De tienjarige warmbloedruin Santos kan niet meer draven of galopperen en moeilijk stappen. Dit ten gevolge van artrose aan de kogel en door een verkalkte pees aan hetzelfde been. De eigen dierenarts is somber over de prognose: tien procent kans op functioneel herstel in zes maanden.

Ook heeft Santos een groot litteken aan ditzelfde been. Ruim een jaar geleden heeft hij in het prikkeldraad vastgezeten. Hij had toen een flinke wond, die door de dierenarts gehecht is, maar de wond sprong steeds open en is opnieuw gehecht. Nu heeft hij op die plek een flink litteken van 10 x 3 x 3 cm.

Bij navraag blijkt dat het paard erg wantrouwend is naar mensen. Alleen de eigenaresse mag in zijn stal komen, de anderen jaagt hij eruit. Het heeft heel lang geduurd, voordat zij zijn vertrouwen had gewonnen. Waarschijnlijk is hij mishandeld geweest.

Op basis van zijn gedrag en zijn lichamelijke symptomen krijgt Santos Arnica 200K.

Na een week belt de eigenaar, dat het paard wat vrolijker wordt en wat meer beweegt. Het litteken is zachter aan het worden!

Na nog een week belt de stomverbaasde eigenaar: het litteken is volledig verdwenen!!

Je voelt nog een kleine naad als je er met je vinger overheen gaat, maar verder is er niets te zien! Ook begint het paard weer beter te draven in de wei, hij loopt beter.

Vier weken na het begin van de behandeling belt de eigenaar voor overleg: het paard staat te steigeren en te bokken in de stal, of hij niet maar weer zal gaan rijden, Santos wil zó graag….

Nadat op de echo en op de röntgenfoto blijkt dat de verkalkte pees is verdwenen en de artrose begint te minderen, gaat de eigenaar weer rijden. Santos heeft nog negen jaar in de sport gelopen!