Jantine met de ziekte van Crohn

Jantine (25 jaar)  heeft al zes jaar de ziekte van Crohn (een chronische darmziekte). Daarvoor had ze al gevoelige darmen: als ze examen moest doen, kreeg ze diarree. Een maand voordat ze op een verre reis zou gaan, kreeg ze diarree met bloed en slijm.

Ze kreeg de reguliere behandeling (salazopyrine) en daarmee was de diarree een tijd weg. Maar na een paar jaar werd ze moe, kreeg ze weer pijn en was de ontlasting wisselend. Ze had allerlei bijwerkingen van de prednison die ze er toen bij kreeg en ze bleef bij vlagen bloedverlies houden. Ook was de ontlasting niet goed. En de pijn werd geleidelijk heviger.

Verder heeft ze al meer dan tien jaar last van eczeem.

Op de middelbare school is ze erg gepest, ze is er nog steeds onzeker door. Ze kon daar moeilijk over praten en liet haar emoties erover nauwelijks blijken. En in haar verleden komen meer heftige emotionele momenten voor. Bij navraag blijkt ze alles alleen op te lossen, ze houdt niet van troost en huilen poogt ze te vermijden.

Omdat ze zich niet goed voelt en niet voor de rest van haar leven pillen wil blijven slikken is ze op consult gekomen.

Eerst krijgt ze Natrum muriaticum 200K. Opvallend is dat ze eerst een periode verstopping krijgt, net als vroeger. Daarna krijgt ze 1 keer per 3 dagen normale ontlasting en haar buik is minder opgeblazen. Ook begint ze algemeen op te knappen: ze is energieker en voelt zich beter. Ze is meer ontspannen en zit lekkerder in haar vel. Ook blijken bij bloedonderzoek de afwijkende waarden te zijn verbeterd.

Na een jaar voelt Jantine zich echter weer slechter: ze is weer wat moe en af en toe heeft ze diarree. Het eczeem, dat vrijwel weg was, komt ook weer iets terug. Het blijkt dat ze forse menstruatieklachten heeft gekregen. Haar slaap, die goed was na gebruik van het geneesmiddel, wordt ook slechter.

Jantine krijgt nu Sepia 200K. Daar reageert ze goed op. De darmklachten verdwijnen, de menstruatie wordt rustig en de slaap goed.

Af en toe neemt ze nog Sepia in, gemiddeld minder dan een keer per maand. Zo is ze al meer dan vier jaar in een goede conditie. Ze is veel zekerder van zichzelf en voelt zich lekker. Ze heeft geen last meer van de ziekte van Crohn.