Beste lezers,

 

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

 

-Radio Voorst

-Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand

-Veranderingen in de praktijkorganisatie

-Vereniging tegen Kwakzalverij neemt Centaurea op de korrel

-Thema avonden op Centaurea

-Het succes van Herfsttijloos, Colchicum autumnale; de plant van de maand

-Vereniging Homeopathie zoekt bestuurslid

-Oproep Homeopaten Zonder Grenzen: Help Ons Joan Helpen (UGANDA)

-Linda Dijkkamp, Bowentherapeute, stelt zich voor

 

 

Radio Voorst

Radio Voorst heeft een doorstart gemaakt en vanaf zaterdag 13 september kunt u ons weer beluisteren. Elke zaterdag wordt Geneeskracht, als onderdeel van het programma ‘Voorst Totaal’ (16.00 – 18.00 uur) kort na 17.30 uur uitgezonden. De herhaling is ’s zondags van 18.00 – 20.00 uur.

 

Radio Voorst is te ontvangen op 105.3 FM. Via internet is het op dit moment nog niet mogelijk.

 

De onderwerpen die de komende tijd bij Radio voorst besproken zullen gaan worden zijn:

-Hersenletsel, door Jos Nieuwendijk (er staan een paar mooie casussen op onze website)

-Gordelroos, door Peter van Hoeve

-Dieren en homeopathie, door Liesbeth Ellinger

-Jicht en andere gewrichtsklachten, door Michel de Sonnaville (zie het succes van Herfsttijloos)

-Griep, griepvaccinatie en homeopathische alternatieven, door Ed Brink.

 

 

Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand

Door gebruik te maken van de webshop, de vetpetshop, kunnen we u een veel groter assortiment aanbieden, zonder dat we een enorme voorraad hoeven aan te leggen. Droogvoeders, dieetvoeders, handige borstels, wormkuren, (complex) homeopathische middelen: heel veel artikelen zijn nu rechtstreeks te bestellen. U kunt kiezen voor thuisbezorging of voor bezorging op de praktijk. Voor thuisbezorging wordt een kleine bijdrage in de verzendkosten gevraagd, en boven de € 65,- is bezorging zelfs gratis!

Als u naar onze website gaat: https://www.centaurea.nl/ en dan op de button van de “online shop” klikt, komt u direct in de winkel en kunt u zien welke aanbiedingen er in september zijn.

Maandaanbiedingen in de Vetpetshop:

Thema                            Assortiment

Petfood                          Vet-Concept diervoeding en snacks

Petfood                          Royal Canin

Flexibiliteit en mobiliteit    4CYTE

Grooming                       Vachtwisseling / Furminator

Training                          Haltiband

Training                          Coachies trainingssnoepjes

Maandaanbieding op de praktijk:

Momenteel wordt op TV reclame gemaakt voor een goede mondverzorging bij hond en kat. Er wordt gezegd dat een speciale voedingsstick gevoerd kan worden om tandsteen te verwijderen en dat tandsteen regelmatig verwijderd dient te worden bij veel dieren. Onze ervaring is dat honden en katten die uitsluitend rauw vlees gevoerd krijgen, vaak een veel beter gebit hebben dan dieren die brok gevoerd krijgen. Als een dier tandsteen heeft, blijkt dat een mespunt Orozymepoeder (dat is een gemalen zeeplantje) over het voer, bij veel dieren de tandaanslag en soms zelfs het tandsteen doet verdwijnen! Daarom in de maand september: 10% korting op een potje Orozyme. Normaal € 22,95 en nu dus € 20,65.

 

 

Veranderingen in de praktijkorganisatie

Michel de Sonnaville en Peter van Hoeve hebben hun werktijden veranderd. Daardoor is Michel de Sonnaville elke dag (ook dinsdag) telefonisch bereikbaar tussen 11.00 en 12.00 uur. Peter van Hoeve werkt niet op woensdagochtend maar wel op woensdagmiddag.

Om voor u meer mogelijkheden te creëren ons te consulteren is het nu ook mogelijk om op dinsdagavond een afspraak te maken bij zowel Michel de Sonnaville als bij Peter van Hoeve.

