Thema-avond op Centaurea op maandagavond 6 november:

Begeleiding met homeopathische middelen bij klachten tijdens de zwangerschap, de geboorte, het kraambed, de zuigeling en het jonge kind.

Bij veel klachten in bovengenoemde situaties kunnen homeopathische middelen worden gebruikt om te ondersteunen. Vaak zien we dat de klachten snel verdwijnen.

Een aantal van deze klachten zijn:

In de zwangerschap: Angst, angst voor miskraam, depressief, verward, houdt iedereen op afstand, hoofdpijn, acne, kwijlen, kiespijn, hoest, nachtelijke honger, zuurbranden, misselijkheid en braken, obstipatie, aambeien, blaasontsteking, nierbekken ontsteking, spontaan urineverlies, heftige vaginale afscheiding, spataderen, herhaaldelijk hebben van miskramen, dreigend verlies van foetus in laatste deel van de zwangerschap, bekkeninstabiliteit, liggingsafwijking van de foetus.

Bij de bevalling: Het niet op gang komen van de bevalling, het stokken van de bevalling, wegvallen van de weeën, heftig bloedverlies tijdens en na de bevalling, het niet loskomen van de placenta, woede en rusteloosheid.

Na de bevalling bij moeder: Past-partum depressie of -psychose, angst je kind wat aan te doen, niet kunnen plassen, obstipatie, abnormale afwijzing van anderen, wil niemand zien, overdreven haaruitval, borstontsteking

Na de bevalling bij het kind: Blauwe baby, oogontsteking, kind kan niet aan de borst omdat de neus dicht zit, obstipatie, kind weigert moedermelk, klachten na vaccuümextractie, huilbaby. Het heftig jaloerse broertje of zusje  die de baby iets aan wil doen.

Vaak zien we moeders en kinderen met allerlei klachten die uiteindelijk te maken blijken te hebben met gebeurtenissen in deze periode.

Niet met alle hier bovengenoemde lachten hebben we ervaring.

De oorzaak voor het huilen van de ‘huilbaby’ is vaak dat bij de geboorte de nekwervels enigszins zijn verschoven. De behandeling door de osteopaat is, in het complementaire veld, de eerste stap. Daarna kan de homeopathisch arts een middel geven om het herstel van de nek te ondersteunen en/of begeleiding van voeding, evt. voedselallergieën.

De VV&H is de vereniging van verloskundigen die gespecialiseerd zijn in begeleiding van de zwangerschap en bevalling met homeopathische middelen.

Zie ook Zwangerschapsbraken en tabacum, van Jos Nieuwendijk