Ondanks dat iedereen nog gezellig aan het kletsen was kon om 19.30 uur de presentatie beginnen in de goed gevulde centrale hal van Centaurea.

Na de inleiding door Peter van Hoeve mocht ik, Doménique Temmink, het spits afbijten met mijn powerpoint over  ‘De overgang en hart- en vaatziekten’ .

Hierin heb ik geprobeerd duidelijk te maken waarom de overgang bepaalde klachten, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en gewrichtspijnen veroorzaakt en hoe hier d.m.v. een gezonde leefstijl en eventueel supplementen of accupunctuur een verbetering in aan te brengen is.

Het 2e deel ging over het risico dat vrouwen lopen op hartproblemen, na de overgang dus postmenopauzaal, als gevolg van het gedaalde oestrogeengehalte. Veel vrouwen  in de zaal waren hiervan niet op de hoogte! Het belang van gezonde voeding en bewegen, naast het  belang van meten (en dus weten!) van o. a  de cholesterolwaarden heb ik hopelijk kunnen overbrengen.

Na de pauze was het de beurt aan Jos Nieuwendijk.

Zij had een interessant verhaal over de oorzaak van het buikvet dat ontstaat na de overgang. Verder legde zij uit dat de stress gevoeligere bijnieren meer cortisol maken en hierdoor o.a. ‘snaai gedrag’ ontstaat. Stress geeft ook meer cortisol, een toename van glucose, hierdoor een hogere insuline spiegel en meer vetopslag.

De stofwisseling gaat nou eenmaal ook omlaag na de overgang maar calorieën tellen heeft geen zin; gezond eten en daarna pas afvallen, o.a. door minder maar gezond te eten en meer te bewegen want; meer spieren betekent meer vetverbranding, aldus Jos!

Daarnaast kan ook de homeopathie tijdens de overgang ondersteuning bieden.

Voor meer informatie of een afspraak: Centaurea : 055-3574340

Een afspraak met Doménique kan gemaakt worden per mail/telefonisch of via de website d.temmink@careforwomen.nl 06-20170426 www.careforwomen-domeniquetemmink.nl