GENEESKRACHT

 

Beste lezers,

Dit is de eerste nieuwsbrief van 2015. We wensen u een gezond, gelukkig en voorspoedig 2015.

 

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

– Thema avonden op Centaurea

– Radio Voorst/Radio Apeldoorn

– Cursus EHBO met homeopathie, ‘eerste hulp in en om het huis’

– Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand

 Vuurwerkangst? Niet altijd een standaard oplossing! Door Liesbeth Ellinger

 

 

Thema-avonden op Centaurea

De thema-avonden zijn een groot succes. Op 28 januari 2015 is alweer de 3e avond en de 2e avond over voeding.

Daarin besteden we specifiek aandacht aan

– gedragsverandering, positief of negatief, door voeding en toevoegingen, door voeding, door Ed Brink.

– voor- en nadelen van het gebruik van fluor (in b.v. tandpasta). De fluortabletjes zijn uit de handel. Kennelijk zijn ze dan toch niet zo gezond, door Peter van Hoeve.

– e-nummers; zijn ze allemaal schadelijk? Door Jos Nieuwendijk.

– Magnesium als voedingsupplement. Magnesium verhoogt de weerstand tegen spanning, ontspant de spieren en bevordert de concentratie. Met magnesium meer mans, door Michel Sonnaville.

De avond begint om 19.30 uur, we zijn om 19.00 uur aanwezig om u te ontvangen. Aanmelden kan via info@centaurea.nl of 055-3574340. De toegang is gratis, een bijdrage in de kosten is welkom.

 

 

Radio Voorst/RTV Apeldoorn

Tot onze spijt is de samenwerking met Radio Voorst voorlopig gestopt.

We zijn blij met de uitnodiging van RTV Apeldoorn om één keer per maand in een uitzending te komen. Elke 1e dinsdag van de maand om 14.15 uur zijn we dan een kwartier te horen over gezondheid in het algemeen en homeopathie. De 1e keer is dus dinsdag 3 februari a.s.

 

RTV Apeldoorn is te ontvangen:

–          via internet: http://beta.rtv-apeldoorn.nl/radio_popup.html

–          FM zenders: Apeldoorn 107.1; Uddel 106.3; Hoenderloo 105.5

–          UPC: Radio op kabel: 93.1 FM

–          KPN (glasvezel): Radiokanaal 363

 

 

Cursus EHBO met homeopathie, ‘eerste hulp in en om het huis’ 

Ook dit voorjaar geven we op Centaurea drie avonden over homeopathie en homeopathische middelen voor de huisapotheek. Het blijkt dat homeopathisch middelen in acute gevallen heel goed en snel werken. Zelf kunt u deze middelen ook vaak goed toepassen. Op verzoek van de cursisten van vorig jaar gaan we op herhaling. De onderwerpen zijn: wat is homeopathie, wat kan een homeopathisch arts voor u doen en wat kunt u zelf oplossen? Dit jaar is de cursus gepland op woensdagavonden: 4 en 18 maart en 15 april, van 19.30 tot 21.30 uur. Op alle avonden komen de principes van de homeopathie aan bod (het verdunnen, bepalen van het juiste middel, hoe het middel in nemen). Daarnaast wordt er elke avond een aantal onderwerpen behandeld, zoals verwondingen, acute zorgen, verdriet en schrik en de (lichamelijke) klachten die daarvan het gevolg kunnen zijn, buikklachten, koorts, heimwee en reisziekte. Ook komen allerlei onderwerpen die door de cursisten naar voren worden gebracht aan bod. Aan de hand van huiswerkopgaven kunt u thuis studeren. De ervaring is dat dit enthousiast gebeurt en ook dat in de loop van de cursus al homeopathische middelen met succes worden ingezet. Het blijkt dat de kosten voor de cursus zo zijn terugverdiend. Kosten: € 45,- inclusief consumpties. (€ 10,- korting voor leden van de Vereniging Homeopathie http://www.kvhn.nl/). Graag opgeven voor 25 februari a.s. via: info@centaurea.nl of 055-3574340 ma. t/m vr. 8.30-12.00 uur bij info@centaurea.nl.

