RTV Apeldoorn: honden zijn net mensen: ook de ouder wordende hond kan problemen krijgen.

Ouderdomsklachten bij honden worden veel gehoord in de praktijk. Soms zijn het klachten die al jarenlang slepen, dus eigenlijk zijn het meer chronische klachten. En ook heb je honden die last hebben van staar, dementie, slappe poten, moeilijk lopen; klachten die vaak een relatie hebben met het ouder worden. Het is fijn om deze dieren te kunnen helpen, zodat ze toch een prettige oude dag hebben.

Dementie herken je als de hond langdurig staat te staren, middenin de kamer, of met zijn kop in een hoek van de kamer. Ze kunnen onrustig worden, continu drentelen, en ook wel ’s nachts gaan jammeren. Sommige honden vergeten dat ze al gegeten hebben en blijven bedelen, en in ernstige gevallen herkennen ze hun eigen huis niet meer. En soms gaan ze in huis plassen en poepen, omdat ze niet meer het besef hebben dat dat buiten moet gebeuren. Bij katten zie je dezelfde problemen.

Een 14 jarige Collie-reu poept in huis. Dat heeft hij nooit gedaan, “maar hij weet het allemaal niet meer zo goed”, zegt de eigenaar. Hij wilde nooit poepen als er iemand in de buurt stond, maar dat maakt hem nu niet meer uit. Decorumverlies? Ook is hij erg sloom, sjokt wat mee op de wandeling. Hij krijgt een homeopathisch middel en na een week belt een tevreden eigenaar: de hond poept weer gewoon buiten, en speelt weer met de andere hond. Niet meer zo lenig als vroeger, maar toch, hij geniet weer van het leven.

Beer is een poedel van 13 jaar. Hij braakt al jaren, eerst was het zo nu en dan, maar de laatste maanden is het wel 2 x per week. Als hij braakt, heeft hij vaak ook diarree, dan spuit het eruit. Zijn darmen rommelen erg, hij heeft buikpijn en hij zoekt de warmte van de kachel op als hij ziek is.

Zelf vindt hij dat braken en de diarree heel vervelend, want hij is erg schoon op zichzelf. Soms spuugt hij na het drinken, soms spuugt hij zomaar zonder aanleiding. Hij is sloom, heeft nergens zin in, hij zit duidelijk niet goed in zijn vel.

Beer krijgt een homeopathisch middel mee, hij mag het 1 x per dag hebben tot er reactie komt, dan stoppen.

Na een paar dagen belt de eigenaar op. Beer heeft het middel  2 x gehad. Toen stopte het braken, hij heeft geen diarree meer gehad. Op de tweede dag was Beer zo vrolijk en alert, dat de eigenaar het middel niet meer gegeven heeft. Hij speelde zelfs met een andere hond in het park, dat had hij jaren niet gedaan!

Lieke is een Jack Russel terrier van 12 jaar oud. Ze is veel gaan drinken, ongeveer anderhalve liter per dag, en nu kan ze het in huis niet meer ophouden. Ze is de laatste tijd vermagert, en ze trilt veel, vooral als ze opstaat. Ze staat ook wankeler op haar pootjes. Een antibioticum kuur van de eigen dierenarts heeft wel even geholpen, maar zodra je er mee stopt, laat ze ook de urine weer lopen. Geen blijvende oplossing, dus. Ze krijgt een passend homeopathisch middel. Na 3 weken drinkt ze wel wat minder, maar nog wel te veel. Gelukkig plast ze niet meer in huis. Het trillen is iets minder, maar nog lang niet over. Ze is niet verder vermagerd, ze is weer een kilo aangekomen.

Omdat ze nog niet van al haar klachten af is, krijgt ze hetzelfde middel, maar dan in een hogere potentie (dus verder doorverdund). Na een week belt de eigenaar op: ze heeft het middel 3 x gehad, toen was haar gedrag veel beter. Ze liep weer met een bal in huis, ze wilde spelen! Ze drinkt circa 300 ml water, dus heel normaal voor haar gewicht. Ze eet weer goed, komt verder aan, en het trillen is helemaal over.

Wat is het mooi om oudere dieren een fijne oude dag te bezorgen!