maakt een moeilijke tijd door; hij onderdrukt zijn boosheid en hij ziet als een berg tegen het dagelijks leven op. Als 1e middel krijgt hij Colocynthis, een belangrijk middel bij ischias en boosheid. Hij neemt het een aantal keren in, maar de pijn verbeterd weinig. Hij verbijt de pijn en belt ‘s morgens vroeg dat hij nauwelijks heeft geslapen en vandaag gewoon moet werken. De enige houding waarbij de pijn dragelijk is als hij aan tafel zit. Dat is heel typisch voor Gnaphalium. Tien minuten na 1 dosis Gnaphalium polycephalum MK is de pijn 80% beter. Twee uur later stapt hij, bijna soepel lopend,  zijn kantoor binnen. In de jaren daarna komt de pijn af en toe terug. Steeds helpt het middel.

 

 

BTW, stand van zaken

Op 16 september jl. heeft de rechtbank een uitspraak gedaan: Artsacupuncturist is vrijgesteld van BTW. Dit is een heel bemoedigende uitspraak. De Staat heeft zes weken tijd om in hoger beroep te gaan. Als ze dat niet doet of een hogere rechter komt tot dezelfde uitspraak dan zal dat ook voor ons gelden. De uitspraak en reacties zijn te vinden met de volgende link: http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht-1/146587/Artsacupuncturist-vrijgesteld-van-btw.htm

 

 

Resolutie in de Senaat van de VS

In haar vergadering van 10 september 2013 heeft de Senaat van de VS een resolutie aangenomen om de waarde van natuurgeneeskunde als een veilig, effectieve en betaalbare geneesmethode te erkennen. Wij vinden deze resolutie zo interessant, en een voorbeeld hoe een regering geneeskunde kan stimuleren in plaats van ondermijnen, dat we deze zo nauwkeurig mogelijk hebben vertaald en op de website van Centaurea gezet: https://www.centaurea.nl/resolutie-senaat-vs-over-natuurgeneeskunde/.

 

 

Rita Mulder,coach en trainer, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, stelt zich voor

Mijn naam is Rita Mulder. Ik ben 48 jaar en woon in Apeldoorn.

Op vrijdag kun je me meestal vinden in Centaurea en coach ik hoogsensitieve volwassenen en ouders met hoogsensitieve kinderen. Daarnaast geef ik lezingen over hoogsensitiviteit, trainingen en workshops. Het thema hooggevoeligheid ligt me na aan mijn hart.

 

Elaine Aron, psycholoog uit Amerika, ontdekte in 1996 na uitgebreid onderzoek dat 1 op de 5 mensen hooggevoelig is. Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel dan andere mensen. Doordat ze veel zien en waarnemen raken ze sneller overprikkeld. Daardoor gaan ze snel over grenzen of verliezen ze het contact met zichzelf. Dit kan leiden tot oververmoeidheid of zelfs tot een burn-out. Hoewel hooggevoeligheid in eerst instantie vaak ervaren wordt als een probleem, is het vooral ook een kwaliteit.

 

Zelf ben ik ook hooggevoelig. Als kind heb ik me vaak onbegrepen en eenzaam gevoeld. Om er maar bij te horen paste ik me aan. Daarnaast trok ik me vaak terug omdat de wereld me overweldigde. Ik had intense gevoelens en wist niet hoe ik hiermee om moest gaan.
Op 30 jarige leeftijd las ik een boek over hoogsensitiviteit en vanaf toen vielen de puzzelstukjes op hun plek. De herkenning gaf me veel rust. Inmiddels heb ik ontdekt wat ervoor nodig is om goed te functioneren, maar vooral ook hoe ik mijn hooggevoeligheid in kan zetten als kwaliteit.

Op dit moment doe ik niets liever dan mijn kennis en ervaringen delen. Het geeft me veel voldoening om hoogsensitieve volwassenen te begeleiden in hun proces.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar info@centaurea.nlWe zullen dan rechtstreeks aan u of in de volgende nieuwsbrief antwoorden.

Hartelijke groeten,

Het team van Centaurea
Homeopathisch artsen en -dierenarts

Orderparkweg 5
7312 EN Apeldoorn
tel: +31 (0)55-3574340
fax: +31 (0)55-3574341
e-mail: info@centaurea.nl
website: www.centaurea.nl