Tineke is 15 jaar als ze met haar moeder op mijn spreekuur komt met klachten van moeheid en spierpijn, dit is de laatste twee jaar nog erger dan ervoor. Haar moeder en oma hebben hier ook last van. De diagnose fibromyalgie en Pfeiffer is twee jaar geleden gesteld. Ze heeft pijn in haar armen, benen en nek die wisselen in intensiteit en per dag. Sport is er niet meer bij omdat ze erna zó moe is dat ze moet slapen. Uit school gaat Tineke uren liggen maar dit helpt niet echt want ze blijft moe en ze houdt haar spierpijn.

Eigenlijk is de moeheid al in groep 7 begonnen, op haar 9e jaar. Na de schooltesten om te onderzoeken waarom ze zo onzeker was en leren moeilijk voor haar was, is de spierpijn erbij gekomen. Een maal per week heeft ze hoofdpijn, bij langer dan een uur autorijden wordt ze misselijk.

Tineke heeft het snel warm met een rood en blozend hoofd. Daarentegen heeft ze het ook snel koud waardoor ze extra kleding aantrekt. Ze houdt van stamppot, chips en chocolade zijn haar favoriet. Vis vindt ze heel vies!

Haar karakter is heel sociaal en gevoelig. Als er iets in de klas gebeurt gaat zij erheen. Ze is heel open en iedereen weet alles van haar. Ze is opruimerig en een dag voor de menstruatie wordt alles opgeruimd. Die dag voelt ze zich ook veel beter.

Terugkijkend op wat in de beginperiode van haar ziek zijn veel impact heeft gehad, is dit toch de zelfmoord van een goede schoolvriend. Hij kwam altijd veel over de vloer tot zijn gezin is verhuisd en hij uit huis werd geplaatst. Ze is hem gaan missen. Door de combinatie van vermoeidheid, haar sociale karakter en het gemis na de verhuizing en suïcide van deze goede vriend, werd gekozen voor Phosphoricum acidum 200K.

Bij deze hoge potentie (200K) voelde ze zich één dag beter, maar had daarbij een “leeg hoofd” gevoel. Met een dagelijkse lagere potentie (LM6) is ze na acht weken helemaal niet meer moe. De trap op gaat veel makkelijker en ze is veel minder moe na te kort slapen in het weekend. Drie maanden na de start van de behandeling vindt haar moeder dat ze níet meer zo dwars is. Ook na een druk weekend met skeeleren en scouting blijft het goed gaan. De afgelopen drie jaar is het goed blijven gaan en haar moeder is hierna ook met succes homeopathisch behandeld voor vermoeidheid.