 

 

Vereniging tegen Kwakzalverij neemt Centaurea op de korrel

De Vereniging tegen Kwakzalverij heeft op haar bekende cynische manier op haar website Centaurea op de korrel genomen. Ze suggereren dat door hun toedoen de verwijsborden naar Centaurea gaan verdwijnen. Ze plaatsen daarbij een mooie foto. In een reactie op onze website https://www.centaurea.nl/leugens-en-bedrog-van-de-vereniging-tegen-de-kwakzalverij/ “Leugens en bedrog van de vereniging tegen de kwakzalverij” legt Liesbeth Ellinger uit hoe de vork in de steel zit. Ook in de Stentor stond een duidelijk artikel. Maar in het stuk van de VtK staan een aantal aantijgingen “dat Liesbeth Ellinger door de Inspectie onder verscherpt toezicht is gesteld”. En ook volgend citaat: “….die de artsen – volgens eigen zeggen – succesvol met homeopathische middelen aangepakt hebben. In de lijst staan opmerkelijke claims: borstkanker, dikke darmkanker, oorlogstrauma, ziekte van Crohn en bijtgedrag bij baby’s.”

In de eerste plaats behandelen we mensen en geen ziekten. Ook claimen we nooit kanker te genezen. Wel zien we dat de kwaliteit van leven bij mensen met kanker sterk verbetert en ook de verwachte levensduur soms fors wordt overschreden. En ja, een enkele keer geneest de patiënt. Dat is een vaststelling. Waarbij we niets claimen. Ook zien we dat veel mensen met een chronische ziekte baat hebben bij een homeopathische behandeling, terwijl in het reguliere traject die verbetering of genezing niet gevonden werd.

 

 

Thema avonden op Centaurea

Ook de komende tijd worden er weer thema avonden georganiseerd. Op verzoek van de deelnemers van de avonden in het voorjaar komen de volgende onderwerpen aan bod:

-15 oktober:           “Hoogsensitiviteit als kwaliteit.” Over hoogsensitieve kinderen, door Rita Mulder, praktijk voor training en coaching bij Hoogsensitiviteit en

Bewustzijnsontwikkeling

-26 november:       “Voeding I”, door Michel de Sonnaville

-28 januari:            “Voeding II”, door het team.

 

Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel dan andere mensen. 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. Hooggevoelige mensen zien veel, nemen veel waar en hebben intense gevoelens. Daardoor raken ze sneller overprikkeld en verliezen ze snel het contact met zichzelf. Vaak voelen hooggevoelige mensen zich onbegrepen en eenzaam en hebben ze grote moeite om zich staande te houden. Hoewel hooggevoeligheid vooral ook een talent is wordt het in eerste instantie vaak ervaren als een probleem.

Rita Mulder vertelt vanuit eigen ervaringen hoe je trouw kunt blijven aan jezelf en je hoogsensitiviteit in kunt zetten als kwaliteit.

Ze is Coach en Trainer en werkt op vrijdag op Centaurea.

 

Voeding I: is een enigszins aangepaste versie van de lezing die eerder dit jaar is gehouden. Het blijkt dat veel welvaartsziekten met een goede voeding voor een groot deel voorkomen en ook verminderd kunnen worden. Niet iedereen is hiervan op de hoogte. De grote lijnen worden toegelicht en er worden ook veel praktische tips gegeven.

 

Voeding II: gaat hierin verder. Ook wordt er specifiek aandacht besteed aan magnesium, fluor en voeding bij mensen met gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld autisme.

 

 

Het succes van Herfsttijloos, Colchicum autumnale; de plant van de maand

Dit is een plant uit de groep der lelieachtigen en in de homeopathie is het een middel dat vaak wordt voorgeschreven bij jicht.

Oorspronkelijk komt deze plant uit West-Azië en het Middellandse Zeegebied, nu komt de herfsttijloos in bijna heel Europa voor. In Nederland is de soort zeldzaam in het wild.

Deze plant bloeit in de herfst. De bladeren en de stengel zijn dan al verdwenen en de bloemen komen vrijwel direct uit de knol boven de aarde. Een van de Nederlands namen voor deze plant is dan ook Naakte juffer.

