Onze thema avond op 6 november gaat over klachten rond zwangerschap en bevalling. Hoe kan homeopathie daarbij helpen?

Ik ga een middel beschrijven wat regelmatig gebruikt wordt in de homeopathie bij zwangerschapsbraken. Dit is het middel tabacum gemaakt van tabak. Nicotiana Tabacum is de latijnse plantennaam.

Eerder is dit middel al beschreven in onze nieuwsbrief voor wagenziekte. Dit is niet raar, want in de homeopathie geven we een middel op grond van de klachten. Om het passende homeopathische middel te kunnen kiezen is de reguliere diagnose belangrijk, informatie over de omstandigheden waarin klachten verbeteren of verergeren en de lichamelijk en emotionele gesteldheid van een persoon.

Een vrouw met zwangerschapsbraken waarbij Tabacucm kan helpen heeft een aantal kenmerkende symptomen:

Ze voelt zich verschrikkelijk ‘naar’ en ziek en duizelig bij de misselijkheid en ze voelt zich heel leeg in haar maagstreek. Dan kan ze alleen maar stil zitten of heel stil liggen en de minste beweging verergert de misselijkheid. Haar ogen houdt ze het liefst dicht, want als ze deze opent wordt de misselijkheid erger.

Alle prikkels zijn te veel, en zeker de geur van tabak. Ze kan heel erg braken en een gevoel hebben flauw te gaan vallen; dit gevoel lijkt uit haar maagregio te komen. Ze kan zich dan ijskoud voelen en erg zweten en ze ziet er heel bleek uit.

Het méést opvallende is dat frisse lucht de klachten verlichten. Ze wil dus vaak alles openzetten thuis of buiten zijn of ze waaiert zich frisse lucht toe. Nog specifieker kan het zijn dat koude lucht op haar buik helpt, dus ontbloot ze haar buik. Hiernaar vraagt de homeopaat, omdat ze dit niet zo snel zelf zal vertellen.

 

Nicotiana Tabacum is gemaakt van de tabaksplant.

Hier volgt iets van de achtergrond van de plant. Een aantal mensen die hun eerste sigaretje hebben gerookt, zullen de klachten die ze daarvan kregen herkennen bij de klachten die hierboven beschreven zijn. In de homeopathie wordt het gelijke met het gelijkende gebruikt om te genezen en zo komen we tot middelkeuzes via o.a. vergiftigingsklachten door bijvoorbeeld planten.

“De tabaksplant, de basis van tabak, komt oorspronkelijk alleen maar voor op het Amerikaanse continent. Hier werd het al honderden, waarschijnlijk duizenden jaren gekweekt voor medicinale en recreatieve doeleinden.

In het jaar 1504 bracht de ontdekkingsreiziger Rodrigo de Jerez tabak uit Amerika mee terug naar Spanje. Het gebruik van tabak had een indrukwekkend snelle opmars. Rond 1511 was het gebruiken van tabak al vrij gewoon in Spanje en in 1531 waren de eerste tabaksvelden voor eigen gebruik in Spanje te vinden. Vanuit Spanje vond de tabak al snel zijn weg door heel Europa.

In deze tijd was overigens niet iedereen even enthousiast over de tabaksplant. In 1628 goot Shah Sefi 2 verkopers heet lood in de keel omdat ze tabak hadden verkocht. Ook Tsaar Alexis van Rusland (1634) was niet enthousiast over deze plant. Bij de eerste keer betrapping op gebruik betekende dat stokslagen en op transport naar Siberië, de tweede keer betekende het de doodstraf. Ook toen bracht tabak al tweestrijd in de bevolking.

In het begin werd tabak veel gebruikt ten behoeve van medicinale doeleinden. Hoofdpijn, paranoia, dysenterie, kiespijn, chagrijnigheid, tabak scheen overal goed voor te zijn. Hier kwam men ook weer snel op terug. Al in 1602 duiken er de eerste rapporten op die melding maken van een of meerdere verbanden tussen het gebruik van tabak en kanker en longziekten. Dit heeft de recreatieve opmars van de tabak niet kunnen stoppen, al werd het al snel niet meer voor medicinale doeleinden gebruikt.

Pas in 1753 krijgt de tabaksplant de naam zoals we die nu in de wetenschappelijke literatuur kennen: Nicotiana tabacum. Vernoemd naar een Franse ambassadeur die de plant in Engeland introduceerde: Jean Nicot.”

In Europa zijn veel mensen gaan roken. Pas de laatste 30 jaar werd duidelijk hoe veel neven effecten het tabak roken heeft. In de homeopathie wordt Tabacum ook wel gegeven om mensen te helpen te stoppen met roken.

Bent U nieuwsgierig geworden naar andere middelen die we kunnen gebruiken rond de zwangerschap en bevalling kom dan naar onze thema avond. We zullen U veel voorbeelden geven van middelen en klachten waarbij deze hebben geholpen!

Jos Nieuwendijk