Mevrouw Jansen van 26 jaar komt met de volgende klachten: nerveuze spanningen, inwendig trillen, alsof de keel dichtgeknepen wordt, trekken van de spieren, hartkloppingen en het zien van vlekken voor de ogen. De klachten verbeteren bij beweging en in de buitenlucht.

De situatie waarin zij verkeert, bestaat uit een conflict tussen haar vriend en haar ouders. De ouders accepteren haar vriend niet, omdat zij vinden dat hij te oud voor haar is (20 jaar leeftijdsverschil) en haar vriend accepteert de afwijzing van haar ouders niet.

Zij kan geen keuze maken. Zij wil beide partijen te vriend houden. Bij haar vriend kan ze de bezoeken aan haar ouders niet melden en bij haar ouders kan ze niets over haar vriend zeggen.

Ze heeft geen behoefte aan gezelschap, heeft een voorkeur voor chocolade en een aversie tegen vet vlees.

Vanwege de conflictsituatie en het feit dat ze geen keuze kan maken, krijgt ze Anacardium 200K. Het middel geeft een beginverergering van enige dagen met daarna een duidelijke verbetering van de klachten. Ze wordt rustiger en de lichamelijke klachten verdwijnen geheel. Een jaar later komt ze terug vanwege een terugval en wordt het geneesmiddel herhaald. De conflictsituatie is niet veranderd, maar  ze heeft er zelf minder last van. Ze kan nu beter tot keuzes komen.