Spiritualiteit, uw gezondheid; een impressie door Jos Nieuwendijk

Spiritualiteit, uw gezondheid is de titel van de 2e thema avond dit najaar in Centaurea welke door Peter van Hoeve is verzorgd .

Hij begint met een uitspraak van een professor zoölogie aan de VU in zijn eerste jaar van zijn studie geneeskunde: “ik hoop dat u veel van dieren houdt, ik hoop dat U veel van mensen houdt”.

Vervolgens neemt hij ons mee langs zijn zoektocht wat liefde inhoudt en hoe je hier gestalte aan geeft. Via de 10 geboden van de Indianen over liefde voor het geheel bij je daden, tot als je niet van jezelf houdt dat je dan steeds een stukje dood gaat. Bijvoorbeeld als je niet boos mag zijn of je donkere kanten er niet mogen zijn. Hierbij gebruikt hij boeken als: Louise Hay ‘Je kunt je leven helen’. ‘De uitspraak van de wijsgeer Blaise Pascal: ”Het hart kent redenen die de rede niet kent” zal ons meer helpen dan het opsplitsen in ratio en lichaam zoals Descartes het heeft gedaan’.

Wat is dan de betekenis van ziek zijn en waardoor kun je ziek worden? Er zijn de bekende lichamelijke redenen van genetische aanleg en slechte voeding tot allerlei vervelende omstandigheden, maar Peter stelt dat het bovenal is als je te lang de weg van je ziel niet volgt. Met schaduwwerk om jezelf volledig te accepteren, vergeving, overgave aan het goede, vertrouwen en geloof dat je kàn genezen kan je heel ver komen in je genezing.

De oude 11e eeuwse Arabische geneesheer Avicenna zei: “Wij zijn met zijn drieën: U, ik en de ziekte. Aan de kant waar U staat, die zal winnen”. “Daar waar de arts alleen staat tegenover de ziekte zal er geen gezondheid zijn”. Dan is er natuurlijk ook actie nodig voor gezondheid en genezing. Hierbij zijn affirmatie, visualisatie, energie oefeningen als Chi Gong of Yoga, Tai Chi belangrijk maar ook DANKBAARHEID, VREUGDE, en CLEMENTIE met jezelf als het wonder niet gebeurd.

En wat is dan een wonder? White Bull zegt hierover: “Er is niets wonderbaarlijks aan een wonder . Een wonder is niets anders dan een bijproduct dat zich voordoet wanneer de spirituele wetten vrijelijk mogen bewegen in de ruimte die wordt verschaft door een vertrouwend hart en een open geest.”

Het meest indringende wat Peter heeft geleerd was in het boek De Meesters van het Verre Oosten: “Indien Uw verlangen waarachtig is, is het als een gebed. Het is reeds verhoord. Het is niet uw zaak wanneer en op welke wijze het wordt gemanifesteerd”. Hierbij is verlangen, komend vanuit de ziel, niet het zelfde als verwachting. Dat heeft veel meer met ego en teleurgesteld kunnen worden te maken heeft.

De boodschap die Peter meegaf is: blijf luisteren naar je intuïtie bij wat er op je pad komt en blijf dromen en vertrouwen, verbonden met de Bron.  

Een mooie en gedenkwaardige avond waarbij Peter heel expliciet heeft gemaakt van waaruit hij als arts werkt, naast de homeopathie. En hoe dat in de spreekkamer werkt? Dat kun je ervaren bij hem.

Jos Nieuwendijk