De naam tijloos slaat op de ongebruikelijke bloeitijd, de herfst.

De bloemen lijken op die van de krokus, en steken zo’n 15 centimeter boven de grond uit. De plant bevat colchicine, een middel dat gebruikt wordt tegen jicht.

 

Homeopathie

In de homeopathie is het ook een van de jichtmiddelen. Verder is het een van de grote middelen voor artritis en artrose. Kenmerken zijn dan de enorme gevoeligheid van gewrichten voor aanraking en het verspringen van de pijnen. Overigens is de patiënt gevoelig voor grof gedrag van anderen en allerlei invloeden, zoals geuren en weersveranderingen. (De bloem wordt immers niet door het blad beschermd). Zelf is de patiënt daarbij vaak geïrriteerd. Opvallend is dat patiënten naast deze klachten vaak last hebben van hun ingewanden. Bij deze combinatie denk je als homeopathisch arts al aan dit middel.

 

 

Voorbeeld

Kees is een man van middelbare leeftijd, en heeft al jaren last van zijn spieren en zijn gewrichten. Hij kan zijn werk niet meer aan omdat zijn lichaam hem in de steek laat. Hij staat onder druk: wisselende diensten maken het niet makkelijk om echt uit te rusten en zijn lichaam de kans op herstel te geven. Hij windt zich op en voelt zich machteloos omdat hij vast loopt. Hij wordt somber en ziet het niet meer zitten. Hij heeft jichtaanvallen en last van allerlei gewrichten en van zijn nek. Ook heeft hij diarree aanvallen en is zijn buik vaak opgeblazen en onrustig.

Hij krijgt het middel en knapt geleidelijk op: lopen en staan gaan steeds makkelijker, de jichtaanvallen nemen af en zijn buik komt tot rust, net zoals hij, ondanks het feit dat de situatie op zijn werk niet veranderd. Na een jaar of twee is de situatie stabiel goed, heeft hij weinig klachten, is vrolijker en weerbaarder.

 

 

Vereniging Homeopathie zoekt bestuurslid

De Vereniging Homeopathie is op zoek naar een enthousiast en betrokken bestuurslid. Draag je de homeopathie een warm hart toe en ben je besluitvaardig en resultaatgericht? Heb je kennis en ervaring op het gebied van organisatie en bestuur en bovendien goede communicatieve eigenschappen? Dan zijn ze opzoek naar jou! Voor meer informatie : http://vereniginghomeopathie.nl/bestuurslid/.

 

 

Oproep Homeopaten zonder Grenzen: Help Ons Joan Helpen

In oktober 2014 staat een nieuwe missie naar het Kibaale district in West-Uganda op het programma.

Inmiddels is het een jaar geleden dat wij (HzG docenten Vanja, Tineke en Lilian) onze studenten hebben gezien.

 

Homeopathie voor moeder en kind.

De groep studenten die we al twee keer eerder hebben getraind gaan in deze periode het lesblok “Zorg voor moeder en kind” volgen. Hierin leren zij om vrouwen tijdens zwangerschap en bevalling, en pasgeboren baby’s voor acute klachten met homeopathie te behandelen.

Lees meer…. www.hzg.nl/nieuws#120.

 

Inmiddels hebben we dankzij trouwe sponsors al €7500 binnen. Maar om de reis door te laten gaan is er €10.000 nodig. Helpt u ons om de laatste € 2.500,- bij elkaar te krijgen? Klik op de link en help moeders en kinderen in Uganda.

 

Hartelijk dank voor uw bijdrage.

 

 

 

 

Linda Dijkkamp, Bowentherapeute, stelt zich voor. Bowentherapie-hoe minder meer kan zijn!

Bowentherapie is een zeer effectieve behandeltechniek om het lichaam weer in balans te brengen waardoor blessures en klachten verminderen dan wel geheel verdwijnen. In de jaren 50 van de 20e eeuw ontstond er in Geelong, Australië, een therapie die vernoemd is naar zijn ontwikkelaar Tom Bowen (1916-1982).

