Sinds 2 weken daalt het aantal mensen met griep. Tussen 1 november 2015 en 28 februari 2016 hebben al 1,26 miljoen Nederlanders last gehad van influenza achtige ziektebeeld.

Dit jaar zijn opvallen veel mensen opvallend ziek geweest van de griep. “Gezonde” volwassenen zijn op de I.C. terecht gekomen met o.a. longontsteking. De griepprik bleek niet goed te beschermen. Virussen muteren snel, elk jaar wel een beetje. Eens in de zoveel jaar, elke generatie een keer, komt er een grotere verandering, of een oud virus komt weer in “circulatie”; mensen die voor 1957 geboren zijn zouden voor dit virus wel antistoffen hebben.

De acute verschijnselen van griep kennen we allemaal wel:

-hoge koorts, koude rillingen, zweten

-keelpijn -hoofdpijn

-algemeen ziekgevoel

-spier-, gewricht- en botpijn

-hoest (droge en productieve)

Voor deze klachten zijn in de homeopathie veel middelen: Belladonna, Aconitum, Ferrum phosphoricum, Gelsemium, Eupatorium perfoliatum enz. De meeste mensen zieken gewoon uit en daar is ook niets mis mee. Maar met homeopathische behandeling kun je de ziekte periode bekorten, de heftigheid verminderen en complicaties voorkomen. Uitzieken is sowieso heel belangrijk. Je lichaam en geest hebben  zo’n periode nodig.

Sommige mensen echter herstellen slecht. Langdurig moe blijven, en zwak, soms zelfs een verlammende zwakte. Naast rust, goede voeding en vitaminen hebben we in de homeopathie heel specifieke middelen voor deze klachten. Soms is er een longontsteking tijdens of na een griep; blijvende hoofdpijn, blijvende hoest na griep. “Nooit meer de oude sinds griep”.

Een voorbeeld uit de griepperiode van vorig jaar: De dochter van een cursiste van onze cursus “Homeopathie in en om het huis” bleef erg hoesten. Het was een meestal een droge hoest. Het middel Spongia hielp een aantal keren redelijk. Maar na een keer kouvatten na nat geregend te zijn kwam de hoest regelmatig terug. Elke paar weken wel een keer. Het middel Dulcamara (klachten na koud/nat worden) hielp steeds, maar het kwam terug. Het was een droge, raspende blafhoest. Het leek wel op kinkhoest. (Ze is voor kinkhoest gevaccineerd.) Na een dosis Pertusinum, een homeopathisch middel dat gemaakt is van de kinkhoestbacterie, is het niet meer teruggekomen. We zijn nu een paar maanden verder. Ook aan de griep heeft ze dit jaar niet ‘meegedaan’. Dit is maar een eenvoudig voorbeeld hoe we klachten na griep kunnen behandelen.

Peter van Hoeve

Op woensdagmiddag 2 maart 14.15 uur op RTV-Apeldoorn