Naam en symbool

De naam is gekozen omdat de korenbloem (=centaurea) het symbool is van de centaur Cheiron. Deze Cheiron, half paard half mens, was degene die Asclepios, de vader van de geneeskunst, het genezen leerde. Ook verwijst de centaur naar zowel mens als dier. We zijn er van overtuigd dat deze samenwerking de effectiviteit van onze behandelingen ten goede komt.

Onder deze naam duidt men de korenbloem aan, de Centaurea cyanus (gewone korenbloem) en de Centaurea scabiosa (de grootbladerige soort).

De groepsnaam van ongeveer 20 soorten in Midden- en West Europa is Centaurie. De bergcentaurie ofwel de Centaurea montana is een sierplant en te koop bij de bloemist. De Centaurea in de homeopathie maakt deel uit van de groep der Asterales (Composieten), waarvan Arnica wellicht de bekendste is als middel voor blauwe plekken en kneuzingen.

Volgens de schrijvers van de oudheid is de naam Centaurea ontleend aan de Centaur Cheiron, die de geneeskracht van de plant zou hebben ontdek nadat hij door de negenkoppige Hydra was verwond.

Een Centaur is een half mens, half paard en de meeste Centauri in die tijd waren woest en gewelddadig. Cheiron was echter een goedaardige Centaur. Hij woonde in een spelonk van het Peilongebergte van Griekenland. Hij was een (kruiden)genezer, astroloog en voorspeller in zijn tijd en hielp vele mensen met zijn kunden. Hij was ook de geleerde opvoeder van Achilles en dus ook zeer bedreven en bekend bij de goden in zijn tijd.

logo

Cheiron is ook de naam van een deel van de asteroide gordel welke tussen Mars en Jupiter ligt. Astrologen geven hier de duiding aan dat het je tot diep in de gewonde delen van je emotionele lichaam kan leiden, je zielepijn.

Als je diep genoeg in je innerlijke duisternis, waarin pijn is opgeslagen, bent doordrongen, dan begin je de krachtige machten in je eigen lichaam pas te voelen. Deze gewonde plaatsen kunnen makkelijk gevoeld worden in je lichaam, want ze maken je ziek. Maar je hoeft niet ziek te worden als je goed naar hun boodschappen luistert. Via homeopathie gaat deze weg sneller en adequater.

Besteed aandacht, elke keer dat je intense emoties aan het doorwerken bent, aan welk deel van je lichaam het dan pijn doet. Ga met je bewustzijn naar die plaats en vraag om opheldering en visualseer het probleem, de diepste pijn en begin met loslating.

Ira Heemskerk