De holistische benadering van deze behandeltechniek stelt de mens als zijn geheel voorop, niet de klacht maar de mens wordt behandeld.

Bijzonder aan de behandelingen is de opbouw van de move (lichte rolbewegingen, meestal, met de duim of wijsvinger over zacht weefsel, spieren en pezen). Via deze move wordt door middel van een reflex het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer aangespoord of hersteld. Deze move wordt maar één keer per behandeling op dezelfde plaats gemaakt, een enkele uitzondering daargelaten.

Bij vele behandelmethodes zoals bijv. fysiotherapie, manuele therapie of osteopathie wordt de hele behandeling achter elkaar doorgevoerd.

 

Bij een Bowenbehandeling wordt na één of meerdere moves steeds een korte of langere pauze ingelast. Deze pauze is noodzakelijk om de lichte impuls, die de move is, diep in het lichaam door te laten dringen. Bij een move wordt heel weinig druk uitgeoefend. Deze druk is te vergelijken met de druk die je geeft als je met een vinger op de oogbal drukt. Dit mag niet harder zijn dan dat prettig aanvoelt.

Een mooi voorbeeld m.b.t. de, voor de Bowentechniek zo typerende, pauzes is het volgende: “Geef uw cliënt een boek en vraag deze een specifieke bladzijde uit het boek te bestuderen. Als u tijdens het bestuderen een verhaal begint te vertellen tegen uw studerende cliënt zal deze de stof niet echt in zich kunnen opnemen door de verstoring van uw, al dan niet interessante, verhaal”. Zo zouden de pauzes tussen de verschillende moves ook opgevat kunnen worden. Laat de cliënt in een zo ontspannen mogelijke situatie de lichte maar doeltreffende impuls verwerken om na de pauze de volgende impuls te geven.

 

Bowentherapeuten werken op de fascie (= bindweefsel). Gil Hedley, een zeer deskundig anatoom én specialist op het gebied van fasciaal weefsel, heeft het belang van bindweefsel aangetoond, waarom we moeten bewegen en hoeveel informatie er doorheen vloeit! Op het moment dat het bindweefsel zich in een “gespannen” toestand bevindt zal het de informatie die het continue verwerkt, niet meer goed kunnen doorgeven aan de hersenen, ledematen en/of organen, waar deze informatie voor bedoeld is. De reflex of impuls welke de Bowenmove afgeeft zorgt ervoor dat de spanning in het bindweefsel verandert in ontspanning. Deze ontspanning geeft het bindweefsel de gelegenheid de informatievoorziening dusdanig te optimaliseren zodat ons lichaam zichzelf weer kan herstellen of met andere woorden, weer beter met zichzelf gaat communiceren.

 

De diepe uitwerking van de Bowenmove zal niet alleen fysieke ongemakken helpen verdwijnen maar heeft ook zijn weerslag op emotionele processen.

 

Deze dubbele werking, fysiek en emotioneel, draagt er dan ook toe bij dat de Bowentechniek zo breed kan worden ingezet. Denk hierbij aan sportblessures, migraine, rug- en nekklachten, darmklachten, burn-out, stress, eczeem, enz.

De zachte en aangename druk van de Bowenmove maakt dat deze behandeltechniek geschikt is voor de meest brede doelgroep die we ons voor kunnen stellen.

Van baby’s tot hoogbejaarden, van super getrainde topsporters tot ernstig zieken.

 

 

Voor Bowentherapie kunt u terecht bij isomyo, Locatie Orderparkweg of Van Brerostraat te Apeldoorn.

Voor meer informatie www.isomyo.nl of neem contact op

met Linda Dijkkamp info@isomyo.nl of 06 45 17 27 39

 

 

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar info@centaurea.nlWe zullen dan rechtstreeks aan u of in de volgende nieuwsbrief antwoorden.

Hartelijke groeten,

Het team van Centaurea
Homeopathisch artsen en -dierenarts

Orderparkweg 5
7312 EN Apeldoorn
tel: +31 (0)55-3574340
fax: +31 (0)55-3574341
e-mail: info@centaurea.nl
website: www.centaurea.nl