 

 

Webshop dierbenodigdheden en dieetvoer: de aanbiedingen van deze maand

In de maand januari zijn er veel producten in de aanbieding in onze webshop. Zie de aanbiedingen in de ‘Promotiekalender’ in de bijlage.

De directe link naar de vetpet-webshop: http://www.centaurea.vetpet-shop.eu/.

 

 

Vuurwerkangst? Niet altijd een standaard oplossing! Door Liesbeth Ellinger

Veel honden die bang zijn voor de harde knallen rond Oudjaar worden rustiger als ze middelen krijgen zoals Rescue remedie of Aconitum, Borax of Gelsemium. Soms kunnen de middelen bijna blindelings voorgeschreven worden en hebben de honden er veel baat bij.

Soms zie je dat er een heel duidelijke oorzaak is, en dan kan je, door voor te schrijven op basis van die oorzaak, het dier prima helpen. Heeft hij een hele nare ervaring met vuurwerk gehad (rotje tussen de poten gekregen) dan is het niet zo verwonderlijk dat hij sindsdien bang is voor vuurwerk. Een homeopathisch middel om die oude angst te verhelpen kan ervoor zorgen dat het dier in de toekomst minder bang is voor vuurwerk. Het is net of ze dan vergeten dat ze ooit zo geschrokken zijn.

En in een enkel geval blijkt dat het toch allemaal nog wat ingewikkelder is. De 5-jarige Schnauzer Moustache was nooit heel bang geweest, maar het laatste jaar werd hij toch wel angstiger. ’s Avonds in het donker wandelen vond hij niet fijn en ook als het knalde, schrok hij behoorlijk. Na het homeopathische middel Aconitum werd hij wel duidelijk minder schrikachtig, maar je moest het wel steeds blijven herhalen. Als een middel echt goed aanslaat, zou dat eigenlijk niet nodig moeten zijn. Daarom hebben we zijn voorgeschiedenis nog eens goed doorgesproken. Toen vertelde de eigenaar dat Moustache anderhalf jaar geleden gecastreerd was en dat hij sindsdien angstiger was geworden.

Honden die na een operatie angstiger zijn geworden, is iets wat we vaker horen. Hoe komt dat? Vermoedelijk van de premedicatie/het roesje. Voordat een hond de gasnarcose krijgt, wordt hij tevoren in slaap gebracht, vaak met behulp van Ketamine. Bij mensen is bekend dat Ketamine (angstige) hallucinaties kan opwekken, en waarschijnlijk is dit met dieren ook het geval. Ook van andere dierenartsen hoor ik, dat een aantal honden en katten erg angstig worden na het gebruik van Ketamine: bang in het donker, ze zijn bang voor dingen “die wij niet zien”, ze sluipen door het huis en ze happen naar lampen. Soms worden ze zelfs agressief naar de eigenaar.

Omdat we vermoedden dat Moustache ook bang was geworden nadat hij Ketamine toegediend had gekregen, hebben we hem gepotentiëerd Ketamine gegeven, dus een homeopathisch middel, gemaakt van Ketamine. Gelukkig sloeg dit goed aan! Hij durfde ’s avonds gewoon weer mee naar buiten en rond de jaarwisseling verdroeg hij heel kalm de knallen alsof hij nooit anders had gedaan.

Zo zie je dat je soms de oorzaak moet weten om goed te kunnen behandelen. En gelukkig zie je dan een klein “wondergenezinkje”.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar info@centaurea.nlWe zullen dan rechtstreeks aan u of in de volgende nieuwsbrief antwoorden.

 

Hartelijke groet,

 

Het team van Centaurea
Homeopathisch artsen en -dierenarts

 

Orderparkweg 5
7312 EN Apeldoorn
tel: +31 (0)55-3574340
fax: +31 (0)55-3574341
e-mail: info@centaurea.nl
website: www.centaurea.nl